nikol25092020

Η αρχή μιας σχέσης είναι το πιο όμορφο και το πιο άχαρο κομμάτι της μαζί. Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο προσπαθείς να αντιληφθείς αν ταιριάζεις με αυτόν, αν υπάρχει κοινή γραμμή επικοινωνίας, αν μπορείς να ξεκινήσεις μια πιο σταθερή συναναστροφή μαζί του, και να συνεχίσεις χωρίς προβληματισμούς.

Πέραν της εικόνας και του ενθουσιασμού που σου προκαλεί η έξαψη της πρώτης επαφής με έναν άνθρωπο και της αποδοχής ή της απόρριψης, προσπαθείς να βρεις λόγους για να εδραιώσεις την επαφή ή να την κόψεις. Μηνύματα, τηλέφωνα, ραντεβού και συναντήσεις, όλα είναι στη διάθεσή σου για να βγάλεις το τελικό συμπέρασμα. Άλλοι σε ενθουσιάζουν πολύ, άλλοι λίγο και άλλοι καθόλου.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διάθεσή σου και η ψυχολογία σου τη στιγμή που θα αποφασίσεις να ασχοληθείς με κάποιον άλλον. Αν χώρισες πρόσφατα, αν είχες το χρόνο σου για να ανασυγκροτηθείς μετά από μια σχέση, αν είσαι σε φάση να δεσμευτείς ή απλά να περάσεις καλά· με ο, τι συνεπάγεται αυτό για σένα. Και όλα είναι θεμιτά και μη κατακριτέα αν αυτό που κάνεις σε εκφράζει και αισθάνεσαι καλά και ευτυχισμένος. Σωστά;

Η απάντηση είναι ναι – αν τις πράξεις σου και το περιεχόμενο τους τα οδηγεί ο σεβασμός και η ειλικρίνεια. Σεβασμός και ειλικρίνεια πρώτα στον εαυτό σου και σε όσα πραγματικά θέλεις και ύστερα στον άνθρωπο που σε κάθε στιγμή της ζωής σου παίζει το ρόλο που αποφασίζεις να του δώσεις. Είτε είναι πρωταγωνιστής είτε κομπάρσος, με μικρό ρόλο ή με μονόλογο.

Αν είσαι ξεκάθαρος και ειλικρινής με τον άλλον από την πρώτη στιγμή, του δίνεις την επιλογή να κρίνει και ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται και αυτός να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να μπει στην οποιαδήποτε διαδικασία. Ακόμα κι αν εσύ ο ίδιος δεν είσαι σίγουρος σε τι φάση είσαι στη ζωή σου. Ειλικρίνεια είναι και αυτό. Έχεις πει τη δική σου αλήθεια, έχεις σεβαστεί τον άλλον, ξέρει τώρα. Είναι επιλογή του.

Αν εσύ, δημιουργώντας μια επαφή με έναν άνθρωπο, θέλεις και μιλάς με άλλους δέκα μαγκιά σου και μπράβο σου, αλλά να γνωρίζουν και η έντεκα τι γίνεται. Κι όχι να πορεύεται ο καθένας από αυτούς στις μεταξύ σας επαφές λες και υπάρχει αποκλειστικότητα. Γιατί αλλιώς μπαίνεις αυτόματα στην κατηγορία του μαλάκα.

Δε γίνεται, φίλε μου, να αποφασίζεις εσύ για κάποιον άλλον. Δε γίνεται να ξυπνάς συναισθήματα ή να φέρνεις προ τετελεσμένων γεγονότων κάποιον άλλον, επειδή εσύ αποφασίζεις να αποκρύπτεις ένα μέρος της πραγματικότητας ή θέλεις τα πάντα χωρίς να υπολογίζεις το κόστος των πράξεων σου.

Έχε στο νου ότι αυτό που εσένα σου φαντάζει απλό και διαχειρίσιμο, για κάποιον άλλον δεν είναι. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να βελτιώσουν  τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για καλύτερες επιλογές και καλύτερο μέλλον. Κι αν δε σου φτάνουν άλλοι λόγοι, αυτός είναι ένας πολύ καλός για να μάθεις να σέβεσαι τον κόσμο με τον οποίον συναναστρέφεσαι.

Σαφώς και θα υπάρξει στιγμή, ακόμα και αν δεν είσαι σε φάση που να σε ενδιαφέρει σε προσωπικό επίπεδο ο άλλος που έχει βρεθεί απέναντί σου, που θα θέλεις και εσύ να σου φερθούν με σεβασμό και ειλικρίνεια. Γιατί δε μπορεί να ορίζει τις επιλογές σου και την κρίση σου κανένας άλλος, δημιουργώντας εντυπώσεις ή κοροϊδεύοντάς σε. Γιατί δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο και για κανέναν λόγο.

Η αρχή της σχέσης είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία και το τέλος της. Και είναι αυτή που θα δημιουργήσει και την εντύπωση που θα έχει ένας άνθρωπος για σένα στο τέλος. Εξάλλου, αργά ή γρήγορα πάντα η αλήθεια αποκαλύπτεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και τότε ίσως βρεθείς εσύ στη θέση του ατόμου που δε θα έχεις επιλογές. Τούτη τη φορά με τελείως διαφορετικές συνιστώσες όμως και με μεγάλες εκπλήξεις.

 

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Νικολέττα Βασιλοπούλου