4rth

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες κι έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί για την «ευτυχία». Για τον καθένα ο ορισμός μπορεί να είναι διαφορετικός, όμως για όλους το συναίσθημα της ευδαιμονίας κρύβεται πίσω από απλά πράγματα. Βρίσκεται στα χαμόγελα των φίλων του, στις αγκαλιές των δικών του, στην αγάπη που παίρνει από τους γονείς και τα κατοικίδιά του, στις ευτυχισμένες ερωτικές σχέσεις του, τους στόχους που πραγματοποιεί και στην ποιότητα της ζωής που ζει.

Όλοι λοιπόν από πολή μικρή ηλικία αναρωτιόμαστε τι μας φέρνει την ευτυχία και μέσα στα χρόνια την αναζητούμε και τη βρίσκουμε σε διαφορετικά σημεία, από άλλους ανθρώπους, στην άνεση ή την ευκολία. Άλλοτε αναθεωρούμε και συχνά απογοητευόμαστε που άλλα περιμέναμε κι άλλα μας ήρθαν. Και φτάνουμε σ’ ένα καίριο ερώτημα: τελικά μπορούμε να κάνουμε κάτι για να έρθουμε πιο κοντά στην ευτυχία;

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας, M. Seligman και B. Fredickson, πραγματοποίησαν έρευνα σχετικά με την επίδραση της ευγνωμοσύνης στα επίπεδα ευτυχίας που βιώνουν οι άνθρωποι. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν επιστολές σε ανθρώπους που θεωρούσαν ότι τους έχουν βοηθήσει και να τους ευχαριστήσουν για την προσφορά τους, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα οφέλη που είχαν από τη συναναστροφή μαζί τους, με σκοπό οι επιστολές να μοιραστούν από τους ίδιους στους παραλήπτες. Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν ότι οι άνθρωποι που έγραψαν τις εν λόγω επιστολές βίωσαν μια αίσθηση ικανοποίησης και χαράς, δίνοντας κι αυτοί με τη σειρά τους ένα γράμμα με τις ευχαριστίες τους σε όσους τους βοήθησαν. Επιπλέον, μείωσαν τα επίπεδα άγχους τους κι αισθάνθηκαν καλύτερα με τον εαυτό τους.

 

 

Ταυτόχρονα, όλα τα βιβλία ψυχολογίας κι αυτοβελτίωσης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της ευγνωμοσύνης και στα οφέλη που αυτή έχει. Κι αν το σκεφτούμε καλά, είναι πολύ ενθαρρυντικό που μόνο μια πράξη μπορεί ν’ αυξήσει τα επίπεδα καλής ψυχικής υγείας και να μας κάνει να νιώσουμε ωραία για τον εαυτό μας. Πάντα πίστευα ότι τα γραπτά μένουν κι έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σ’ αυτά που οργανώνουμε κι επιθυμούμε, αν όμως σου είναι δύσκολο να εκφραστείς μέσα από τον γραπτό λόγο, αφιέρωσε τουλάχιστον τα πρώτα πέντε λεπτά της ημέρας ή τα τελευταία της νύχτας, στο ν’ αναλογίζεσαι τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου και που μπορεί να σχετίζονται με όσα θεωρούμε όλοι μας δεδομένα.

Ευχαρίστησε τον Θεό, το σύμπαν ή όποιον άλλο θέλεις νοερά για τ’ αγαθά που απολαμβάνεις στη ζωή σου και μην προσπερνάς την αξία της ευγνωμοσύνης, που είναι τόσο καίριας σημασίας για την πνευματική σου υγεία. Αν δε βρίσκεις αρκετά για τα οποία νιώθεις ευγνώμων, κοίταξε γύρω σου τους ανθρώπους που έχεις, το σπίτι στο οποίο ζεις, την εργασία που σου αποφέρει χρήματα για να εκπληρώνεις τις ανάγκες σου.

Κοίταξε στον καθρέφτη και δες το σώμα σου που σε κρατά καθημερινά όρθιο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κι ευχαρίστησε τα πόδια, τα χέρια και τα όργανά σου που κάνουν αδιάκοπα από τη στιγμή της σύλληψής σου την καρδιά σου να χτυπά, που συνεργάζονται αρμονικά για να σου προσφέρουν τα μέγιστα. Απαρίθμησε τα όσα σου έχουν προσφέρει οι δικοί σου άνθρωποι σου, ακόμη κι αν δεν τους το έχεις πει ποτέ, οι φίλοι σου, αλλά κι όσοι σε αμφισβήτησαν, δε σε πίστεψαν ή δεν σε κατάλαβαν. Γιατί ακόμη κι αυτοί σε πείσμωσαν και σ’ έφεραν με τη στάση τους εδώ που είσαι τώρα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα της ευγνωμοσύνης είναι ότι λειτουργεί ως μαγνήτης. Όσο περισσότερο ευγνώμονες είμαστε για όσα απολαμβάνουμε κι όσο πιο πολύ το εκφράζουμε, τόσο αυτά πολλαπλασιάζονται και πληθαίνουν και μαζί τους πληθαίνουν και τα ευχάριστα συναισθήματα.

Αν λοιπόν σήμερα είναι μια μέρα που δεν έχεις διάθεση, άλλαξε την κατάσταση με μόνο μια σκέψη: «γιατί είμαι ευγνώμων στη ζωή μου;». Η φράση αυτή θα σε οδηγήσει ν’ ανασύρεις όλα όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά και θα πλημμυρίσει το μυαλό σου με όμορφες στιγμές, απλές πράξεις, πρόσωπα αγαπημένα.

Σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, όταν η αβεβαιότητα κι οι φρικαλεότητες ενάντια στην ανθρωπότητα μάς αγανακτούν και μάς σοκάρουν, η μόνη διέξοδος είναι η δύναμη της σκέψης μας. Ας τη χρησιμοποιήσουμε για να ευχαριστήσουμε για όσα έχουμε ή για όσα άσχημα αποφύγαμε. Άλλωστε «δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει να είμαστε ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους»! David Steindl Rast

Grateful GIFs | Tenor

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου