Υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν μια πραγματική ένωση αισθήσεων κάθε φορά που μυρίζουν ένα λουλούδι ή ακούν ένα τραγούδι. Είναι σαν να βιώνουν πολλαπλές αισθητηριακές εμπειρίες ταυτόχρονα, νιώθοντας μια έντονη ενέργεια να τους κατακλύζει. Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο, αλλά είναι λες και έχουν μια έκτη αίσθηση ή την ικανότητα να ζουν στο μέγιστο τις εμπειρίες που τους προσφέρουν οι αισθήσεις τους. Πώς;

Κατά τους επιστήμονες δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ως χαρακτηριστικό τους τη «συναισθησία». Η συναισθησία δεν είναι ανησυχητικό και δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάτι για να θεραπευτούμε αν ανακαλύψουμε ότι την έχουμε. Απλώς από πολύ νωρίς στη ζωή μας θα βιώνουμε μια επικάλυψη των αισθήσεων, σε βαθμό που μπορεί να ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι και να αισθανόμαστε ένα τσίμπημα σε συγκεκριμένο σημείο του σώματός μας ή να σκεφτόμαστε τα γράμματα και τους αριθμούς με χρώματα. Για παράδειγμα, κάποιος που διαβάζει αυτό το κείμενο και πάσχει από «συναισθησία» είναι πιθανόν να βλέπει τις λέξεις με διαφορετικά χρώματα ή βλέποντας την εικόνα που το συνοδεύει να νιώθει μια περίεργη γεύση στο στόμα του.

Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να θεωρηθεί η συναισθησία είδος παραισθήσεων. Εδώ δε μιλάμε για κάτι που το άτομο πιστεύει ότι βιώνει, αλλά για μια πραγματική εμπειρία που περιλαμβάνει την ικανότητά του να δέχεται πολλά ερεθίσματα την ίδια στιγμή. Μάλιστα, υπάρχει και η λεγόμενη «συναισθησία του καθρέφτη». Ο γιατρός Joel Salinas ισχυρίζεται σε βιβλίο του πως και ο ίδιος βιώνει συχνά τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των ανθρώπων που βρίσκονται μπροστά του. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι όταν ήταν στο τρίτο έτος της ιατρικής παρακολούθησε τους πιο έμπειρους συναδέλφους του να προσπαθούν να επαναφέρουν έναν ασθενή που πάθαινε ανακοπή καρδιάς και βίωνε ακριβώς όσα βίωνε και ο ασθενής. Η εμπειρία του αυτή ήταν τόσο έντονη που τον έκανε να θέλει να μάθει περισσότερα για το τι πραγματικά του συνέβαινε και έτσι υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων που αποκάλυψαν ότι πάσχει από συγχώνευση αισθήσεων, όπως αυτή συνοψίζεται στον όρο «συναισθησία του καθρέφτη».

Όσοι ειδικοί αποδέχονται τη συναισθησία ως υπαρκτή πάθηση, κρίνουν ότι δεν πρόκειται για κάτι που πρέπει να μας προκαλεί άγχος, αλλά οφείλουμε να το λαμβάνουμε υπόψη μας σε μια πιθανή συζήτηση με τους άλλους. Ιδίως οι γονείς που τα παιδιά τους αναφέρουν ότι βιώνουν εμπειρίες που προσομοιάζουν σε «συναισθησία», καλό θα ήταν να ενημερωθούν κατάλληλα από κάποιον ειδικό και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και τους φροντιστές του παιδιού. Γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό; Ακριβώς επειδή δεν είναι μια διαδεδομένη πάθηση, οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι υπάρχει και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χλευάσουν το παιδί ή να το κάνουν να νιώσει άβολα για κάτι που νιώθει. Συνεπώς, το παιδί θα δυσκολεύεται να συζητά όσα βιώνει από φόβο μήπως το κοροϊδεύουν.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η «συναισθησία» μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ακριβώς επειδή το άτομο χρησιμοποιεί χρώματα ή και σχήματα για να προσεγγίσει τη νέα γνώση έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί ακούσια όλες τους τις αισθήσεις και να βιώνει την ξένη γλώσσα με πιο ολοκληρωμένο τρόπο σε σχέση με άλλους. Επιπλέον, πολλοί θα θεωρούσαν εξαιρετικό χάρισμα να μπορούν να βιώνουν στο έπακρο πολλαπλές αισθήσεις μέσα στη μέρα για όλη τους τη ζωή. Η φράση «άδραξε τη μέρα» βρίσκει σε αυτή την περίπτωση τον καλύτερο τρόπο να εκφραστεί.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που βιώνουν «συναισθησία», όπως επίσης και τεστ που δείχνουν κατά πόσο κάποιος χαρακτηρίζεται από αυτή. Αν λοιπόν κι εσύ νιώθεις να σε κατακλύζουν οι αισθήσεις σου ή να αισθάνεσαι ακριβώς όπως και οι γύρω σου, δεν έχεις παρά να κάνεις ένα τέτοιο τεστ. Και πού ξέρεις; Μπορεί να εκπλαγείς από το αποτέλεσμα ή καλύτερα να ανακουφιστείς διαπιστώνοντας πως η επικάλυψη των αισθήσεων συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.