Χωρισμός κι επανασύνδεση: δύο λέξεις που συχνά συνυπάρχουν κι ιδανικά, η δεύτερη έπεται της πρώτης. Μια τρίτη που σίγουρα όμως κλονίζεται είναι η λέξη «εμπιστοσύνη», αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο η σχέση να αναθερμανθεί κι οι συμμετέχοντες να αισθανθούν όπως τον πρώτο καιρό. Πώς όμως κερδίζεται εν τέλει η εμπιστοσύνη του άλλου μας μισού όταν ήμασταν εμείς που του δείξαμε την πόρτα της εξόδου;

Το πρώτο διάστημα της επανασύνδεσης θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε εκεί κι ότι θα μείνουμε εκεί. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, αφού λογικά θα αμφιταλαντευόμαστε για το τι ήταν τελικά καλύτερο: ο χωρισμός ή η προσπάθεια να τα ξαναβρούμε. Όμως και το ταίρι μας έχει κι αυτό τις αμφιβολίες του. Επίσης, ήδη μπορεί να του ήρθε κεραμίδα την πρώτη φορά που του ανακοινώσαμε ότι θέλουμε να μείνουμε μόνοι, οπότε το πρώτο διάστημα της επανασύνδεσης σίγουρα πρέπει να προσπαθήσουμε διπλά και τριπλά, καθώς η ανασφάλεια μιας ενδεχόμενης όχι και τόσο αγνής πρόθεσης ίσως υπάρχει κι είναι σημαντικό να φύγει η σκέψη αυτή. Τρεις είναι οι εχθροί στην επανασύνδεση με άτομο που πληγώσαμε. Το να μη μας πιστέψει, το να πιστέψει ότι το γυρνάμε από συνήθεια και το θα θελήσει να μας εκδικηθεί. Βήμα πρώτο λοιπόν, να μας πιστέψει.

Για παράδειγμα, η αθόρυβη λειτουργία στο κινητό, οι κρυφές έξοδοι, αλλά κι η ανακοίνωση ονομάτων που το ταίρι μας δεν ξέρει σε συζητήσεις, μπορούν να προκαλέσουν μια διάθεση μυστηρίου που δε θα λειτουργήσει υπέρ μας. Όπως και το να χανόμαστε για διαστήματα, ή να αποκρύπτουμε αρκετά για την καθημερινότητά μας. Αν υπάρχουν μυστικά ή συζητήσεις μεταμεσονύκτιες κι ατάκες του τύπου «πάω λίγο έξω να μιλήσω» καθημερινά, ο άλλος θα σκεφτεί ότι κάτι υπάρχει ή υπήρξε στο ενδιάμεσο που συνεχίζεται. Σαφώς εκτός του κινητού σημασία έχει ο ποιοτικός χρόνος και τα ξεκαθαρίσματα. Όσο πιο διαυγείς, τόσες περισσότερες κι οι πιθανότητες να πείσουμε για τις προθέσεις μας.

Ένας άλλος τρόπος να δείξουμε ότι όντως θέλουμε να ξαναπροσπαθήσουμε για τη σχέση μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του σώματος. Η οπτική επαφή αλλά και το να αγκαλιάζουμε συχνά τον άνθρωπό μας. Σαφώς, τα πολλά λόγια μπορεί να είναι στ’ αλήθεια φτώχεια, αλλά και το να είμαστε φειδωλοί είναι εξίσου μίζερο κι αποκαρδιωτικό, οπότε χρειάζεται να εκφραζόμαστε όσο πιο ανοιχτά μπορούμε. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που βρίσκεται η σχέση υπό τεστ για το αν θα πάρουμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία.

 

 

Ας επικεντρωθούμε στα όσα κάνουμε μαζί, ίσως -αν είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την επανασύνδεση-, ας μιλήσουμε για επικείμενα ταξίδια και το επερχόμενο μέλλον. Ας οραματιστούμε κι ας αφήσουμε τον άνθρωπό μας να το κάνει μαζί μας σιγά-σιγά. Αντίθετα, ας αποφύγουμε να μιλάμε για την περίοδο χωρισμού, χωρίς ωστόσο να μας πιάνει πανικός με την κάθε αναφορά στην περίοδο εκείνη. Δε χρειάζεται να δώσουμε πολλές πληροφορίες ούτε και να φέρουμε τη συζήτηση εκεί. Μπορούμε ν’ απαντήσουμε βέβαια σε ερωτήσεις που πιθανόν να προκύψουν στην παρέα.

Ό,τι όμως κι αν κάνουμε δεν ωφελεί αν πούμε ψέματα ή να συμπεριφερθούμε ενοχικά. Ακόμη κι ένα αθώο ψέμα μπορεί να αποβεί μοιραίο, αν πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε τη σχέση μας σαν να είναι νέα και να ξεχάσουμε όσα μας χώρισαν. Ας εστιάσουμε σ’ όλα εκείνα που μας έλειψαν το διάστημα που ήμασταν χώρια ή που μας τράβηξαν εξαρχής στην αγκαλιά του άλλου κι ας είμαστε όσο πιο ειλικρινείς μπορούμε, παρατηρώντας ταυτόχρονα και τις αντιδράσεις του. Βέβαια, μπορεί να ήμασταν εμείς που είπαμε το «χωρίζουμε», αλλά μην εκπλαγούμε σε περίπτωση που ακούσουμε πράγματα που δε μας αρέσουν ιδιαίτερα. Ας είμαστε τουλάχιστον προετοιμασμένοι.

Τελικά, θα λέγαμε ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που όντως κερδίζεται. Κι αν για κάποιο διάστημα κλονίζεται, είναι στο χέρι μας να την ξανακερδίσουμε. Αυτό που απαιτείται είναι θέληση, προσπάθεια και πραγματική μεταμέλεια. Κι αν υπάρχει ακόμη αγάπη, η εμπιστοσύνη θα ξαναέρθει, αλλά είναι καλό να θυμόμαστε ότι, όπως όλα τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας, «αγαθά κόποις κτώνται».

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου