Πτήσεις. Όσο πιο μακρινός ο προορισμός, τόσο πιο κουραστική η διαδρομή. Επειδή, όμως, όλοι επιβεβαιώνουν πως «σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι», παρακάτω θα βρεις μερικά tips επιβίωσης κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης πτήσης:

Ενυδάτωση. Το άλφα και το ωμέγα αν θέλεις μετά το ταξίδι σου να σώσεις ό,τι μπορείς. Άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πτήση, θα βοηθήσει την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού αλλά και την όψη της επιδερμίδας σου. Λόγω του ότι η ατμόσφαιρα στην καμπίνα του αεροπλάνου είναι ξηρή, η επιδερμίδα επιβαρύνεται αρκετά. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, καλό είναι αν φοράτε φακούς επαφής να τους αποχωριστείτε για όσο διαρκεί η πτήση και να φορέσετε τα γυαλιά σας.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ αφυδατώνει. Και για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω δεν το χρειαζόμαστε. Για τους ίδιους λόγους αποφεύγουμε και τον καφέ και το τσάι ή αρκούμαστε τουλάχιστον σε μία κούπα. Η καλύτερη επιλογή είναι ο χυμός τομάτας, που είναι πολύ ενυδατικός, ή έστω ένα virgin bloody mary σε μεγάλα κέφια.

Ακουστικά, tablet ή κινητό. Οι περισσότερες εταιρείες επενδύουν στο κομμάτι της ψυχαγωγίας. Οθόνες σε κάθε θέση, πλήρως εξοπλισμένο σύστημα ψυχαγωγίας με ταινίες, μουσικές και παιχνίδια για να περάσει ευχάριστα η ώρα. Πάντα, όμως, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι σε περίπτωση που κάτι από αυτά δεν υπάρχει ή δε λειτουργεί σωστά. Πλήρως φορτισμένο κινητό, λοιπόν, κάνα-δυο ταινίες, ένα βιβλίο και μουσική, κι όλα θα πάνε καλά.

Κίνηση. Και δεν εννοώ κυκλοφοριακή. Μην κάθεστε για υπερβολικά πολλή ώρα στη θέση σας. Σηκωθείτε, περπατήστε, κάντε socializing. Και το αίμα θα κυκλοφορήσει καλύτερα στο σώμα σας, και θα αποφύγετε τα πρηξίματα και τα βαριά άκρα και μπορεί και να βγείτε και κερδισμένοι -είτε ψάχνατε καλή παρέα είτε όχι.

Ένα νεσεσέρ, ένα ζευγάρι κάλτσες κι ένα ζεστό ρούχο πάντα μαζί. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το μακιγιάζ για να μπορεί το δέρμα σας να αναπνέει. Μπορείτε να βαφτείτε πριν την προσγείωση, αν το θέλετε. Κρέμα ενυδατική κι ένα liposan είναι όσα χρειάζεστε. Βγάλτε τα παπούτσια σας και φορέστε τις κάλτσες σας για να αισθάνεστε πιο άνετα ( καθαρές πάντα γιατί σεβόμαστε πρώτα τον εαυτό μας κι έπειτα το συνεπιβάτη μας). Τέλος, επειδή έχει σχετικά χαμηλή θερμοκρασία την ώρα της πτήσης η καμπίνα και μπορεί να κρυώσετε, ειδικά αν θέλετε να κοιμηθείτε, ένα ζεστό ρούχο είναι η λύση.

Καλό θα ήταν να φάτε ελαφριά πριν την πτήση, να αποφύγετε τα γεύματα του αεροπλάνου και να φάτε κανονικά όταν φτάσετε στον προορισμό σας.  Φρούτα, υγιεινά σνακ και γεύματα που δε θα σας κάνουν να αισθάνεστε βαρείς, θα πρέπει να είναι η επιλογή σας πριν ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε παραπάνω. Τα γεύματα του αεροπλάνου δεν έχουν καμία θρεπτική αξία κι είναι φουλ σε κενές θερμίδες κι έξτρα αλάτι που οδηγεί σε κατακράτηση, κάτι το οποίο δε θέλουμε. Κρατήστε την όρεξη σας για να απολαύσετε τη σπεσιαλιτέ του προορισμού σας.

Είτε πετάτε συχνά είτε όχι, είναι πολύ σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας μερικά απ’ τα παραπάνω tips, έτσι ώστε να αντικαταστήσετε όλη την ταλαιπωρία και την κούραση με τη γλυκιά προσμονή για το νέο μέρος που έχετε επιλέξει να εξερευνήσετε. Γιατί ναι μεν είναι πολύ σημαντικό το ταξίδι, αλλά είναι καλύτερο να φτάσουμε αλώβητοι κι ορεξάτοι στον προορισμό μας.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη