Θα ήταν ψέματα να μην παραδεχτούμε πως όλοι εκεί έξω γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν εσωστρεφή, κοινωνικά επιλεκτικό άνθρωπο, που μας έδωσε μια φρέσκια ματιά κι έναν νέο εναλλακτικό ορισμό, σ’ αυτό που μέχρι χτες ορίσαμε ως ταπεινό, αδιάφορο ή αμήχανο. Ενάντια σε κάθε γενίκευση όσων δεν τους γνωρίζουν, οι κοινωνικά επιλεκτικοί εσωστρεφείς άνθρωποι, είναι μια μικρή μερίδα ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από μια συγκεκριμένη πληθώρα χαρακτηριστικών, ενάντια στην ομοιογένεια, που δε συναντώνται εύκολα.

Για αρχή, οι εσωστρεφείς άνθρωποι δε σε βαριούνται, ούτε είναι δήθεν, ή ντροπαλοί, ενώ φυσικά ποτέ δεν είναι οι ίδιοι βαρετοί, χωρίς σκοπό, ενδιαφέροντα και κανένα θέμα για συζήτηση! Οι ενδιαφέροντες αυτοί άνθρωποι, θα μιλήσουν όταν έχουν κάτι να πουν και μόνο, ακόμα κι εάν εγείρουν αντίδραση με τη δήλωσή τους κι ενώ συχνά δείχνουν απρόσιτοι μες στο πλήθος, με τα κατάλληλα άτομα μπορεί να λειτουργήσουν σαν εξωστρεφείς. Δεν είναι πως δεν είναι άνετοι ή δυσκολεύονται σε καθημερινά πράγματα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ανάποδο, καθώς ένας κοινωνικά επιλεκτικός άνθρωπος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του εκεί που προτιμά και διαπρέπει σ’ αυτό, είτε είναι μια σχέση είτε ένα χόμπι.

Αν θες να μάθεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους, θα πρέπει να έχεις την υπομονή και την όρεξη ώστε να καταλάβεις ότι ένας εσωστρεφής άνθρωπος, πρωταρχικά απολαμβάνει πραγματικά χρόνο μόνος του καθώς μέσω αυτού αδειάζει τις μπαταρίες του κι ανακυκλώνει οποιοδήποτε αρνητισμό, ή μελανό σημείο της μέρας του. Αυτό είναι το οξυγόνο του. Ένας τέτοιος άνθρωπος, αρέσκεται να έχει διάλειμμα από όλους κι όλα μέσα στη μέρα για τον εαυτό του, τόσο πολύ, όσο κανείς αποζητά ένα δροσερό ποτήρι νερό στα μέσα του καλοκαιριού. Ο εσωστρεφής επιδιώκει ν’ αδειάσει από τη βαβούρα, να καθαρίσει ενεργειακά, ν’ αλλάξει νοητικές παραστάσεις κι ανυπομονεί να ξαναφορέσει τα χρώματά του, τα οποία έχουν φθαρεί ομοίως με την ενέργειά του στο τέλος της μέρας. Συνήθως οι εσωστρεφείς είναι αρκετά οξυδερκείς άνθρωποι, που δε στερούνται κοινωνικών δεξιοτήτων ή άλλων ικανοτήτων όπως πιστεύεται, επομένως το small talk που θα προσπεράσουν μαζί σου και θα φύγουν αμήχανα, συμβαίνει κυρίως γιατί δεν τα πάνε καλά με πράγματα που δεν αγαπούν και δεν επιθυμούν, απόλυτα.

Ήσυχα παιδιά με δυνατά κι ανήσυχα μυαλά. Μισούν να ζορίζονται σε τακτικές μη εποικοδομητικές για όλα τα μέρη μιας συνομιλίας. Η συνομιλία μαζί τους είναι ένα απολαυστικό πινγκ πονγκ, αρκεί να ξέρεις πώς να χτυπήσεις το μπαλάκι και πίστεψέ με δε θα απογοητευτείς ποτέ, καθώς στροφάφουν ανεξάντλητα και με τρόπους που δεν είχες σκεφτεί, αν τους δώσεις το κατάλληλο ερέθισμα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έλκονται νοητικά κι εγκεφαλικά κι αρέσκονται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που δεν είναι εύκολα ορατά στους άλλους. Έτσι, κατά κύριο λόγο, αυτός ο τύπος ανθρώπου, ενδιαφέρεται για έναν σύντροφο, είτε πειθαρχημένο, είτε αρκετά εσωστρεφή όπως κι αυτός, καθώς ξέρει ότι μαζί θα γίνουν απίστευτα ομιλητικοί και σπουδαία ομάδα.

Οι ξεχωριστοί αυτοί τύποι ανθρώπων επιλέγουν να τους αγγίξουν πλην της σαρκικής επιφανειακής διάστασης σε βάθος ψυχής, μόνο άνθρωποι που ταιριάζουν τα χνώτα τους και νιώθουν άνετοι να είναι ο ξεχωριστός εαυτός τους μαζί τους. Έχουν λοιπόν, συνήθως, μια μικρή παρέα με φίλους, τους οποίους αγαπούν, κατανοούν κι επικοινωνούν πολύ συχνά και βλέπουν ως προέκταση του εαυτού τους. Οι φίλοι τους, τους περιγράφουν ως πνευματικά όντα, που μαζί τους κάνουν υγιείς αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, μέχρι πρωίας γέλιων ή δακρύων. Τα τυπάκια αυτά είναι φιλοσοφημένα, γιατί ξέρουν καλά τον εαυτό τους. Αφού πέρασαν χρόνο μοναχά τους κι έκαψαν λίγο μυαλό κάτι απογεύματα που έκαναν overthinking, ανακάλυψαν ποιοι είναι.

Ετοιμάσου για αμήχανα βαθιές συζητήσεις αν το θες, γιατί για τον καιρό δε θα συζητήσουν με ευχαρίστηση. Θα μιλήσουν για ιδέες, θρησκείες, επιστήμες, ψυχολογία, ανθρώπινη συμπεριφορά και φαινόμενα. Ό,τι κουράζει τη πλειονότητα των ανθρώπων, γι’ αυτούς ακούγεται διασκεδαστικό ενώ συχνά ρίχνουν άκυρο σε επιδερμικά ζητήματα. Χωρίς παρεξήγηση λοιπόν, ο εσωστρεφής αυτός χαρακτήρας απαρτίζεται μόνο από σημαντικές γι’ αυτόν φιλίες και δεν κάνει παρέα, απλώς για να έχει μια εναλλακτική ένα βράδυ Σαββάτου. Επιδιώκει φιλίες ζωής, οχι γνωριμίες ευκαιριακές, καθώς μοναχός του πάει και στο Έβερεστ αν το θέλει!

Διορατικοί φυσικά και καλοί αναγνώστες της ανθρώπινης σκέψης, διαβάζουν τους άλλους και συχνά μπλοφάρουν κουφαίνοντάς τους με τις ξαφνικές αποφάσεις τους. Αυτός ο τύπος ανθρώπου, θα ανεχτεί κάμποση απογοήτευση μέχρι να σε διώξει, αλλά αν φύγει κουνά του μαντήλι σίγουρα, ενώ συχνά πυκνά είναι δυνατόν να μη γνωρίζεις πόσο πολύ σε εκτιμά ή σε συμπαθεί, γιατί δε θέλει να φανεί υποχείριό σου. Είναι επιλεκτικοί και στα ερωτικά τους, με πολλούς απ’ αυτούς να είναι στον αντίποδα φίλοι της περιστασιακής καλοπέρασης, αλλά με την πλήρη γνώση της αρχικής τους πρόθεσης. Ξέρουν γιατί ήρθαν σε σένα και πόσο θα μείνουν. Αν περνάνε απλώς καλά μαζί σου, θα το καταλάβεις σύντομα, ωστόσο θα είναι ειλικρινείς γι’ αυτό γιατί φοβούνται την υπερβολική δέσμευση, οπότε ενδόμυχα πολλές φορές, επιδιώκουν σχέσεις με ανθρώπους που θα έχουν το πάνω χέρι να τους αφήσουν, αν στο μέλλον δεν τους κάνει πολύ καλό δυνητικά η εξέλιξη της γνωριμίας. Αντίθετα, όταν γνωρίσουν άνθρωπο σωστό, θα μπουν στα βαθιά της θάλασσας και θα κάνουν ύπτιο!

Αν θες να τους αποδυναμώσεις δε θα τα καταφέρεις, καθώς ήδη το έχουν δει να έρχεται και σε διάβασαν από νωρίς, χωρίς φυσικά να στο έχουν δείξει, γιατί όσο σε μαθαίνουν, η μπλόφα θα συνεχιστεί- τάχα μου αθώα. Είναι αυτοί που ξέρουν με περισσή οργάνωση τα καλύτερα exit plans από γεγονότα με πολύ κόσμο, που μπορεί να πάνε λάθος ή να αποβούν βαρετά. Το μόνο που τους σκοτώνει; Η επανάληψη και το να αναλώνονται στην επικοινωνιακή ρουτίνα. Φρόντισέ τους με τον ήλιο και το νερό που θέλουν και θ’ ανθίσουν σίγουρα.

Συντάκτης: Ελένη Χριστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου