5398097-road-camper-van-campervan-mirror-reflection-man-woman-female-male-couple-boots-travel-cd-relax-in-love-love-traveling-road-trip-on-the-road-free-images

Όλοι άνθρωποι, πριν καταλήξουμε να έχουμε μια ερωτική σχέση με κάποιον, από κάπου αρχίζουμε· είτε είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας είτε ήμασταν φίλοι προηγουμένως. Στην αρχή τα πράγματα πάνε ρόδινα. Τις περισσότερες φορές αν πάει να αρχίσει κάτι ερωτικό με κάποιον με τον οποίο είμαστε φίλοι, έχουμε ανησυχίες για το τι θα γίνει αν στραβώσει, αν θα καταφέρουμε να έρθουμε στο ίδιο επίπεδο οικειότητας όπως παλιά ή θα χαθούν οι φιλικές μας σχέσεις.

Μια σχέση με ένα φίλο μας ακούγεται τέλεια γιατί για να είναι φίλος μας σημαίνει πως έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, μας καταλαβαίνει σε πολλά θέματα αφού ξέρει πράγματα που κανένας δεν ξέρει για εμάς και σαφώς δε χρειάζεται το ψηστήρι που πολύ κόσμο κουράζει. Αυτά αποτελούν καλές προϋποθέσεις για να αρχίσει μια σχέση και να πετύχει, μιας και βάσει ερευνών αποδείχθηκε πως οι γάμοι μεταξύ φίλων οδηγούνται πιο σπάνια στο διαζύγιο. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δύο φίλοι βρίσκονται σε σχέση και χωρίζουν, μπορούν να ξανά είναι φίλοι;

Η απάντηση είναι απλή, όσο κι αν δυσκολεύουμε τα πράγματα εμείς οι άνθρωποι. Αν αυτοί οι δύο έκαναν σχέση χωρίς να νιώθουν αληθινά ερωτικά συναισθήματα απλώς παρεξήγησαν το γεγονός πως βρίσκονταν τόσο κοντά, ναι μπορούν να επανέλθουν στη φιλική τους σχέση και να θυμούνται αυτό που προσπάθησαν να πετύχουν γελώντας με τις ώρες.

Υπάρχει όμως και το άλλο άκρο. Μπορεί δύο άνθρωποι που υπήρχε φιλία μεταξύ τους πράγματι να ένιωσαν έλξη και μάλιστα σφοδρή. Με έναν χωρισμό δε σημαίνει πως τελειώνει η αγάπη, επειδή οι λόγοι κάθε χωρισμού ποικίλουν. Τότε είναι πολύ δύσκολο τα πράγματα να γίνουν όπως πριν. Γιατί, έστω ο ένας από τους δύο να ένιωσε αληθινά συναισθήματα είναι αδύνατον να ξεπεράσει το γεγονός ότι τελείωσε το ερωτικό κομμάτι. Σκεφτείτε πόσο ψυχοφθόρο είναι για κάποιον που νιώθει ερωτική έλξη για ένα άτομο να είναι φίλος μαζί του, χωρίς άλλη επιλογή.

Έτσι Άνθρωποι που χώρισαν είτε με κοινή απόφαση είτε γιατί είχαν πολλά προβλήματα στη σχέση τους είναι δύσκολο να υπάρξουν ξανά φίλοι παρ’ όλο που προηγουμένως ήταν. Όσο και να το θέλουν, όσο και να το παλέψουν κάποιοι στιγμή θα λυγίσουν και θα φτάσουν στο σημείο όπου η φιλία τους χάλασε και κάτι άλλο άρχισε πέρα από αυτήν. Είναι μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία που πληγώνει πιο πολύ κι από τον χωρισμό.

Δεν μπορεί η αγάπη, ο έρωτας και το πάθος να σκεπαστούν και να κρυφτούν πίσω από φιλία. Μπορεί να πάψουν με τον καιρό να υπάρχουν, αλλά η φιλία δε θα επανέλθει ποτέ. Δύο άνθρωποι που φιλήθηκαν στο στόμα κι ενώθηκαν με τόσο δυνατά συναισθήματα δε θα μπορούν να μείνουν φίλοι.

Πάντα κάποιος από τους δύο θα πονά, γιατί πάντα κάποιους από τους δύο θα ελπίζει και θα προσπαθεί να κερδίσει τον άνθρωπό του. Όσο άνετοι και χαλαροί κι αν είναι όσο κι αν μη θέλουν να το δείχνουν, κάποια στιγμή θα βγει στην επιφάνεια και θα τα γκρεμίσει όλα. Ο εγωισμός και η πίκρα δε θα αφήσουν να ξεχαστεί τίποτα, ίσα-ίσα θα τα εντείνουν περισσότερο, με αποτέλεσμα η φιλία τους να επιδεινωθεί. Είμαστε εγωιστές οι άνθρωποι θέλουμε να κάνουμε πάντα το δικό μας αλλά κάποιες φορές καλό θα ήταν να αποχωρούμε αθόρυβα.

Είναι πολύ δύσκολο με κάποιον που ήσασταν αρχικά φίλοι και μετά ζευγάρι, δηλαδή με άνθρωπο που περάσατε τόσο πολύ χρόνο μαζί, να κόψετε κάθε σχέση και να μη λέτε ούτε γεια. Είναι πολύ σκληρό κι απάνθρωπο αλλά πολλές φορές είναι αυτό το οποίο είναι απαραίτητο να γίνει για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.  Κι αυτός που θα πονά περισσότερο πρέπει να θυμάται πως ο χρόνος θα κάνει τη δουλειά του. Δε λέω πως θα ξεχάσει αλλά τουλάχιστον θα είναι καλύτερα, μέχρι να μην πονάει πια. Κάθε μέρα, ένα βήμα πιο κοντά στο παρακάτω.

Συντάκτης: Ελένη Χατζητράττου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Και γιατί χωρισμός βρε παιδιά;

Υπάρχει τρόπος μετά τη φιλία να υπάρξει σχέση και μάλιστα γερή! Μάθε πώς!