Μόλις χώρισες. Κλάμα, οδυρμός, καψούρα, ποτά, τσιγάρα και ανάλυση της κατάστασης με κολλητούς, φίλους, γνωστούς, ταξιτζήδες και περιπτεράδες. Μωρέ ναι, δε λέω. Χρειάζεται κι αυτό το στάδιο. Όλοι το περνάμε μια φορά στο τόσο. Όμως έλα να δούμε με μια λίγο πιο αντικειμενική κι ουδέτερη ματιά αυτό που σου συνέβη.

Έχουμε και λέμε. Ήσουν σε μια σχέση. Για κάποιο λόγο αυτή η σχέση δε λειτούργησε. Ο λόγος για έναν εξωτερικό παρατηρητή παραμένει αδιάφορος και δεν αλλάζει τίποτα. Άρα τι μένει; Να βάλεις πάλι τη ζωή σου σε τάξη, αυτό μένει. Να προσπαθήσεις να βγάλεις από αυτήν το άτομο που μόλις αποχώρισε –οικειοθελώς ή μη– και να βάλεις ξανά εσένα στον άξονά της. Πλέον η ζωή περιστρέφεται γύρω από εσένα και μόνο, δεν είσαι μέρος ενός συνόλου, είσαι μόνος σου. Ακούγεται τρομακτικό; Κι όμως, δεν είναι. Είναι υπέροχο.

Κατ’ αρχήν μπορείς να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα που δεν μπορούσες να κάνεις όσο ήσουν σε σχέση. Διότι, κακά τα ψέματα. Όσο μοναδική, φανταστική, υπέροχη κι αν ήταν η σχέση σου, όσο ερωτευμένος κι αν ήσουν, όσο κι αν ταιριάζατε με το ταίρι σου, σίγουρα κάποια στιγμή θα ένιωσες ότι κάτι σου λείπει.

Θα έκανες μια υποχώρηση με βαριά καρδιά, βρε αδερφέ. Θα ήθελες να βγεις με τους φίλους σου αλλά σου γκρίνιαξε λίγο το άλλο σου μισό και τελικά άλλαξες σχέδια. Επικεντρώσου σε αυτές τις μικρές στιγμές. Είτε ήταν λίγες είτε πολλές, τώρα πια πάνε, έφυγαν. Εσύ είσαι ο κύριος του εαυτού σου και μπορείς να προγραμματίζεις τη ζωή σου με βάση αυτά που θέλεις και όχι «αυτά που θέλουμε». Αυτή η απόλυτη ελευθερία είναι μεγάλο αγαθό γι’ εμένα. Ειδικά μετά από μια μακροχρόνια σχέση, μέσα στην οποία έχεις ξεχάσει πώς είναι να ζεις χωρίς να προσαρμόζεις τις επιθυμίες σου στις επιθυμίες του άλλου.

Έχοντας ως δεδομένο αυτή την ελευθερία σε κάθε τομέα της νέας σου ζωής, μπορούμε να δηλώσουμε, χωρίς υπερβολή, ότι ο χωρισμός ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να σου συμβεί. Άσε την κλάψα, το πιόμα και τα καψουροτράγουδα και σήκω από το κρεβάτι. Άνοιξε παράθυρα και παντζούρια να μπει φως στο δωμάτιο, βάλε κάτι ανεβαστικό να παίζει και πιάσε χαρτί και μολύβι. Τι μέρα είναι; Δευτέρα; Πολύ ωραία. Μια καινούρια εβδομάδα μόλις ξεκίνησε. Φτιάξε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα για κάθε μέρα της, λοιπόν.

Τι ήθελες να κάνεις πάντα, αλλά λόγω σχέσης το ανέβαλλες; Ήθελες να πας ένα ταξίδι με τους κάφρους φίλους σου, αλλά η κοπέλα σου δε σε άφηνε γιατί… ένας Θεός ξέρει γιατί, εγώ προσωπικά ποτέ δεν το κατάλαβα. Τέλος πάντων, τώρα ήρθε η ώρα να το οργανώσεις. Γιατί είσαι ε-λεύ-θε-ρος! Δεν προλάβαινες να πας γυμναστήριο; Ε λοιπόν τώρα που είσαι ελεύθερος κι έχεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου είναι ευκαιρία να το κάνεις. Ήθελες να μάθεις τένις; Ξιφομαχία; Σκοποβολή; Κραβ Μαγκά; Καν’ το λοιπόν!

Άσε που πλέον μπορείς να οργανώσεις την καριέρα σου χωρίς περιορισμούς ή έστω ενδοιασμούς. Μπορείς να ακολουθήσεις όποιο μονοπάτι θέλεις. Και είναι ευκαιρία να το κάνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς, πριν ξαναβρεθείς σε σχέση. Οπότε, αν για παράδειγμα ήθελες να φύγεις για το εξωτερικό, αλλά το αμόρε επέμενε να μείνετε στο Ελλαδιστάν «να το παλέψετε», όπου φύγει-φύγει.

Είσαι νέος, ωραίος, η ζωή είναι μπροστά σου, γι’ αυτό μη χάνεις άλλο χρόνο. Η σχέση, σου κάλυψε κάποιες βασικές ανάγκες, όμως, τώρα ήρθε η ώρα να βάλεις αυτές τις ανάγκες σε δεύτερη μοίρα και να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Διότι, κακά τα ψέματα, μετά από φρέσκο χωρισμό, όσο σκέφτεσαι αγάπες, έρωτες και τρόπους αναπαραγωγής, θα γυρνάς στον τελευταίο σου σταθμό και θα είσαι παγιδευμένος. Κόψε ό,τι δεσμό σε κρατάει πίσω και άνοιξε τα φτερά σου. Το ξαναλέω˙μπορεί την επόμενη μέρα να ξυπνήσεις ξανά σε σχέση. Να μην προλάβεις καν να μυρίσεις το μεθυστικό άρωμα της ελευθερίας. Δεν είναι κρίμα;

Συντάκτης: Γιώργος Πατούλης