Κάθε σχέση έχει βιώσει τον χωρισμό. Μικρό ή μεγάλο, χωρισμό σικέ ή κανονικό, με μεγάλη ή με μικρή ένταση ή διάρκεια, για σημαντικούς ή για πολύ ασήμαντους λόγους, με επανασύνδεση ή χωρίς.

Είτε είσαι φουλ ερωτευμένος είτε όχι, κάποια στιγμή κάτι θα γίνει, κάποια αφορμή θα δοθεί και το φινάλε θα φτάσει στη σκέψη σου, μετά στα χείλη σου κι έπειτα στα αφτιά του συντρόφου σου.

Κακό πράγμα η συνήθεια και δυστυχώς οι άνθρωποι συνηθίζουν πολύ εύκολα. Πρόσωπα, συναισθήματα, συμπεριφορές, όλα καταλήγουν να θεωρούνται δεδομένα. Για να ‘ναι μαζί δυο άνθρωποι χρειάζεται μόνο ένα πράγμα: Η δύναμη της θέλησης. Μεγάλη λέξη το «θέλω». Πρέπει να θες τον άλλον σε όλες τις εκφάνσεις του και σε όλες τις δικές σου, επίσης. Να θες να τον βλέπεις, να κοιμάσαι μαζί του, να τον έχεις ενεργά στην καθημερινότητά σου, να μοιράζεσαι στιγμές.

Αυτό η ρουτίνα κι η καθημερινή τριβή σε κάνει να το ξεχνάς. Κι εκεί έρχεται ξαφνικά μία λέξη σαν κρότος. Τόσο ηχηρή. «Χωρίζουμε» κι εσύ μένεις μετέωρος να αναρωτιέσαι τι πρέπει να γίνει.

Πολλές φορές ο χωρισμός είναι μονόδρομος. Και μάλιστα λυτρωτικός. Είναι εκείνες οι φορές που συνειδητοποιείς απλά ότι δεν είχες το θάρρος να πάρεις μια απόφαση που θα ήταν για το καλό και των δυο σας. Αυτοί οι χωρισμοί συνήθως δεν έχουν επιστροφή. Πισωγυρίσματα δε χωράνε σε αυτές τις περιπτώσεις, μιας και το ρίξιμο της αυλαίας είναι απλά η επιβεβαίωση ενός ακόμη χαμένου πάθους.

Υπάρχουν, όμως, κι οι άλλες περιπτώσεις, όπου ένας χωρισμός λειτουργεί ανανεωτικά για μια σχέση. Είναι εκείνες οι φορές που αυτή η υποψία τέλους αρκεί για να σε ταρακουνήσει τόσο, ώστε να πάρεις μια τελείως διαφορετική στάση απέναντι στον σύντροφό σου και στη σχέση σας. Τότε που το ενδεχόμενο φινάλε φλερτάρει με τη συνειδητοποίηση όσων αισθάνεσαι κι όσων θες, όσων δεν επιθυμείς να χάσεις, Αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες σας, τις ευθύνες σου και τον τρόπο που θα πρέπει να συνεργαστείτε ώστε να βγει ό,τι πιο όμορφο από αυτό το μοίρασμα. Καταλαβαίνεις πόσο σημαντικός είναι για ‘σένα αυτός ο άνθρωπος και πόσο τον θες στη ζωή σου.

Η σκέψη του χωρισμού δεν είχε περάσει καν απ’ το μυαλό σου και τώρα που βρίσκεσαι προ των πυλών, η ιδέα ότι θα γίνει πραγματικότητα σε τρομάζει. Κι εκεί είναι που το ζευγάρι αναδιαπραγματεύεται καταστάσεις, συμπεριφορές και διαφωνίες για να παραμείνει μαζί. Γιατί το «μαζί» είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρεθεί στον δρόμο τους και να τους αποπροσανατολίσει.

Μεγάλη λέξη το «μαζί» και μεγάλη προσπάθεια απαιτείται για να μπορεί να γίνεται πράξη. Ό,τι θες, το διεκδικείς. Όχι μονάχα σε στιγμές κρίσης ή σε στιγμές που νιώθεις ότι το χάνεις αλλά καθημερινά. Όχι για τον άλλον, για να θέλει να ‘ναι μαζί σου αλλά για ‘σένα τον ίδιο. Γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή. Γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ‘σαι τίμιος με ‘σένα και τα συναισθήματά σου, πρώτα απέναντι σε ‘σένα και μετά στον σύντροφό σου.

Καλό είναι πού και πού να υπάρχει μια αφορμή, στην περίπτωση αυτή η ιδέα του χωρισμού, για να μπορεί να σε ταρακουνήσει και να καταλάβεις τι θέλεις, αλλά μη γίνει και συνήθεια αυτό το τέντωμα του σχοινιού. Γιατί αν χρειάζεσαι αφορμές για να δεις τι θέλεις, δε θέλεις. Τόσο απλά, τόσο περιεκτικά.  Πάντα ξέρεις τι έχεις ανάγκη, όσο και να προσπαθείς να το κρύψεις ή να το καμουφλάρεις.

Γι’ αυτό πάντα να διεκδικείς αυτό που λαχταράς, αλλιώς να ‘χεις το θάρρος και τη δύναμη να αντέχεις να το βλέπεις να φεύγει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη