Πλησιάζουν οι επίμαχες ημερομηνίες και φυσάς, ξεφυσάς, θα στείλεις, δε θα στείλεις τελικά. Και γιατί να μη στείλεις δηλαδή; Ευχές είναι κι αυτές ποτέ δεν πάνε χαμένες. Aπ’ την άλλη εσύ έλαβες τις ανάλογες ευχές όταν ήταν η σειρά σου; Φου και ξεφου. Μαδάς μαργαρίτες, πίνεις άλλες τόσες, δε σε νοιάζει, αλλά το σκέφτεσαι κιόλας. Τέλος πάντων, θα στείλεις κι ό,τι γίνει, θα στείλεις για να πεις εκείνα που δεν έχουν ακουστεί ως τώρα και σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μην παρεξηγηθεί και τόσο η όλη φάση. Καλά και να μη στείλεις δεν έγινε και τίποτα, θα ζήσει σκέφτεσαι και χωρίς τις δικές σου ευχές.

Είναι τα γενέθλια μiα καλή και διακριτική αφορμή για να μιλήσεις με πρώην; Η απάντηση είναι πανηγυρικό, ολοκάθαρο και φωναχτό «ναι». Είναι εκείνη η μέρα η κατάλληλη ευκαιρία για να στείλεις μήνυμα χωρίς να παρεξηγηθείς; Είναι. Είναι εκείνη η μέρα μία απλή και κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες; Είναι και απ’ αυτό. Σε τρέλανα πάλι ε; Το ξέρω, γιατί μάλλον εξαρτάται σε ποια πρώην αγάπη θες να στείλεις μήνυμα και τι μήνυμα θα στείλεις.

Χρόνια πολλά = Σε σκέφτομαι.

Χρόνια πολλά = Δε σε ξέχασα, αλλά δε σε θέλω στη ζωή μου.

Χρόνια πολλά = Σε θυμάμαι και χαμογελάω.

Χρόνια πολλά = Θέλω να σε ξαναδώ.

Χρόνια πολλά = Θέλω να μαθαίνω τα νέα σου και να υπάρχω στη ζωή σου.

Χρόνια πολλά = Πήρα να δω αν με θες ακόμα και να φύγω.

Χρόνια πολλά = Γιατί έτσι.

Χρόνια πολλά = Θέλω να μάθω αν κάνεις όσα ονειρεύτηκες.

Χρόνια πολλά = Θέλω να μάθω, γιατί δεν κάνεις μαζί μου όσα ονειρεύτηκες.

Χρόνια πολλά = Τυπικά, γιατί σε εκτιμώ πολύ αλλά δε θέλω κάτι παραπάνω.

Χρόνια πολλά = Γιατί απλά το facebook μου θύμισε ότι σήμερα γιορτάζεις.

Χρόνια πολλά = Μετά από χρόνια γιατί δεν έπρεπε να χαθούμε εμείς οι δυο.

Και η λίστα μπορεί να μην τελειώσει ποτέ, οι ευχές πολλές ή και λίγες, το ύφος διαφέρει ή μοιάζει φρικτά με όλα τα υπόλοιπα, οι εκδοχές και οι ερμηνείες ακόμα περισσότερες, περίπλοκες μα ίσως και ξεκάθαρες. Μπορεί να θέλεις να δείξεις ότι δεν ξεχνάς τις σημαντικές μέρες για το άτομο που υπήρξε στη ζωή σου κι ως εκεί, τίποτα περισσότερο. Ίσως θέλεις δηλαδή με τον τρόπο σου να δείξεις την αγάπη που εξακολουθείς να αισθάνεσαι κι ότι υπάρχει στη σκέψη σου ο άλλος άνθρωπος κι ας μην υπάρχει στη ζωή σου τώρα πια. Χωρίς δεύτερες σκέψεις και κρυφά μηνύματα.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

Υπάρχει και η πιθανότητα να περιμένεις εκείνη την ημέρα για να στείλεις μήνυμα γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι αθώο, έτσι δε θα καρφωθείς, θα περάσει πιο ανώδυνα κι εσύ θα περάσεις τα δικά σου μηνύματα. Θα πεις εκείνα που σκέφτεσαι εδώ και καιρό, θα αφήσεις να εννοηθούν άλλα τόσα, θα πληκτρολογήσεις όσα θέλεις και θα τα σβήσεις αμέσως μετά· ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Εκείνη η επίμαχη μέρα πάντως είναι η αφορμή που έψαχνες για να πιάσεις κουβέντα και να μάθεις ή να πεις όσα σε βασανίζουν.

Αν θες να μάθεις τα νέα του πρώην συντρόφου σου, αν έκανε όσα ήθελε, αν προοδεύει, αυτή είναι η ευκαιρία σου. Μπορείς να μιλήσεις μαζί του αβίαστα και χωρίς να ψάχνεις κάτι για να πεις στο πρώτο μήνυμα, θα μάθεις σχετικά με τη ζωή του κι έτσι θα δείξεις την πρόθεσή σου να κρατήσετε μια επαφή, να έχεις νέα του και να μοιράζεσαι τα δικά σου. Να ξέρεις όσα θέλεις κι ως εκεί που αντέχεις και τίποτα παραπάνω, τίποτα σπουδαιότερο.

Υπάρχει όμως και η λογική πίσω από το «θα στείλω στα γενέθλια/στη γιορτή» για να δω αν με θέλει ακόμα. Είναι αυτή η βολική μέρα για να βολιδοσκοπήσεις την κατάσταση και να ζητήσεις επανασύνδεση και βασικά για να ελέγξεις αν υπάρχει περιθώριο για να διεκδικήσεις κάτι από τη σχέση σας; Αυτή η μέρα σε βγάζει από τη δύσκολη θέση εσένα που καίγεσαι και σιγολιώνεις και θες να μάθεις την τρέχουσα συναισθηματική κατάσταση της πρώην αγάπης.  Βέβαια, βέβαια λέω υπάρχουν κι εκείνες οι όχι και τόσο αθώες στιγμές που απλά θες να πάρεις την επιβεβαίωση, να τσεκάρεις αν σε θέλει ακόμα, χωρίς εσύ να θες κάτι περισσότερο.

Εκείνη την ημέρα πάντως είσαι λίγο παραπάνω νευρικός, ανήσυχος και προβληματισμένος, είτε επειδή περίμενες τη γιορτή είτε επειδή στο θύμισε το ημερολόγιό σου. Δεν υπάρχει οδηγός επιβίωσης για πρώην, δεν υπάρχει κάποια βίβλος με όσα πρέπει και όσα δεν πρέπει να κάνεις. Δε χρειάζεται να κρίνεις τις κινήσεις σου σε σχέση με τις κινήσεις του πρώην έρωτα, αν σε θυμήθηκε, αν σου ευχήθηκε, μήπως το πάρει στραβά, μήπως έχει προχωρήσει κι όλα αυτά. Οι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες, ξέρεις τι δεν είναι καλοδεχούμενο όμως; Να αναστατώσεις τη ζωή του άλλου ανθρώπου χωρίς πρώτα να προσέξεις τον άμαχο πληθυσμό και τα συντρίμμια που θα αφήσεις πίσω σου. Αν το νιώθεις, στείλε, αν λιώνεις σαν παγωτό στο φούρνο, γίνε εσύ το δώρο γενεθλίων, μα αν δεν υπάρχει χώρος για σένα πια, ευχήσου να είναι καλά, αλλά από μέσα σου κι ας μην το μάθει ποτέ. Κάποιες φορές το να μην ευχηθείς άρα και το να μην αναποδογυρίσεις έστω και μ΄ ένα απλό «χρόνια πολλά» τη ζωή του άλλου, είναι το καλύτερο δώρο.

Να μην ξεχνάς να γιορτάζεις κι όσα τελείωσαν, γιατί αφήνουν χώρο για να αρχίσει κάτι άλλο. Χρόνια πολλά στους πρώην λοιπόν!

 

Συντάκτης: Ελεάννα Μαυροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου