Όταν ερωτεύεσαι έναν άνθρωπο, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό πραγματικά σε ελκύει; Είναι άραγε αυτό το «κλικ» που λένε όλοι ότι βρίσκουν στο ταίρι τους ή είναι τελικά κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που έχει κάποιος και το γουστάρουμε;

Αδιαμφισβήτητα ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Όμως μέσα στις τόσες χιλιάδες κόσμο που έχεις γνωρίσει στη ζωή σου, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πολλές φορές πως κάποιοι, άσχετοι και άγνωστοι μεταξύ τους, μοιάζουν. Μοιάζουν είτε στην εμφάνιση, στο στιλ, στο περπάτημα, είτε στον τρόπο που μιλάνε, που κοιτάνε ή φέρονται. Και είναι αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος του άλλου που σε κάνει να τον ερωτεύεσαι.

Προφανώς και είναι δύσκολο να επιλέγεις σύντροφο με κάποιο σαφές κριτήριο. Άλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει πως ο έρωτας είναι πολύ απρόβλεπτος και κανείς δεν κατάφερε να τον καθορίσει βάσει ενός πλάνου. Κι έτσι είναι. Όμως εσύ στο πίσω μέρος του μυαλού σου ξέρεις τι θες και τι δε θες από τον σύντροφό σου πλέον. Ξέρεις τι σε φτιάχνει και τι μπορεί να σε χαλάσει. Οι εμπειρίες σου και τα όσα πέρασες σ’ έφεραν σε θέση να μπορείς να ξεχωρίσεις τα υπέρ και τα κατά του καθενός. Κάνεις τις επιλογές σου λοιπόν και προχωράς όταν νιώσεις πως έχεις βρει τον κατάλληλο άνθρωπο.

Κι έρχεται εκείνη η στιγμή που συνειδητοποιείς πως η τωρινή σου σχέση, θυμίζει έντονα την προηγούμενη. Είδες και στους δύο αυτούς ανθρώπους αυτό το «κάτι» που σε μαγνητίζει. Μιλάνε με παρόμοιο τρόπο. Έχουν σχεδόν την ίδια αντίληψη για τον κόσμο. Στα μάτια τους έχουν κάτι κοινό. Ακόμα και στο ενδυματολογικό γούστο, δεν απέχουν και πολύ.

Μη σκας και μην αγχώνεσαι. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Δες τα καλά του πράγματος. Νιώθεις οικεία απ´την αρχή, γιατί είναι λες και γνωρίζεστε ήδη. Άλλωστε αυτό σου αρέσει κι εσένα. Μόνο μην κάνεις το λάθος να μοιραστείς με τον άνθρωπό σου αυτό που σου συμβαίνει, γιατί δε θα του αρέσει. Μεταξύ μας, ούτε εσύ θα ήθελες να το ξέρεις αυτό, αν ήσουν στη θέση του.

Δεν ευθύνονται εκείνοι που μοιάζουν μεταξύ τους. Η επιλογή σου είναι αυτή που τους έκανε τόσο ίδιους. Εσύ διάλεξες να είσαι με έναν άνθρωπο που συνηθίζει να δαγκώνεται όταν κάτι του αρέσει πολύ. Ή που τρώει μόνο με μικρό πιρουνάκι ή κουταλάκι το φαγητό του, σαν τα μικρά παιδιά. Ξέρεις, είναι αυτές οι λεπτομέρειες που έχουν από κοινού και οι δύο και σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είναι όλοι έτσι τελικά ή αν απλά εσύ έπεσες πάνω σε παρόμοια περίπτωση.

Ίσως να ‘ναι θέμα γούστου τελικά. Γιατί δεν το λες τυχαίο το γεγονός πως συμπίπτουν τόσο οι επιλογές σου. Καλά να μοιάζουν φυσιογνωμικά δύο άνθρωποι, το λες και συνηθισμένο. Όμως να μοιάζουν και σε χαρακτήρα κι εσύ να τους επιλέγεις συνειδητά;

Τουλάχιστον να εύχεσαι να σου θυμίζει μόνο καλά στοιχεία από την προηγούμενη σχέση σου. Γιατί αν είναι να σου θυμίζει τ’ άσχημα, καιρός να αποκτήσεις άλλο/η πρώην.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μάνθας Τσάμη: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Μάνθα Τσάμη