Εσύ που μόλις δημιούργησες έναν νέο δεσμό. Θα αναρωτιέσαι, φυσικά, ποιο είναι αυτό το περιβόητο συστατικό της επιτυχίας για μια μακροχρόνια σχέση. Ας το ψάξουμε να δούμε πώς έχουν ακριβώς τα πράγματα. Σίγουρα, το σεξ παίζει καταλυτικό ρόλο σε μια σχέση, αφού η έντονη χημεία είναι απαραίτητο συστατικό της. Εκτός, όμως, από αυτό το πολυπόθητο κομμάτι, η σχέση έχει κι άλλες ανάγκες στις οποίες θα πρέπει να δώσεις βάση. Ένα βασικό γνώρισμα είναι οι κοινές συνήθειες ενός ζευγαριού οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε άλλο επίπεδο τη μεταξύ τους επαφή.

Οι κοινές συνήθειες δίνουν στο ζευγάρι βαθύτερη σύνδεση. Εξάλλου, δε χρειάζεται να είναι κάτι φοβερό. Μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας σειράς μαζί. Το να μοιράζεσαι με το έτερον ήμισυ ένα απλό κοινό ενδιαφέρον είναι αυτό που υποσυνείδητα δημιουργεί έναν βαθύ δεσμό. Μπορείτε να ανταλλάξετε ιδέες κι απόψεις σε ένα θέμα που λατρεύετε και οι δύο. Αυτό αυτομάτως είναι θετικό, διότι μοιράζεστε τον ελεύθερό σας χρόνο με πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους στο ίδιο αντικείμενο. Μπορεί η αρχή μιας σειράς να ακούγεται κάπως λιτό, αλλά σκέψου πως μόνο που θα μπείτε στη διαδικασία να αναλύσετε τους αγαπημένους σας χαρακτήρες, τα σκηνικά ή τη μουσική που παίζει, όλες αυτές οι κουβέντες θα δημιουργήσουν μία καλύτερη επικοινωνία σε συνήθειες που από κοινού λατρεύετε.

Είναι θετικό, για μια νέα σχέση, να ξεκινάτε πράγματα μαζί. Η καθημερινότητα είναι ένας απ’ τους αμέτρητους εχθρούς ενός ζευγαριού. Η ρουτίνα φέρνει μία σχέση στα ίδια και στα ίδια. Λίγο οι υποχρεώσεις, η δουλειά, ένα ίδιο αυστηρό πρόγραμμα και πολλά από αυτά που κάνουμε κάθε μέρα σίγουρα θα φέρνουν τη σχέση σε έναν φαύλο κύκλο. Άρα για μία σχέση το να ξεκινάει κάτι καινούργιο και ταυτόχρονα κοινό είναι κάτι που σπάει τη μονοτονία της.

Πολλά ζευγάρια μοιράζονται την αγάπη τους για τον αθλητισμό, τη μουσική, το σινεμά ή ακόμα και για ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αν το δοκιμάσεις, θα καταλάβεις. Μια κοινή δραστηριότητα θα σας φέρει πιο κοντά. Επιπλέον, θα δεις κάποια θέματα από μία διαφορετική οπτική γωνία και θα μάθεις πολλά ακόμα και για τον σύντροφό σου, αφού κάθε εμπειρία μπορεί να ξεδιπλώσει διαφορετικές πτυχές μας. Όλο αυτό θα φέρει ένα καλό κλίμα στη σχέση κι έναν αέρα ανανέωσης.

Να έχετε τον δικό σας κώδικα, ένα στέκι μόνο για εσάς τους δύο. Είναι φανταστικό να ‘χετε βρει ένα σημείο που θα ‘ναι το καταφύγιό σας. Εκεί θα μοιράζεστε τα μικρά που σας χαροποιούν, όπως το να απολαμβάνετε έναν καφέ ή να τρώτε ένα αγαπημένο φαγητό. Κάτι πολύ απλοϊκό, αλλά η ευτυχία βρίσκεται ακριβώς στα πιο απλά πράγματα. Μπορεί να είναι κι ένα ίντερνετ καφέ, όπου θα παίζετε με τις ώρες ηλεκτρονικά σαν ομάδα ή σαν αντίπαλοι. Το να γελάτε μαζί, ακόμα κι όταν κοντράρεστε, μόνο καλό μπορεί να σας κάνει.

Έτσι μια σχέση, πόσο μάλλον όσο είναι ακόμα νέα, είναι καλό να μοιράζεται κοινές συνήθειες, που μπορούν να φέρουν το ζευγάρι ακόμα πιο κοντά. Εκτός απ’ το κομμάτι της σύνδεσης ή τον αέρα ανανέωσης που μπορούν να φέρουν τα κοινά ενδιαφέροντα, μία άλλη παράμετρος είναι αυτή των κοινών εμπειριών.

Μέσα απ’ τις ίδιες συνήθειες η σχέση θα έχει ίδια βιωματικά κομμάτια. Όλο αυτό θα δημιουργήσει μία νέα βάση με εμπειρίες του ζευγαριού από κοινές στιγμές. Αντιπαραθέσεις για την ίδια ταινία, γκάφες στο ίδιο χόμπι, δοκιμές στο καλό φαγητό ή ακόμα και στιγμές αγωνίας στο αγαπημένο σας ηλεκτρονικό παιχνίδι. Όλα αυτά θα τα θυμάστε για μία ζωή. Κοινές ευχάριστες αναμνήσεις μέσα απ’ τα πράγματα που επιλέξατε να κάνετε μαζί.

Εντάξει, κάθε μέλος μιας σχέσης θέλει και τον δικό του προσωπικό χώρο. Κάνεις δε έχει αμφιβολία γι’ αυτό. Όλοι θέλουμε και χρειαζόμαστε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας κι αυτό είναι σημαντικό κι απόλυτα κατανοητό. Σε καμία περίπτωση δε θα φτάσουμε στο άλλο άκρο πνίγοντας τη σχέση μας.

Το θέμα είναι ότι οι ίδιες συνήθειες μπορούν να έχουν πολλά θετικά αποτελέσματα. Ένα ζευγάρι θα πρέπει να έχει κοινά θέματα, έτσι ώστε να βρίσκουν μια επαφή και να κλειδώνει η χημεία μέσα στην καθημερινότητα κι όχι μόνο στο κρεβάτι. Χημεία είναι να έχετε το πάθος να μοιραστείτε πολλά πράγματα μαζί.

 

Συντάκτης: Ειρήνη Κουκέλλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη