Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

pillow25712

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο, απαιτεί να μπορείς να αναλάβεις πολλαπλούς ρόλους και να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κάθε γονιός διαφέρει από τις υπόλοιπους, αφού κάθε άνθρωπος αποτελεί μοναδική προσωπικότητα, όμως είναι γεγονός πως πολλοί μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Στη λίστα που ακολουθεί μπορείς αν είσαι γονιός να σκεφτείς ποια ταιριάζουν σε σένα, αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι, σίγουρα θα εντοπίσεις κάποια στοιχεία που σού θυμίζουν τους δικούς σου γονείς, το σύντροφό σου ή κάποιους φίλους σου.

1. Προστατευτικότητα

Η προσπάθεια να προστατεύσει ο γονιός το παιδί του πηγάζει από μέσα του. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να φροντίζουν το τέκνο τους ακόμη κι αν δεν τρέχουν συνέχεια από πίσω του. Κάποιοι γίνονται υπερπροστατευτικοί χωρίς να το θέλουν, μη αφήνοντας τα παιδιά τους να αναπνεύσουν. Άλλοι νοιάζονται, αλλά δεν το δείχνουν τόσο έντονα, έχουν πάντα έγνοια το παιδί τους, το κοιτάζουν από μακριά και το αφήνουν να κάνει λάθη που θα το βοηθήσουν να μάθει και να εξελιχθεί.

2. Αυστηρότητα

Πολλοί γονείς είναι αυστηροί -στο βαθμό που θεωρούν οι ίδιοι ότι πρέπει- με σκοπό να θέσουν όρια στο μικρό τους και να δείξουν τον σωστό δρόμο. Φυσικά δεν το κάνουν για να στεναχωρούν το παιδί τους ή για να έχουν το πάνω χέρι στη ζωή του δίνοντας οδηγίες και δείχνοντας τον ορθό τρόπο για να γίνει το κάθετί, αλλά από αγάπη προκειμένου να μάθει το παιδί πως δεν μπορεί να έχει απεριόριστες ελευθερίες και να αποκτά πάντα αυτό που θέλει στη ζωή. Ίσως κάποιες φορές να νιώθουν ενοχές, όμως ξέρουν πως είναι για καλό.

3. Υπομονή

Η απεριόριστη και ατελείωτη υπομονή χαρακτηρίζει πολλούς γονείς. Έμαθαν την έννοια αυτής της λέξης από τη στιγμή που επιβεβαίωσαν ότι θα γίνουν γονείς και την απέδειξαν τα βράδια που ξενυχτούσαν πλάι στο παιδί τους, τις φορές που βοηθούσαν το τέκνο τους στα μαθήματα, τις άλλες που δε θύμωσαν με τα πείσματα και τα μούτρα του, αλλά ακόμη και τα βράδια που περίμεναν να γυρίσει από την βραδινή έξοδο στην εφηβική ηλικία, ώστε να σιγουρευτούν πως είναι καλά πριν πέσουν για ύπνο.

4. Διάθεση για υποστήριξη 

Οι γονείς βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, στα ωραία και στα άσχημα. Είναι εκεί να μας κρατάνε το χέρι να μην πέσουμε, να μας στηρίζουν σε κάθε όνειρο και να κάνουν τα πάντα για να μας βοηθήσουν να το πετύχουμε. Με χαμόγελο και θετική ενέργεια, μάς έμαθαν να προσπαθούμε για το καλύτερο και ξέρουμε πως θα ‘ναι πάντα δίπλα μας, σύμμαχοι και αρωγοί μας, σε ό,τι κι αν αποφασίσουμε και πως θα στηρίξουν κάθε μας επιλογή.

5. Δύναμη

Όσα κι αν πέρασαν ή περνάνε οι ίδιοι στη ζωή τους, παραμένουν δυνατοί για να μας γεμίζουν αγάπη και χαρά. Ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα, στη δουλειά ή στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, προσπαθούν όχι μόνο να μη μας τα μεταφέρουν, αλλά και να τα κάνουν να δείχνουν ανύπαρκτα όταν είναι δίπλα μας. Η δύναμη του γονιού πηγάζει από τις δυσκολίες της γέννας στη μητέρα, απ’ τα κουραστικά και ξάγρυπνα βράδια και ένα σωρό ακόμη εμπόδια που κατάφεραν να ξεπεράσουν και που τους έκαναν σούπερ ήρωες στα παιδικά μας μάτια.

6. Απεριόριστη αγάπη

Οι γονείς είθισται να αγαπάνε τα παιδιά τους όσο τίποτα άλλο στον κόσμο, συχνά περισσότερο κι απ’ την ίδια τους τη ζωή. Μπορεί κάποιες φορές να θυμώνουν, όμως και τότε δεν παύουν να τα λατρεύουν και να τα φροντίζουν. Η άνευ όρων αγάπη, που δε ζητά ανταλλάγματα, που θα ‘ναι πάντα εκεί για μας ακόμα κι αν κάποιες φορές την παραμελήσουμε ή δεν την ανταποδώσουμε βρίσκεται στο πρόσωπο των γονιών μας.

7. Αυτοθυσία

Οι γονείς έχουν θυσιάσει κατά καιρούς τον ύπνο τους, την ξεκούρασή τους, το χρόνο για τον εαυτό τους και τους φίλους τους για να ‘ναι βέβαιοι πως θα ‘μαστε εμείς καλά. Φυσικά δε σημαίνει πως σταμάτησαν να ζουν τη στιγμή που μπήκαμε εμείς στη ζωή τους, αλλά σίγουρα έχουν αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε εμάς, που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιήσει διαφορετικά, αλλά δεν το έκαναν.

8. Σταθερότητα χαρακτήρα

Οι περισσότερες γονείς είναι τυπικοί και σταθεροί στις αποφάσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους, μαθαίνοντάς τους τη σημαντικότητα του να παίρνουν μια απόφαση και να την κρατάνε. Προσπαθούν να τους δείξουν ότι δεν πρέπει να αλλάζουν συνέχεια γνώμη, πως δεν πρέπει να επηρεάζονται από τρίτους και να επιτρέπουν σε άλλους να έχουν τον πρώτο λόγο για τις επιλογές τους, αλλά πως πρέπει να υπερασπίζονται την άποψή τους.

9. Οργανωτικότητα

Οι γονείς με καταμερισμό αρμοδιοτήτων και αλληλοβοήθεια στις δουλειές του σπιτιού μάς δείχνουν πως πρέπει να έχουμε το σπίτι μας καθαρό, μας μαγειρεύουν, έχουν χρόνο για εμάς και είναι πάντα με το χαμόγελο, ακόμα κι όταν τους περιμένουν πολλές υποχρεώσεις. Είναι απίστευτα δύσκολο να καταφέρεις να είσαι γονιός, σύζυγος, φίλη/φίλος και επαγγελματίας την ίδια ώρα. Η μαμά και ο μπαμπάς με έναν μαγικό τρόπο τα συνδυάζουν όλα, τα καταφέρνουν καλά και τα κάνουν να μοιάζουν και εύκολα.

10. Πηγή έμπνευσης

Από μικρά παιδιά, οι γονείς μας αποτελούν το πρότυπό μας. Τόσο ο μπαμπάς όσο και η μαμά μάς εμπνέουν, μάς φέρνουν σε επαφή με ερεθίσματα, μέσα απ’ τα οποία μπορούμε ν’ ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας. Μας ανοίγουν πόρτες μέσα απ’ τις δραστηριότητες στις οποίες μας παροτρύνουν να συμμετέχουμε, ενώ θαυμάζουμε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα τους και θα θέλαμε να τα υιοθετήσουμε στη μετέπειτα ζωή μας.

Οι γονείς μας είναι όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα. Είναι απ’ τα σημαντικότερα πρόσωπα στη ζωή μας, τους υπερευχαριστούμε και ας ξέρουν τουλάχιστον πως τα αισθήματα είναι αμοιβαία!

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα