Υπάρχουν σίγουρα πολλοί τύποι συντρόφου, τόσοι πολλοί όσοι και οι αντίστοιχοι τύποι προσωπικότητας που μας αναφέρουν οι ψυχολόγοι. Είναι ωστόσο κάποιοι που τείνουμε να συγχέουμε στο μυαλό μας, αφού με μια πρώτη ματιά έχουν κάποιες ομοιότητες. Σαν εκείνες τις εικόνες με τις πέντε διαφορές, που με την πρώτη ματιά ορκίζεσαι πως δε διαφέρουν πουθενά μα όταν κοιτάξεις λίγο καλύτερα λες πως τα αλλιώτικα βγάζαν μάτι τελικά. Ο επιφυλακτικός συχνά θεωρείται αδιάφορος και αντίστοιχα εύκολα ένας αδιάφορος θα βαφτιστεί επιφυλακτικός. Λέτε να υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που μας κάνουν να τους ξεχωρίζουμε; Όπως και στις εικόνες με τις πέντε διαφορές, έτσι κι εδώ, πιστεύω πως ναι. Χρειάζεται απλώς να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να τις εντοπίσουμε.

 

1. Λόγια μετρημένα μα ξεκάθαρα ή πολλά μα συγκρατημένα;

Καταρχάς, ένας επιφυλακτικός σύντροφος δείχνει μια εκλεπτυσμένη ντροπαλότητα. Θέλει να ανοιχτεί, αλλά ταυτόχρονα κρατάει και κομμάτια αυστηρά δικά του από φόβο μήπως απορριφθεί. Μπορεί τα παθήματα να του έγιναν μαθήματα και συνειδητά να επιλέγει να μοιράζεται μαζί σου μερικά μόνο -καμιά φορά φαινομενικά ασύνδετα- γεγονότα της ζωής του. Τα λόγια του συχνά λοιπόν είναι μετρημένα αλλά ξεκάθαρα. Από αυτά θα καταλάβεις εάν τελικά ο πρότερος βίος του τον οδήγησε να κάνει αργά βήματα στη μεταξύ σας γνωριμία. Από την άλλη, ένα υποψήφιο ταίρι που διακατέχεται από αδιαφορία, θα προτιμήσει τα μισόλογα και θα επιδιώξει να αφήσει ημιτελή κάθε συζήτηση για θέματα που αφορούν προηγούμενες σχέσεις του, συχνά με την πρόφαση ότι δεν αξίζει να αναφερθεί σ’ αυτές.

 

 

2. Βλέμματα κι αγγίγματα τυχαία ή επιτηδευμένα;

Ο επιφυλακτικός σύντροφος θα παρέχει -συχνά άθελά του- τρυφερά βλέμματα και τυχαία αγγίγματα. Θα κάνει την κίνηση να πλησιάσει, αλλά παράλληλα θα μαζεύεται όταν αισθάνεται ότι παραβιάζεται ο πολύ προσωπικός του χώρος. Θα δείξει ότι επιδιώκει την εγγύτητα με τη στάση του σώματός του και τον τόνο της φωνής του αλλά, σαν παιδί που δοκιμάζει τα όριά του, θα νιώθεις συχνά πως κάνει ένα βήμα μπροστά κι ένα -ή και ενάμιση- πίσω. Από την άλλη, το άτομο που δεν ψήνεται τελικά όσο αρχικά νόμιζε, δε θα είναι καθόλου πρόθυμο να σου παρέχει οποιοδήποτε είδος επιβεβαίωσης του αμοιβαίου μέσω ενός επίμονου βλέμματος που τυχαία θα προσέξεις ή μιας παρατεταμένης αγκαλιάς που έπεται της συνάντησής σας. Αντιθέτως, η οπτική επαφή είναι στιγμιαία και η αγκαλιά μετρημένη σε μονάδες αναγκαιότητας και τυπικής οικειότητας.

 

3. Και τα μηνύματα έχουν να πουν πολλά

Ο επιφυλακτικός σύντροφος δε θα αφήσει πολύ χρονικό διάστημα χωρίς να στείλει μήνυμα ή θελήσει να συναντηθείτε. Η ανάγκη του να είναι κοντά σου θα του επιβάλλει να σηκώσει το τηλέφωνο και να σε προσκαλέσει για έναν καφέ. Μπορεί να είναι διστακτικός ή να δείξει σκόπιμα ότι απλά ενδιαφέρεται να δει τι κάνεις, όπως κάνει με όλους του τους φίλους. Ωστόσο, η λαχτάρα και η ανυπομονησία του, αν ακούσεις προσεκτικά, είναι διακριτές στη φωνή του ακόμη κι αν είναι φευγαλέες. Ακόμη, σπάνια θα αρνηθεί πρόταση ακόμη κι αν διστάσει λίγο. Εκείνος που κάνει δεύτερες σκέψεις από την άλλη, θα βρει ένα σωρό δικαιολογίες για το πόσο περιορισμένο χρόνο έχει και για το ότι δεν κατάφερε να ξεκλέψει ούτε λίγα δευτερόλεπτα για να στείλει μια καλημέρα. Ο περιορισμένος χρόνος μπορεί να εκδηλωθεί όχι μόνο με απουσία των μικρών κινήσεων και μηνυμάτων, αλλά με αποφυγή συναντήσεων εκτός και τις ζητήσει το ίδιο το άτομο. Και οι δύο λοιπόν μοιάζουν διστακτικοί, στις λεπτομέρειες όμως κρύβεται ο λόγος του δισταγμού τους.

 

4. «Δεν είμαι σε φάση για δέσμευση» ή «είναι κακό το timing»;

Ένας επιφυλακτικός σύντροφος μπορεί να δηλώσει ότι δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί και ίσως ο ιδρώτας στο μέτωπό του κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με ένα επόμενο βήμα, να μπερδεύει. Αλλά οι κινήσεις του θα τον προδώσουν. Θα φαίνεται η πάλη του, ανάμεσα σε αυτά που φοβάται και σ’ εσένα που θέλει, στις μικρές συμπεριφορές του. Κι ίσως κάπου παρακάτω, ακόμη κι αν οι φόβοι μοιάζει να κέρδισαν την παρτίδα και πει να το τελειώσετε, να στείλει τελευταία στιγμή ένα μήνυμα που να τα ανατρέπει όλα. Δεν είναι σπάνιο στην περίπτωσή του το ακραίο, ούτε το πισωγύρισμα μόλις ειπωθεί το «τέλος», ακριβώς γιατί μέσα του παλεύει. Αντιθέτως, κάποιος που δε θέλει και πολύ, προφασίζεται δικαιολογίες, επικαλείται το λάθος timing και συχνά λέει ότι «αν ήταν διαφορετικές οι καταστάσεις, θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί». Δεν πλησιάζει με άλλα λόγια τα άκρα. Κοιτάζει να μένει μακριά από ταμπέλες φροντίζοντας όμως να μένει και εντός των ορίων που δηλώνουν οικειότητα.

 

5. Άλλο το «πάμε σιγά» κι άλλο το «ας ζήσουμε το τώρα»

Το ταίρι που νοιάζεται, αν και έχει μια διστακτικότητα, θα μιλήσει για το κοινό σας μέλλον. Θα του ξεφύγουν ίσως και μερικά πράγματα που σχεδιάζει ή ελπίζει να γίνουν μεταξύ σας μακροπρόθεσμα. Στον αντίποδα, κάποιος που δε θέλει να προχωρήσει παρακάτω λέει -περισσότερο από όσο δείχνει- ότι είναι μπερδεμένος και επικαλείται το «ας ζήσουμε το τώρα» ξεφεύγοντας αριστοτεχνικά από κάθε μελλοντικό πλάνο, ακόμη κι αν αυτό είναι για το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Όταν αντιληφθείς κάτι τέτοιο, χωρίς πολλές αναλύσεις και σκέψεις, ξέρεις πως είσαι με άτομο που γέρνει περισσότερο προς τη μεριά του ελαφρώς αδιάφορου παρά του επιφυλακτικού.

 

6. Ο ένας τονίζει το «εγώ» κι ο άλλος το «εσύ»

Ακόμη, ο αποστασιοποιημένος από τη φάση σας σύντροφος, δε δείχνει ενδιαφέρον για πράγματα που αφορούν το άτομο απέναντί του. Δε ρωτάει για την καθημερινότητα και το «τι κάνεις» του είναι το τυπικό. Επικεντρώνεται στο «εγώ» και ξεχνάει το «μαζί». Ο επιφυλακτικός σύντροφος δεν το κάνει ποτέ αυτό. Αντίθετα, θέλει να ξέρει πώς πέρασες το χρόνο σου, τι σε απασχολεί, τι ονειρεύεσαι. Αφήνει στην άκρη τον εαυτό του και ρίχνει την προσοχή του επάνω σου. Ίσως μάλιστα, λόγω της δικής του άμυνας, προτιμά να μοιράζονται μαζί του πράγματα από το να μοιραστεί ο ίδιος.

Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να ξεμπερδέψουμε κάθε κουβάρι αμφιβολιών για το αν η συμπεριφορά ενός ατόμου προέρχεται από αδιαφορία ή αν απλά κρατά αντιστάσεις από φόβο μην πληγωθεί, είναι ένας: να το νιώσεις. Η μεταξύ σας χημεία θα δείξει και κατά πόσο είστε διατεθειμένοι να αφήσετε πίσω τους φόβους σας και να χτίσετε μια όμορφη κοινή ζωή. Δώσε λοιπόν ιδιαίτερη έμφαση στο ένστικτό σου και αγνόησε για λίγο τον εγωισμό ή τη θέληση, που μας εμποδίζουν να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα. Ξεχώρισε εκείνον που προσποιείται ότι δήθεν φοβάται από εκείνον που παλεύει για να μην το δείξει κι ας το νιώθει και πάρε τις αποφάσεις σου.

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη