Article of the Day: Η Μαρία Μόρρου λέει όχι στις ερωτήσεις μετά την απιστία. Δες εδώ γιατί!

photo-1546517174-6fd5f4315bdc

Σχέσεις. Απασχολούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ενήλικης, μπορεί και όχι μόνο, ζωής σου. Σχέσεις συνάπτεις με κάθε είδους μορφή. Οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, κοινωνικές. Την περισσότερη ενέργειά σου και την προσοχή σου όμως την καταναλώνει μόνο ένα είδος. Οι ερωτικές.

Σε οποιαδήποτε άλλη μορφή σχέσεων που συνάπτεις, λίγο ή πολύ, ο τρόπος που θα δημιουργηθούν και η πορεία τους είναι προκαθορισμένα. Αλλάζουν μόνο οι συνιστώσες που αποτελούν τον τρόπο που θα διαχειριστείς τις οποίες κρίσεις ή προβλήματα προκύψουν μέσα σε αυτές. Ζεις σε ένα περιβάλλον και δημιουργείς δεσμούς με την οικογένειά σου, με το επάγγελμα το οποίο συνειδητά ή μη, επέλεξες να κάνεις. Κάπως έτσι και οι φίλοι που έχεις στη ζωή σου είναι απόρροια κάποιων επιλογών σου, κάποιων κοινών ενδιαφερόντων και παραγόντων που σας έφεραν μαζί στον ίδιο δρόμο και επιλέξατε να είστε συνοδοιπόροι στο υπόλοιπο κομμάτι της διαδρομής.

Οι ερωτικές σχέσεις σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δεν είναι σχεδόν ποτέ μια συνειδητή απόφαση. Αν η επιλογή των σχέσεων που κάναμε ήταν συνειδητή επιλογή, τα περιθώρια λάθους και αποτυχίας αυτών θα ήταν μηδαμινά. Ο βασικός λόγος που δεν μπορεί, όσο και να θέλουμε και να προσπαθούμε για αυτό, να είναι συνειδητή μας επιλογή η κάθε σχέση μας είναι ένας. Η μεταβολή. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος, κανένας άνθρωπος δε μένει ίδιος και τίποτα δεν προκαθορίζει ότι αυτό που θες και είσαι τώρα, θα το θες και θα είσαι σε ένα χρόνο. Κι αυτό δημιουργεί και τη μαγεία και το μυστήριο της ζωής και των ανθρωπίνων σχέσεων. Υπάρχει όμως κάτι το οποίο μπορεί να σου δώσει πολλά περισσότερα ακόμα και από την ίδια τη σχέση που θα δημιουργήσεις. Ο απολογισμός όταν αυτή τελειώσει.

Το πιο σημαντικό κομμάτι που θα σε βοηθήσει στο δρόμο προς την αυτογνωσία και την ολοκλήρωση, που θα σου δείξει τα λάθη σου και ποια σημεία πρέπει να βελτιώσεις, ποιος είσαι ή ποιος γίνεσαι όταν μοιράζεσαι τη ζωή σου με έναν άλλον άνθρωπο. Καμία ιστορία δεν είναι τυχαία και πάντα ακόμα και από την πιο σύντομη συναναστροφή ή ερωτικό σκίρτημα έχεις να αποκομίσεις κάτι. Κι αυτό είναι πάντα προς όφελός σου. Ο απολογισμός περιλαμβάνει πάντα μέσα του την κριτική, όχι μόνο για το άτομο που μοιράστηκες το χρόνο σου, αλλά και για τον εαυτό σου. Και το κέρδος συμβαίνει πάντα όταν δεχτείς όλα όσα έζησες με κατανόηση και δεις ακόμη και τα πιο σκοτεινά σημεία με μια μαλακότητα.

Αν οι σχέσεις που δημιουργείς και τερματίζεις στη ζωή σου περνάνε χωρίς να κάνεις τον απολογισμό σου, τότε υποβάλλεις υποσυνείδητα τον εαυτό σου στη διαδικασία να ξαναζήσει με άλλο πρωταγωνιστή τις ίδιες εμπειρίες. Αν κάτι δεν ωφελεί και δε σε ευχαριστεί, τότε πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να το αναγνωρίσεις και να το επισημάνεις στον εαυτό σου, ώστε να αποφευχθεί το ίδιο μοτίβο επιλογών. Αν οι προηγούμενες επιλογές σου θεωρείς ότι ήταν λανθασμένες και βαραίνεις με αυτό το στίγμα έναν άλλο άνθρωπο, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Δεν υπάρχει καλός ή κακός άλλωστε άνθρωπος. Υπάρχει κατάλληλος κι ακατάλληλος για κάποιον άλλον.

Κανένας άνθρωπος δεν έχει την ίδια συμπεριφορά, εξαιρουμένων παθολογικών καταστάσεων, κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικά εξωτερικά ερεθίσματα. Αρκεί ένα ερέθισμα για να δεις καθαρά. Αρκεί ένας  άνθρωπος για να σε κάνει να αναθεωρήσεις όσα μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευες ακράδαντα. Κι αρκεί μια μόνο στιγμή για να συνειδητοποιήσεις ποιος είσαι πραγματικά και ποσό πολύτιμο χρόνο έχασες προσπαθώντας να καταλάβεις.

Συντάκτης: Λίνα Καράτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου