Rebound guys, rebound girls. Ή αλλιώς χρησιμοποιώντας κάποιο καινούριο αμόρε για να ξεπεράσεις το τελευταίο που δεν τα κατάφερε. Είναι σίγουρα μια μόδα της εποχής, διότι είναι μάλλον πολύ πιο cool να προχωρήσεις γρήγορα σε μια νέα ιστορία, παρά να δώσεις στον εαυτό σου το χρόνο που ίσως χρειάζεται μόνος του για να επεξεργαστεί και να αφήσει πίσω του το χωρισμό.

Έχει πολλές μορφές. Είτε είναι συναινετική φάση (όταν ξεκαθαρίζεις στον άλλον πού βρίσκεσαι και συμφωνεί να το προχωρήσετε), είτε γίνεται εν αγνοία κάποιου από τους δύο. Όπως και να ‘χει, όποια κι αν είναι η περίπτωση, ένα είναι το σίγουρο: οι εν λόγω σχέσεις είναι κακά μαντάτα.

Πρώτα απ’ όλα, για τον προφανέστατο λόγο: διότι χρησιμοποιείς έναν άνθρωπο για να νιώσεις καλύτερα. Ακόμη κι αν όντως τον γουστάρεις τον άλλον, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να επιταχύνεις διαδικασίες ή να πηδήξεις στάδια στο ερωτικό σας ειδύλλιο, έτσι ώστε να βρεθείτε πιο γρήγορα μαζί και να έχεις λιγότερο ελεύθερο χρόνο να σκέφτεσαι τον ή την πρώην. Αν δεν είσαι έτοιμος να προχωρήσεις κι αν δεν αφήσεις το πράγμα να εξελιχθεί από μόνο του, αλλά το ζορίσεις για τους δικούς σου σκοπούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθείτε σε αδιέξοδο και ότι το σχέδιό σου θα γυρίσει πίσω σαν μπούμερανγκ.

Όσο συνεννοήσιμος και γνώστης της κατάστασης κι αν είναι ο άλλος, ποτέ δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, ούτε τις αντιδράσεις μας. Κι αν, ενώ έχετε συμφωνήσει ότι «απλά περνάτε καλά», ο άλλος σε ερωτευθεί κι εσύ συνεχίζεις να μην έχεις αισθήματα γι’ αυτόν; Τι γίνεται τότε;  Σίγουρα θα έρθει η στιγμή που το rebound guy ή girl θα προσπαθήσει να έχει κάτι παραπάνω. Και κάπως έτσι ξεκινάνε οι τσακωμοί, οι παρεξηγήσεις, οι ατέλειωτες συζητήσεις και οι επαναλαμβανόμενες επεξηγήσεις του στυλ «σε είχα προειδοποιήσει απ’ την αρχή», «ήξερες πού έμπλεκες», «γιατί δεν μπορούμε απλώς να περνάμε καλά;». Κι άντε να ξεμπλέξεις μετά. Η μόνη εναλλακτική για να τα γλιτώσεις όλα αυτά είναι να την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια, το οποίο φυσικά σε ξεβολεύει και σε βάζει σε μια νέα αναζήτηση καβάντζας.

Είναι προφανές βάσει των παραπάνω, ότι είναι ακόμη πιο κακή ιδέα να μπλέξεις σε μια rebound σχέση, όταν είσαι το «θύμα» της υπόθεσης. Πρώτον, δεν είναι ό,τι καλύτερο να συμφωνήσεις σε κάτι που έχει ως σκοπό να νιώσει καλά συναισθηματικά το άλλο άτομο. Εντάξει, μ’ αυτόν τον τρόπο έχεις πρόσβαση σε τακτικό σεξ, σε καταλαβαίνω, ακούγεται πολύ καλό κι αν σ’ αρέσει το άλλο άτομο, είσαι παραπάνω από κομπλέ. Δεν είναι όμως προτιμότερο να ξεκινήσεις κάτι που ξέρεις ότι έχεις την ελευθερία να το εξελίξεις όπως θέλεις; Είσαι τόσο άνετος κι ωραίος που δε σε νοιάζει που μια όμορφη πρωία, όταν το άλλο άτομο βρει κάτι καλύτερο (ή στη χειρότερη περίπτωση, τα ξαναβρεί με τον/την πρώην) θα σε σουτάρει και θα μείνεις να αναρωτιέσαι τι παίχτηκε, πότε πρόλαβε και λοιπά;

Άρα αν βρεθείτε μπροστά σε μια τέτοια επιλογή, καλύτερα να την απορρίψετε. Αν σκέφτεστε τον αδικοχαμένο σας έρωτα, δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Οργανώστε ένα ταξίδι, βρείτε ένα καινούριο ενδιαφέρον, αφιερώστε χρόνο στους φίλους σας, αντί να πέσετε με τα μούτρα σε κάτι καινούριο. Αν πάλι σας δοθεί η ευκαιρία να γίνετε ο rebound τύπος ή η rebound τύπισσα, ξανασκεφτείτε το. Προχωρήστε με δική σας ευθύνη και μόνο αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση.

 

Συντάκτης: Γιώργος Πατούλης