rthyj

Η τέχνη είναι αστείρευτη. Συνεχώς, βρίσκει τρόπο να εξελίσσεται και χρησιμοποιεί ό,τι εργαλείο της δίνεται. Ένα κομμάτι τέχνης μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή, αρκεί κάποιος να έχει βάλει λίγο μεράκι και αρκετή φαντασία, ώστε να φτιάξει κάτι νέο. Και το όνομα αυτής της νέας της μορφής: βίντεο games.

Όποιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέχνη στα βίντεο games, είναι πολύ βαθιά γελασμένος. Ένα βίντεο game, συνδυάζει σενάριο, μουσική και γραφικά. Τα σημερινά βίντεο games, έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με εκείνα που κυκλοφορούσαν πριν 20 χρόνια, ας πούμε. Το σενάριο, ο βασικός χαρακτήρας, η μουσική και το στόρι, θυμίζει ταινία προτεινόμενη για όσκαρ.

Για τους μη μυημένους στον φανταστικό αυτό κόσμο, θα γίνει μια προσπάθεια να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, οι υπόλοιποι έχετε ήδη μπει στο mood. Καταρχάς, κάθε βίντεο game ακολουθεί μια ιστορία. Σαν ένα καλοστημένο σενάριο με ηθοποιούς που θα βλέπαμε στο σινεμά, έτσι και τα περισσότερα παιχνίδια αυτού του είδους κρύβουν από πίσω τους ένα στόρι. Τα plot twists είναι πολύ συχνό φαινόμενο και κάθε σενάριο που θέλει να σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει τουλάχιστον 2-3 ώστε να κρατάει πρωταγωνιστές και θεατή -στην περίπτωσή μας παίκτη (gamer)- σε εγρήγορση.

Εκτός του σεναρίου, τα βίντεο games επενδύονται με πρωτότυπη μουσική. Ολόκληρα δισκογραφικά κομμάτια συντίθενται για να επενδύσουν τους καινούργιους κόσμους που ο gamer καλείται να εξερευνήσει, να λύσει τα μυστήριά τους και να αφιερώσει αρκετές εργατο-ώρες μέχρι τον τερματισμό του παιχνιδιού. To κομμάτι της μουσικής πολλοί το έχουν ως επάγγελμα: ζουν συνθέτοντας κομμάτια για βίντεο games. H μουσική άλλωστε, είναι το στοιχείο που θα σε βάλει καλύτερα μέσα στον νέο κόσμο, ενώ μαζί με το σενάριο θα δημιουργήσει συναισθήματα κι όπως και να το κάνουμε είναι το στοιχείο που σε κρατά σε εγρήγορση.

Ένας gamer δεν έχει την εικόνα του νερντ παιδιού της Αμερικής που έχουμε συναντήσει σε διάφορες ταινίες και σειρές, κυρίως στις αρχές του 2000. Αυτό το στερεότυπο, του ανθρώπου με την καμπούρα, τα γυαλιά, που είναι ακοινώνητος δεν ισχύει πλέον. Θα έλεγε κανείς ότι το να είσαι gamer είναι σέξι. Μερικοί λόγοι είναι:

 

1. Έντονο χιούμορ

Οι gamers που προβάλλονται μέσα από τα βίντεό τους -και φορές ζουν από αυτό- έχουν πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ. Όπως κάθε αγορά έχει τον ανταγωνισμό της, έτσι κι εδώ θα επιλέξει κανείς πιο εύκολα να παρακολουθήσει έναν gamer με έντονο χιούμορ από έναν άλλο, επειδή αυτός τον κάνει να περνάει ευχάριστα. Είναι σαν ένα εναλλακτικό stand up.

 

2. Μεγάλη φαντασία

Η φαντασία εκτός από απαραίτητη στη ζωή μας είναι και σέξι διότι μπορεί να διευρύνει όλες τις πιθανότητες προς όλες τις κατευθύνσεις, άρα και στο κρεβάτι. Οι gamers μπαίνουν μέσα σε κόσμους, ξετυλίγουν μυστήρια, μαθαίνουν μέσα από τις ιστορίες που παίζουν. Επειδή απ’ τα χέρια ενός gamer περνούν πολλές διαφορετικές ιστορίες, οξύνεται κι η φαντασία του που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει και σε άλλους τομείς, πιο οριζόντιους.

 

3. Αδρεναλίνη κι αφροδισιακά στοιχεία

Υπάρχουν gamers με έφεση στα παιχνίδια τρόμου. Ο τρόμος κι ο φόβος, εκκρίνοντας αδρεναλίνη στον οργανισμό μας κι έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι είμαστε ασφαλείς κι αποτελεί μια εικονική πραγματικότητα, μπορούν να είναι αφροδισιακά στοιχεία. Σε φέρνουν πιο κοντά με το άλλο πρόσωπο, κυρίως αν ζείτε μαζί μια έντονη εμπειρία. Έτσι, αυτούς τους gamers που ασχολούνται με τα horror παιχνίδια, τους συμπαθούμε λίγο περισσότερο. Απ’ τη φωνή τους, μέχρι τον τρόπο που αντιδρούν την επίμαχη ώρα του τρόμου, μας κερδίζουν.

 

4. Συναίσθημα πάνω απ’ όλα

Πολλοί gamers όταν τελειώνει ένα παιχνίδι μπορεί να αποφορτιστούν βγάζοντας προς τα έξω τα συναισθήματά τους. Βλέπουμε του φίλους μας στην οθόνη να κλαίνε, να γελάνε, να ζουν την κάθε στιγμή έντονα και με πάθος. Από μόνη της αυτή η συνθήκη είναι κάπως αφροδισιακή.

 

5. Ο εξοπλισμός

Μοιάζουν με αστροναύτες -τι πιο σέξι- με όλο αυτό το πιλοτήριο γύρω τους. Φωτάκια, ακουστικά, λεντ, ηχεία και οθόνες, φόρμες και καρέκλες που μοιάζουν με γλυπτά από μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης, ο εξοπλισμός ενός gamer, πέρα από απόρθητο κάστρο γιατί δε δικαιούσαι να τα αγγίζεις, είναι και φοβερά σέξι στοιχεία πάνω του.

 

6. Αποφασιστικότητα

Ένας gamer έχει να πάρει αποφάσεις, να ακολουθήσει στοιχεία και να πράξει την κατάλληλη στιγμή. Εκεί κρύβεται ουσιαστικά η γοητεία των βίντεο games, στην αλληλεπίδραση και την ετοιμότητα. Μαζί με τις έντονες κινήσεις που κάνει και το πόσο το ζει, σε παρασέρνει κι εσένα μαζί.

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου