Επιρροή. Η επιρροή που ασκείς σε έναν άνθρωπο μπορεί να γίνει έμμεσα ή άμεσα. Έμμεσα συνήθως γίνεται όταν ο τρόπος ζωής σου, ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι κι ενεργείς σε κάθε τομέα, αποτελεί πηγή έμπνευσης και θαυμασμού. Ακόμη κι ένας άνθρωπος να θέλει να γίνει ή να κάνει αυτό που εσύ κάνεις αποτελεί μια επιρροή από εσένα προς αυτόν. Μεγαλώνοντας την εικόνα και κοιτώντας πιο σφαιρικά ένα θα μπορούσε μια και μόνο πράξη να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε μεγάλο σύνολο της κοινωνίας ή αριθμητικά ακόμη μεγαλύτερο νούμερο συνόλου.

Άμεσα μπορείς να ασκήσεις επιρροή όταν συναναστρέφεσαι με τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους, στα πλαίσια των φιλικών, ερωτικών, επαγγελματικών και διαφόρων σχέσεων που συνάπτεις στη ζωή σου. Μεταλαμπαδεύεις γνώσεις, εμπειρίες, μιλάς και συμπεριφέρεσαι με έναν τρόπο που κινεί τα νήματα και μπορείς να κάνεις μετατροπές σε ζωές και συμπεριφορές με έμμεσο τρόπο, μέσω της μίμησης, του θαυμασμού, της απέχθειας καμιά φορά.

Στις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει η προσωπική βούληση και η απόφαση που παίρνει συνειδητά ένας άνθρωπος για τη ζωή του. Ακόμα κι αν το μέγεθος της επιρροής καταλήξει να μεγαλώσει υποσυνείδητα, η αρχική επιλογή για το άτομο που θα σου ασκήσει την επιρροή -ίσως γίνει ενστικτωδώς- όμως το να θέλεις να το ακολουθήσεις και σε μετέπειτα στάδια είναι ξεκάθαρα δίκη σου απόφαση.

Ένας πιο απότομος και βίαιος τρόπος για να επηρεάσει κάποιος τη ζωή σου, είναι να έχει οποιαδήποτε μορφής εξουσία. Αυτός μπορεί να είναι ο γονέας, κάποια δημόσια αρχή, το αφεντικό σου και πάει λέγοντας. Σε αυτή τη μορφή σχέσης που υπάρχει η επιλογή δεν είναι απαραίτητα δίκη σου και στα πλαίσια μιας υγιούς και ειρηνικής οικογένειας και κοινωνίας, απλώς ακολουθούμε τους νόμους που έχουν θεσπιστεί με γνώμονα το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο ως οντότητα.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται πολλά και οι απαντήσεις όχι ξεκάθαρες πάντα. Για ποιο λόγο κάποιος μπορεί να έχει επιρροή πάνω σε οποιονδήποτε άλλο; Πολλές φορές είναι ένα εκ γενετής χάρισμα που ο άνθρωπος, έχοντάς το, εκμεταλλεύεται κατά βούληση. Άλλες φορές με διάφορους τρόπους δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να μπορεί να φτάσει στο σημείο να διαμορφώνει αποτελέσματα, να μαγειρεύει συνθήκες, να θεσπίζει καθεστώτα.

Για ποιο λόγο κάποιος δέχεται οποιαδήποτε μορφής επιρροής στη ζωή του; Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται κανόνες και όρια για να λειτουργήσουν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ψάχνουν τον δικό τους δρόμο αλλά ακολουθούν πεπατημένες που θεωρούν ότι θα τους προσφέρουν μια πιο ασφαλή ζωή με σίγουρα αποτελέσματα. Κι αυτά είναι γνωρίσματα που όλοι μας έχουμε λίγο-πολύ, καθώς ζώντας μαζί, διαρκώς παίρνουμε πράγματα κι αισθήσεις ο ένας από τον άλλο.

Το αν μια επιρροή έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα συνήθως κρίνεται από το μέγεθος αλλά και την τροπή της μεταμόρφωσης που συμβαίνει στο άτομο που επηρεάζεται. Σωματικά και ψυχικά. Τα όρια σε μια τέτοιου είδους συναναστροφή συνήθως δεν είναι διακριτά για να μπορείς να ξεχωρίσεις πού αρχίζει και πού σταματάει το άτομο και πού η επιρροή που δέχεται.

Η παιδεία, η μόρφωση και ο αγώνας για την κατάκτηση της αληθινής γνώσης του εαυτού μας είναι τα όπλα μας απέναντι σε οποιαδήποτε μορφής κακοδιαχείριση σε σχέση με τα όσα, ή και όσους, καταφέρνουν να μάς διαμορφώνουν απόψεις. Αυτά θα θέσουν τις βάσεις για να μπορείς να διακρίνεις το καλό και το κακό, την πραγματική ανάγκη και την εξαπάτηση. Αυτά θα σου δώσουν και τη δύναμη, ακόμη και σε μια λάθος επιλογή, να μπορείς να διορθώσεις οποιαδήποτε κακώς κείμενα.

Γιατί ο άνθρωπος που επιλέγει συνειδητά είναι ένας άνθρωπος ελεύθερος. Και κανένας ελεύθερος άνθρωπος δεν έχασε στο τέλος στις μάχες που μετράνε σε αυτή τη ζωή.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου