pillow23313

Περνάνε τα λεπτά, οι μέρες, τα χρόνια κι ο καιρός γενικότερα και αν και πιστεύουμε πως γνωρίζουμε καλά τον κόσμο που μας περιβάλλει, πάντα υπάρχουν περισσότερα που είτε έχουμε ως δεδομένα είτε δεν ακούσαμε ποτέ. Άλλωστε ο κόσμος μας αντιπροσωπεύεται από τον καθένα μας ξεχωριστά και από τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τα βιώματά μας. Εν ολίγοις το μυαλό αποτελεί τα «κιάλια» με τα οποία παρατηρούμε τη ζωή, συνεπώς καταλαβαίνει κανείς πόσο διαφορετικά την αντιμετωπίζει καθένας από μας. Ρίχνοντας μια ματιά στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ορισμένα γεγονότα ζωής που δεν παραδεχόμαστε συχνά και που ίσως σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

1. Οι άνθρωποι θα κρίνουν

Δεν πρόκειται για κανένα μυστικό άλλωστε. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος κρίνει και ενίοτε δικάζει και προδικάζει. Πρέπει να αποδεχτείς ότι όσο κι αν ο καθένας μας προσπαθεί να μην κάνει σχόλια και να ασχολείται μόνο με τον εαυτό και όχι με τα άτομα γύρω του, αναπόφευκτα σχηματίζει συγκεκριμένη εντύπωση ανάλογα με την άποψη που έχει ο ίδιος πάνω σε κάποια θέματα. Η διαφορά είναι κατά πόσο καταφέρνει να κρατάει την εντύπωση αυτή για τον εαυτό του και να μην τη μοιράζεται με τρίτους, ώστε να φαίνεται ότι δεν ασκεί κριτική. Αποδέξου το και προσπάθησε να κρατάς τη γνώμη σου για σένα, να μη χαλιέσαι στο πρώτο αρνητικό σχόλιο προς το πρόσωπό σου και να μην είσαι προκατειλημμένος ή να σχηματίζεις συγκεκριμένη άποψη αν δεν έχεις σφαιρική εικόνα του θέματος.

2. Το καλύτερο στήριγμα θα ‘ναι πάντα ο εαυτός σου

Μονοί «ερχόμαστε» και «φεύγουμε» πιο μόνοι, λέει το άσμα και δυστυχώς έχει μια δόση αλήθειας. Ο καλύτερός σου φίλος σήμερα είναι δίπλα σου, αλλά αύριο μπορεί να μαλώσετε ή να μετακομίσει και να μην κοντά σου. Οι γονείς σου που σε στηρίζουν και σε αγαπάνε, που αδιαμφισβήτητα είσαι προτεραιότητά τους, κάποτε μπορεί να φύγουν. Οι συγκυρίες της ζωής μπορεί να σε απομακρύνουν από τις παρέες σου, από άτομα με τα οποία απολαμβάνεις όμορφες στιγμές σήμερα. Μπορεί λίγο καιρό μετά να μην είσαι με το/τη σύντροφο που έχεις τώρα. Οι φάσεις αλλάζουν, οι άνθρωποι το ίδιο, ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τίποτα δε μένει σταθερό, γι’ αυτό πρέπει να στηριχτείς στις δικές σου δυνάμεις.

3. Τα χρήματα βοηθάνε στην επίλυση προβλημάτων 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μοχθούμε σε καθημερινή βάση να βγάλουμε χρήματα για να καλυφθούν οι δικές μας ανάγκες και οι ανάγκες της οικογένειάς μας, που σπουδάζουμε, εργαζόμαστε και προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας απολαβές. Σκοπός μας είναι να υλοποιήσουμε τους στόχους μας -όποιοι κι αν είναι αυτοί- και εννοείται πως τα λεφτά δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός στη ζωή, δε φέρνουν την ευτυχία και ούτε πρέπει να είμαστε υλιστές -εξάλλου η δύναμη που έχουν τα συναισθήματα δε συγκρίνεται-, αλλά καλώς ή κακώς βοηθάνε να πετύχουμε κάποια πράγματα πιο εύκολα και με λιγότερο άγχος.

4. Οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους ποτέ δεν είναι απόλυτα ανιδιοτελείς

Όσο αληθινά κι αν είναι τα συναισθήματά μας, πάντα θα μας ενδιαφέρει τι θα πάρουμε ως αντάλλαγμα. Όταν ερωτευόμαστε έχουμε την ανάγκη να καλύψουμε και συναισθηματικά κενά μέσα μας και όταν προσφέρουμε άνευ όρων συχνά περιμένουμε πως θα μας το ανταποδώσουν με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και στις φιλίες μας. Κάνουμε φίλους αναζητώντας πέρα από τη συντροφιά τους και ένα πρόσωπο να απευθυνθούμε στις δύσκολες φάσεις μας, άτομα να ξεσκάμε όταν βγαίνουμε για καφέ, ώστε να κάνουμε στην άκρη τη μοναξιά μας. Αν το πάμε ακόμα πιο μακριά, ίσως κάποιοι γονείς να γίνονται γονείς επειδή θέλουν να φέρουν εις πέρας έναν απ’ τους κοινωνικούς τους σκοπούς, που δεν είναι άλλος απ’ την απόκτηση τέκνων, ώστε να νιώθουν οι ίδιοι πληρότητα.

5. Τα συναισθήματα πολλές φορές δεν είναι αμοιβαία

Ο έρωτας δεν είναι το φτερωτό αγγελάκι που χτυπάει με τα βέλη του δύο ανθρώπους ταυτόχρονα. Πάντα κάποιος θα νιώθει κάτι παραπάνω και κάποιος άλλος κάτι λιγότερο. Αυτό, βέβαια, πρέπει να το αποδεχτούμε και να μην προσπαθούμε να βάλουμε τα συναισθήματα σε μια ζυγαριά, ώστε να ισορροπήσουν για να μη βγει κανένας χαμένος στη μοιρασιά. Οι ισορροπίες πρέπει να βρεθούν μέσα στη σχέση, η οποία μπορεί να κυλήσει εξίσου όμορφα, ακόμα κι αν οι δύο σύντροφοι δεν αισθάνονται ακριβώς το ίδιο.

6. Όλα περνάνε 

Από πού ν’αρχίσω και πού να τελειώσω. Πες πως έμεινες ίδια τάξη. Καθόλου όμορφο, αλλά θα περάσει. Χώρισες; Θα κλάψεις, θα βγεις με τους φίλους να τα πιεις, θα περάσει κι ένα διάστημα μέχρι να ξαναβρείς τις ισορροπίες σου, αλλά θα το ξεπεράσεις. Έχασες τη δουλειά σου; Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά μόλις βρεις την επόμενη το χαμόγελο θα έρθει στα χείλη σου ξανά. Έχασες κάποιον δικό σου; Κάθε απώλεια είναι δύσκολη και το πένθος έχει στάδια, αλλά στο τέλος έρχεται η αποδοχή. Τίποτα δε μένει στάσιμο και το μόνο βέβαιο είναι πως όσο στενάχωρη κι αν είναι μια κατάσταση που βιώνεις, οι δείκτες του ρολογιού δε σταματούν και ο χρόνος είναι απ’ τις έννοιες που μόνο σχετική δε θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσεις. Επομένως, όλα είναι περαστικά.

7. Δεν έχουμε το αλάθητο 

Όσο κι αν επεξεργαστούμε κάθε πιθανό σενάριο πριν πάρουμε μια απόφαση, όσο κι αν ζυγίσουμε στο μυαλό μας τα θετικά και τα αρνητικά, κάποιες φορές θα την πατήσουμε. Θα υπάρξουν καταστάσεις που θα μετανιώσουμε για δικές μας επιλογές και άλλες που θα ευχηθούμε να μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο για να διαλέξουμε το άλλο μονοπάτι -κι ας έμοιαζε αβέβαιο το πού θα μας οδηγήσει-, αφού αυτό που πήραμε μετά βεβαιότητας κατέληξε σε αδιέξοδο. Λάθη κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλοι, το θέμα είναι πόσο διδακτικά είναι και αν θα μπορέσουμε να μην επαναλάβουμε τα ίδια ακριβώς σε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

8. Η ζωή δεν είναι δίκαιη

Η ζωή είναι γεμάτη αδικίες κι όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να προχωρήσεις. Η έννοια του δικαίου -ειδικά στην καθημερινή ζωή- είναι πολλές φορές υποκειμενική και εξαρτάται απ’ τη σκοπιά που βλέπεις μια κατάσταση. Το δίκαιο για σένα ίσως μοιάζει άδικο για κάποιον άλλο. Επομένως, μην έχεις αυταπάτες ότι θα πάρεις αυτό που εσύ πιστεύεις ότι αξίζεις, ότι η απόλυτη ισότητα σε όλες τις καταστάσεις είναι εφικτό να ισχύσει και -κυρίως- μη χαλιέσαι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με καταστάσεις που αισθάνεσαι αδικημένος.

9. Τίποτα δε γίνεται χωρίς λόγο 

Όλα τα γεγονότα είναι αλληλένδετα. Κάθε σου πράξη σηματοδοτεί και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Θες να πιστέψεις στην τύχη, θες να πιστέψεις στο κάρμα, σε ανώτερη δύναμη, πίσω απ’ όσα συμβαίνουν υπάρχει μια βαθύτερη αιτία. Ίσως να μην τη μάθουμε ποτέ, ίσως και να ψάχνουμε για την υπόλοιπη ζωή το λόγο για τον οποίο συνέβη ό,τι συνέβη. Το μόνο σίγουρο είναι πως με ένα μαγικό τρόπο η ροή των πραγμάτων δεν ανακόπτεται, όσο κι αν προσπαθούμε εμείς να βάλουμε φρένο ορισμένες φορές. Τίποτα δε γίνεται, λοιπόν, χωρίς λόγο, ακόμα κι αν κάποιες φορές παραμένει άγνωστος σε μας.

10. Δεν είμαστε άτρωτοι

Μπορεί να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, πολλές φορές ακόμη και να τις υπερεκτιμάμε, αλλά το μόνο βέβαιο είναι το φθαρτό της ανθρώπινης φύσης. Τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά είναι εύκολο να δεχτούμε πλήγματα. Οπότε θα πρέπει να προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και πάνω απ’ όλα να μας προσέχουμε. Να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να μην τον ταλαιπωρούμε, να μην τον εκθέτουμε σε κινδύνους συνειδητά, σε καταστάσεις που ξέρουμε εξαρχής ότι είναι αδιέξοδος. Να τον προστατεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε.

Τα παραπάνω είναι γεγονότα ζωής που παρόλο που κάποια απ’ αυτά δε θα θέλαμε να ισχύουν ή να πρέπει να αποδεχτούμε, δυστυχώς έχουν όλα μια δόση ρεαλισμού. Πολλές φορές η αλήθεια είναι γλυκόπικρη -κι αυτό είναι ακόμη μια αλήθεια.

 

Συντάκτης: Γιώργος Γκαρακλίδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.