Εσύ και η παρέα σου έχετε θεσπίσει έναν άγραφο θεσμό. Έναν θεσμό που σας θέλει τη συγκεκριμένη μέρα, τη συγκεκριμένη ώρα, στο συγκεκριμένο μαγαζί. Έτυχε να βρεθείτε κάποια στιγμή εκεί και η εναλλαγή των τραγουδιών από την playlist που έκανε ο DJ με τόση άνεση σας καθήλωσε. Δεν ήταν ακριβώς ο τρόπος της αλλαγής του κομματιού, αλλά τα ίδια τα κομμάτια. Γνωρίζει τον τρόπο που θα σε ψυχαγωγήσει, που θα κρατήσει το κορμί σου σε εγρήγορση, που δε θα αισθανθείς λεπτό ότι βαριέσαι.

Ένας επαγγελματίας DJ εκτός από το να γνωρίζει τι θέλεις να ακούσεις και τη στιγμή που το θέλεις, πρέπει να είναι και καλός ψυχολόγος. Αν και η δυνατή μουσική που επικρατεί μέσα στο κλαμπ δε φαίνεται να είναι σύμμαχός σας, αυτός θα είναι εκεί κάθε φορά, στην γωνία του, στο πόστο του να σε ακούσει. Θα πάρεις το ποτό σου και θα πας να κάτσεις δίπλα του, εκείνος θα σε ακούσει κι ως απάντηση θα σου αφιερώσει το επόμενο κομμάτι, που έψαχνε ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους, μέσα στο πανικό που επικρατεί μέσα στο κεφάλι του.

Το μισό πάρτι είναι ο DJ. Με τα τραγούδια που επιλέγει να παίξει καθορίζει πραγματικά την επιτυχία του. Ένας DJ δεν αλλάζει απλώς τραγούδια με σειρά, είναι ένας αόρατος ήρωας, που αντί για κάποια κάπα φοράει τ’ ακουστικά του και με τα χέρια του παίζει με τη διάθεσή σου. Οποιαδήποτε κι αν είναι η δική του ψυχολογία, έχει στόχο. Να περάσεις καλά και να κάνεις κατανάλωση.

Ένας DJ δουλεύοντας στη νύχτα, άλλαξε τα φίλτρα του για τους ανθρώπους. Η συναναστροφές του τον βοήθησαν να γίνει φυσιογνωμιστής. Παρατηρεί τις κινήσεις σου όλο το βράδυ και βγάζει το συμπέρασμά του. Έμαθε να ψυχολογεί ακόμα κι από το είδος του ποτού που προτιμάς. Χρειάστηκε το χρόνο του για να το καταφέρει αυτό. Ο Disc Jockey, όπως λέγεται, νιώθει τον πόνο και τον νταλκά σου, μέσα από το ζεϊμπέκικο που του ζήτησες να βάλει. Ακούει το κορμί σου να φωνάζει κάθε στίχο του τραγουδιού που χορεύεις κι αναρωτιέται τους λόγους που σ’ έχουν φέρει σ’ αυτό το σημείο. Από την άλλη, ένα γυναικείο αργό τσιφτετέλι το βάζει αποκλειστικά για την κοπέλα από το δίπλα τραπέζι. Παρατηρώντας την για μερικά δευτερόλεπτα, καταλήγει στο ότι το δυνατό της σημείο είναι αυτός ο χορός.

Ίσως όλη η δύναμη των ατόμων που εργάζονται ως DJ  είναι πως όταν δουλεύουν, είναι συγκεντρωμένοι σ’ αυτό που κάνουν.  Θα καθίσουν να παίζουν όλο το βράδυ μουσική για σένα και την παρέα σου. Το ότι δεν εκφράζονται βέβαια, δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι άψυχοι. Μόνο άψυχους δεν μπορείς να τους πεις. Παρατηρεί τα πάντα, είναι σε εγρήγορση, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Συμπερασματικά, ένα καλό πρόγραμμα virtual DJ, ένα ζευγάρι ακουστικά και μια Pionner κονσόλα δε φτιάχνουν αυτόματα έναν DJ. Αν δεν πληροί όλα τα προαπαιτούμενα, δεν είναι. Δεν είναι λίγα τα άτομα που παίζουν μουσική, αλλά λίγοι το κάνουν με πάθος, να δίνουν δηλαδή την ψυχή τους, να πετάνε σπίθες τα μάτια τους σε κάθε άλλο κομμάτι. Ένας DJ είναι ικανός να κρατήσει το πάρτι ως τα ξημερώματα, ενώ αντίθετα να το διαλύσει από νωρίς. Αυτός είναι κι ο λόγος άλλωστε, που ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού αναζητά προσεχτικά ποιον θα προσλάβει και δείχνει ανάλογη εκτίμηση προς την δουλειά του. Με δυο λόγια, τα χέρια DJs ξέρουν να κάνουν τα μαγικά τους.

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου