Χώρισες. Είχε φτάσει η ώρα που έβλεπες ότι δεν πάει και πολύ μακριά αυτή η σχέση. Εννοείται πως υπήρξε στεναχώρια κι ακόμα κι αν πίστεψες πως δε θα πονέσεις τόσο, το πέρασες το δραματάκι σου. Μπορεί να ήπιες τις ποτάρες σου, να πλάνταξες με ταινίες τύπου Καζαμπλάνκα και το κουτάλι του παγωτό να έγινε προέκταση του χεριού σου. Με όποιον τρόπο κι αν αντιμετώπισες τον χωρισμό, μια φορά την ξεπέρασες αυτή τη φάση.

Τώρα πού και πού σου σκάει στο μυαλό το πρώην αμόρε, όχι όμως ερωτικά. Κυρίως σου λείπει ο άνθρωπος που περνούσατε χρόνο μαζί. Θες να ξέρεις αν είναι καλά και μέχρι εκεί. Σκέφτεσαι να κάνεις μια προσπάθεια να τα βρείτε φιλικά και την ίδια στιγμή απογοητεύεσαι. Η παρανόηση πως οι πρώην δεν μπορούν να μείνουν φίλοι καλό είναι να σταματήσει εδώ, μαζί με όλα τα απαγορευτικά θέματα που βάζουμε στους εαυτούς μας, αφού στο μεγαλύτερο μέρος τους πρόκειται για κοινωνικά κόμπλεξ. Υπάρχουν πάντως τρόποι να κρατήσεις φιλικές σχέσεις με πρώην. Είσαι σε φάση να τους ακούσεις;

 

1. Τις σημαντικές μέρες μην τις ξεχνάς

Το να κρατήσεις επαφή με πρώην δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει. Ξεκίνα με μικρά βηματάκια, όπως να στείλεις ένα χρόνια πολλά. Αν πιάσεις μόνο τις σημαντικές γιορτές ανά δίμηνο περίπου θα έχετε ένα small talk με τα βασικά τουλάχιστον. Αυτές οι μέρες είναι αφορμή για ένα μήνυμα και είναι στο χέρι σου να το προχωρήσεις λίγο παραπέρα και να δεις πώς είναι στη ζωή του το πρώην πρόσωπο τώρα που έχει πάρει καθένας τον δρόμο του.

 

2. Ο καιρός κάνει θαύματα

Όπως κατάλαβες, ο χρόνος είναι σύμμαχός μας. Όσο περνάει ο καιρός από τον μοιραίο χωρισμό τόσο επουλώνονται οι πληγές. Ο εγωισμός που ειδικά το πρώτο διάστημα χτυπάει ταβάνι, σιγά σιγά εξασθενεί και σε αφήνει να σκεφτείς την κατάσταση με καθαρό μυαλό. Έτσι, έχοντας κατασταλάξει σε αυτά που θες, μπορείς να κάνεις το μεγάλο βήμα και να στείλεις ένα μήνυμα προτείνοντας καφέ. Δε θες μήνυμα; Πάρε τηλέφωνο. Δεν κολλάμε σε αυτό. Σκοπός είναι να βγείτε και να μιλήσετε μετά από όσα μεσολάβησαν. Στόχος δεν είναι να γίνετε και πάλι ζευγάρι αλλά να αναπτύξετε μια στοιχειώδη φιλική επικοινωνία.

 

 

3. Αλλάξτε δυναμική στη μεταξύ σας σχέση

Το δράμα, οι χολιγουντιανοί καβγάδες, οι ενδεχόμενες αμοιβαίες και πολιτισμένες -#νοτ- κατάρες είναι πράγματα που λίγο πολύ μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε έναν χωρισμό. Τι, μόνο εγώ χωρίζω έτσι; Το θέμα είναι να φανείτε και οι δύο ανώτερο και μετανιωμένοι για τον παιδιάστικο τρόπο σας, ώστε να βρείτε κοινή βάση να δημιουργήσετε μια νέα δυναμική κάτω απ’ την ομπρέλα της φιλικής σχέσης. Για να τα καταφέρετε πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζατε ο ένας τον άλλο. Δεν είσαι το άτομο που ήσουν στη σχέση, ούτε πρέπει να μπεις στο παλιό σου τριπάκι. Το ίδιο εννοείται πως ισχύει και για το άλλο πρόσωπο.

 

4. Το νέο αμόρε

Η ζωή προχωράει και κάπου έρχεται ένα νέο πρόσωπο να ταρακουνήσει τον κόσμο σου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο πρώην αμόρε. Μπορεί τώρα να σκέφτεσαι τι δουλειά έχουν οι νυν με τους πρώην. Οι νυν είναι μια άψογη ευκαιρία να δημιουργήσεις φιλικό δεσμό με πρώην. Καταρχάς, αποφεύγετε την αμηχανία της φάσης που πρέπει να απαντήσετε τι είστε, η οποία μπορεί να τρελάνει τον καθένα. Φίλοι είστε, άσχετα που κάποτε το βιδώνατε αλύπητα στις ιδιαίτερες στιγμές σας και είχατε μοιραστεί συναισθήματα. Αυτά ανήκουν στο τότε. Όταν και οι δύο έχετε νέο ταίρι στη ζωή σας, δεν υπάρχει το άγχος της ταμπέλας, γιατί πολύ απλά είστε αλλού, χωρίς παραθυράκια επανασύνδεσης.

 

5. Θυμηθείτε τις παλιές παρέες

Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να χάνεις φιλαράκια απ’ τη ζωή σου. Πολλές φορές όταν ένα ζευγάρι έχει φτιάξει τον κύκλο και την παρέα του είναι δύσκολο να κρατηθούν οι ισορροπίες στον χωρισμό. Δε λέω ότι είναι σωστό, απλώς συνηθίζεται. Γιατί δεν κάνετε μια προσπάθεια να ενώσετε την παρέα που ίσως χάλασε μετά τον πολυσυζητημένο χωρισμό σας; Με την παρέα δε θα υπάρχει θέμα -έτσι κι αλλιώς αυτές ήταν οι σχέσεις σας και πριν-, το όλο θέμα είναι να προσαρμοστείτε εσείς στο κόλπο της παρέας αφήνοντας στην άκρη την ιδιότητα του ζευγαριού.

 

Γενικά, ως προς τα πρώην πρόσωπα καλό είναι να υπάρχει μια χαλαρότητα και όχι το μούδιασμα που έχουμε όταν είναι κοντά ή όταν πρόκειται να τους μιλήσουμε. Χαλαρότητα χρειάζεται σε όλες τις σχέσεις μας, εκτός αν πρόκειται για το αυστηρό αφεντικό που μπορεί να μας απολύσει ανά πάσα στιγμή. Η χαλαρότητα έρχεται με τον καιρό γιατί από κάποια στιγμή και μετά έχεις συνηθίσει ή παύει να σε νοιάζει τόσο η κατάσταση. Αν κρατάς ακόμη μανιάτικο τον εγωισμούλη που είχες τότε, μάλλον ήρθε η ώρα να ωριμάσεις λίγο.

 

Υ.Γ. Όσον αναφορά το νέο αμόρε, καλό είναι πριν δημιουργήσεις μια φιλική σχέση με το πρώην πρόσωπο, να το συζητήσεις πρώτα μαζί του, γιατί μπορεί να έχει θέμα. Είναι κι αυτή η καψούρα περίεργο πράγμα και συνήθως πάει πακέτο με τη ζήλια.

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.