Περιμένεις, το ξέρω, όπως περιμένουμε ή περιμέναμε όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας. Αλλά αυτός ή αυτή που περιμένεις μάλλον δε θα έρθει και δεν είναι αναγκαστικό να φταις εσύ γι’ αυτό, αν και το έχεις πάρει βαρέως. Μπορεί να μην ήξερες πώς να το διαχειριστείς και άθελά σου να τ@ έδιωξες ή μπορεί και να μην ήθελε να έρθει τελικά ή μπορεί πραγματικά να μη σε θέλει και παρ’ όλο που κατά πολύ βάθος το αισθάνεσαι αρνείσαι να το παραδεχτείς. Δεν είσαι @ μόν@. Είμαστε πολλοί εκεί έξω που βρεθήκαμε στην ίδια θέση και αυτό που κάναμε για να μπορέσουμε να το καταπιούμε ήταν να κατασκευάσουμε ένα σωρό δικαιολογίες. Σίγουρα δε θα τις χαρακτηρίζαμε και ιδιαίτερα ευφυείς αλλά τη δουλεία τους την έκαναν για λίγο καιρό μέχρι ο χρόνος να καταφέρει να απαλύνει αυτό που νιώθουμε και να γίνει ανάμνηση. Επομένως, σου παραθέτουμε τις δικές μας δικαιολογίες που είπαμε στον εαυτό μας μετά από μια απόρριψη, ώστε να ξέρεις ότι είναι πραγματικά bullsh@t.

 

1. Φοβάται τη δέσμευση

Εδώ γελάμε. Όταν κάποιος γουστάρει πραγματικά, όσο κι αν τον φοβίζει μια κατάσταση, δεν αντέχει να μείνει μακριά της. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν θέλουμε κάποι@ πάρα πολύ, αυτό λειτουργεί σαν μαγνήτης. Μας ελκύει, τ@ ζητάει το μυαλό μας και το είναι μας, οπότε, ναι, μπορεί να μας τρομάζει το μέλλον και μια σχέση, ειδικά αν έχουμε μία ή περισσότερες άσχημες εμπειρίες στο παρελθόν, αλλά δε γίνεται να εξαφανιστούμε έτσι απλά. Λυπάμαι, αλλά αυτή η ψυχολογική προσέγγιση απλώς χρυσώνει το χάπι της απόρριψης.

 

2. Δεν είναι έτοιμ@

Δε θα ξαναγελάσω, το υπόσχομαι. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως δε μιλάμε για λαχανικά ή φρούτα που δεν ωρίμασαν στην ώρα τους και τα περιμένουμε. Μιλάμε για ενήλικες ανθρώπους που απλώς δε μας ήθελαν και αυτό εξηγείται αρκετά εύκολα: Ήταν έτοιμοι να φύγουν αλλά δεν ήταν έτοιμοι να μας πουν «σε θέλω». Όσο ανώριμος κι να είναι κάποι@, μπορεί να καταλάβει πως θέλει κάποιον και με ανώριμο έστω τρόπο να το δείξει. Η απουσία οποιασδήποτε εκδήλωσης συναισθήματος δείχνει και απουσία συναισθήματος -προφανώς.

 

3. Δεν ταιριάζουμε ή αλλιώς «φοβάται την κατάστασή μου»

Εδώ υπάρχει πληθώρα σκέψεων. Συνήθως αποδίδουμε την απόρριψη στη διαφορά ηλικίας, στη διαφορετική ίσως οικονομική κατάσταση, στο ότι κουβαλάμε ένα διαζύγιο με ένα παιδί ή περισσότερα, στο ότι δεν έχουμε δουλειά και σε πολλά άλλα. Συχνά υποστηρίζουμε πως τρομάξαμε κάποι@ επειδή εκφράσαμε αρκετά σύντομα αυτά που αισθανθήκαμε. Όχι και πάλι όχι. Όταν πραγματικά ερωτεύεται κάποιος, τίποτα από αυτά δεν αποτελεί εμπόδιο -ειδικά στην αρχή. Δυστυχώς απλώς δεν ήθελε. Δεν είσαι εσύ το λάθος, ούτε έκανες κάτι λάθος. Σίγουρα θα βρεθεί κάποι@ που θα αγαπήσει όλα αυτά που είσαι και όλα αυτά που θα κάνεις.

 

 

4. Δεν έχει χρόνο

Να σημειώσω απλώς πως και ο Superman ολόκληρο κόσμο έσωζε και βρήκε χρόνο να ερωτευτεί. Η έλλειψη χρόνου πραγματικά αποτελεί μια κακή δικαιολογία που την πιστεύουμε και όταν μας τη λένε και όταν την κατασκευάζουμε με το μυαλό μας για τη χυλόπιτα που φάγαμε από τ@ άλλ@. Για όσα πράγματα μας αρέσουν και για όσους ανθρώπους θέλουμε πάντα βρίσκουμε χρόνο. Είναι νόμος, ας το πάρουμε επιτέλους απόφαση.

 

5. Με βλέπει φιλικά

Μας το σέρβιραν, το αποδεχτήκαμε και στο τέλος το υιοθετήσαμε ως δικαιολογία. Μια φιλία μπορεί να καταλήξει σε έρωτα, ένας έρωτας ποτέ δεν μπορεί να καταλήξει σε φιλία, καλό θα ήταν το θυμόμαστε αυτό. Δεν ένιωσε ποτέ τίποτα περισσότερο και δεν πρόκειται να νιώσει ή δε θέλει απλώς να νιώσει. Ας αφήσουμε τη φίλια έξω από αυτό το παιχνίδι, γιατί είναι σαν την προσβάλλουμε. Δε γίνεται να μας βλέπει κάποιος φιλικά, όταν δε μας δίνει πρόσβαση στη ζωή και τη καρδιά του.

 

6. Δεν είναι σε φάση

Άρα όταν θα είναι θα έρθει; Ήρεμα ρωτάω εγώ και ήρεμα καλό είναι να το σκεφτούμε. Επίσης πότε και πώς το καταλάβαμε αυτό, ακόμα αναρωτιέμαι. Από την εξαφάνιση τ@, από το ότι ο έρωτας δεν περιμένει να είμαστε σε κατάλληλη φάση για να μας χτυπήσει την πόρτα, από το ότι αν περιμέναμε να ερωτευτούμε σε κατάλληλες μόνο φάσεις της ζωής μας ίσως ο έρωτας να κατέληγε ένα παραμύθι από τα παλιά χρόνια; Σε καμία φάση της ζωής μας δε λέμε πως έχει έρθει η ώρα να ερωτευτούμε, μας το βγάζει ο κατάλληλος άνθρωπος και εμείς πρέπει να αποδεχτούμε πως στην προκειμένη το εν λόγω συναίσθημα μάλλον είναι μονόπλευρο.

 

7. Έχει γυρίσει στ@ πρώην τ@ (αλλά ξέρω ότι δεν τ@ θέλει)

Εσένα δε θέλει -ξεκάθαρα-, εκτός αν τ@ν σημαδεύει @ πρώην με όπλο στο κεφάλι. Οι επιλογές του καθενός δηλώνουν αυτό που νιώθει. Δεν μπορεί να επιλέξει κάποιον άλλ@ και να θέλει άλλ@, δεν είναι πάντα ταινία του Netflix η ζωή. Εμείς τώρα άνετα μπορούμε να μειώσουμε την επιλογή του άλλου για να ηρεμήσει λίγο ο εγωισμός από τη σφαλιάρα που έφαγε αλλά τ@ν πρώην θέλει. Συγγνώμη, ξέρω, πονάει.

 

Ο κόσμος δεν φτιάχτηκε για να είναι πάντα δίκαιος και μπορεί ο έρωτας να σε πετροβόλησε με έναν άνθρωπο που δε θέλει και ξέρω πολύ καλά πως το θεωρείς άδικο. Βρες τη δικαιολογία που σου ταιριάζει για να ηρεμήσει λίγο το μυαλό σου, αλλά μην την πιστέψεις γιατί θα ταλαιπωρηθείς αρκετά. Ο έρωτας είναι χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους κατάλληλους δύο.

Συντάκτης: Δήμητρα Παπακωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.