Η σεξουαλικότητα είναι ένα πολύ προσωπικό και λεπτό θέμα. Πολλές φορές ξεκινάμε την ερωτική μας ζωή στα τυφλά, ακολουθώντας αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γύρω μας και μέσα από τις εμπειρίες μας ανακαλύπτουμε τι μας αρέσει και τι μας κάνει. Άλλες φορές, νιώθουμε λίγο περισσότερο συνειδητοποιημένοι. Γνωρίζουμε πως το προφίλ μιας σχέσης δε μας ταιριάζει με τίποτα κι όμως για κάποια κοινωνικά στάνταρτς ή έστω για τη δοκιμή αποφασίζουμε να το τολμήσουμε.

Αυτές οι σχέσεις πάντα κάτι έχουν να δώσουν. Είναι κομμάτια της ζωής μας, που μάς σφυρηλατούν κατά κάποιο τρόπο. Μας δίνουν τα πατήματα που είχαμε ανάγκη και μέσα από μια άλλη ματιά μπορούμε να δούμε πιο ξεκάθαρα τι μας ελκύει. Ίσως αυτός να είναι κι ένας λόγος που δενόμαστε με το άλλο άτομο σε έναν πιο ουσιαστικό βαθμό. Το σαρκικό κομμάτι δεν παίζει κανέναν λόγο στη σύνδεση που αποκτούμε.

Κάποια στιγμή, όμως, αυτές οι σχέσεις τελειώνουν κυρίως επειδή δε μας εκφράζουν- πάρα την αγάπη που μπορεί να έχει αναπτυχθεί για το άλλο άτομο. Τότε είναι κατάλληλη στιγμή να βουτήξουμε στη σεξουαλικότητά μας και να εξερευνήσουμε τι στο καλό είναι αυτό που τελικά μας ιντριγκάρει. Χρειάζεται υπομονή κι εσωτερική παρατηρητικότητα και παράλληλα είναι μια όμορφη εξερεύνηση κατά την οποία μαθαίνουμε αρκετά πράγματα για τον εαυτό μας.

Αφού πια περάσει και το κομμάτι της αποδοχής, φτάνουμε στο να κατασταλλάξουμε στο τι θέλουμε και στο πώς το θέλουμε. Σε αυτή τη φάση της ζωής μας μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των ατόμων που πέρασαν από αυτή. Οι αθώες αρχικές σχέσεις μας, σχέσεις που τώρα τις βάζουμε στο μυαλό μας και γελάμε, αποτελούν ένα σταθμό. Και πλέον το γνωρίζουμε. Δεν ήταν σταθμός διαρκείας αυτή η φάση. Ήταν σταθμός στον οποίο έπρεπε να αλλάξουμε τρένο. Αλλά και πάλι, χρειαζόταν να τις ζήσουμε.

Και κάπως έτσι έρχεται ο σταθμός του coming out. Στην ουσία περισσότερο μοιάζει με διαδρομή με πολλές στάσεις- μετά τις δύο τρεις πρώτες φορές γίνεται όλο και πιο εύκολο. Τώρα γιατί τόσος μεγάλος ντόρος πάνω στο κομμάτι του προσανατολισμού και γιατί πρέπει να μπαίνουμε σε αυτή την άβολη διαδικασία του coming out, είναι πραγματικά αξιοπερίεργο. Αν σκεφτεί δε κανείς πως ένα στρέιτ άτομο δε θα το ζήσει ποτέ στη ζωή του.

Στην προκειμένη φάση μιλάμε για την περίπτωση του coming out σε κάποιο πρώην πρόσωπο. Φυσικά ο λόγος για τις σχέσεις που ζήσαμε. Πώς κάνουμε coming out σε έναν άνθρωπο που μας είδε ερωτικά κι έχει εντελώς άλλη εικόνα για το άτομό μας στο μυαλό του; Για μένα έγινε σε μια παραλία, χωρίς αλκοόλ για δεκανίκι. Για άλλους γίνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, λίγο πιο ήπιες, σε ένα καφέ ας πούμε ή και τηλεφωνικά. Το όλο θέμα, είναι πως για να κάνεις coming out -και πόσο μάλλον σε ένα τέτοιο πρώην πρόσωπο- πρέπει να νιώθεις άνετα. Γιατί όμως να επιλέξουμε να κάνουμε coming out σε αυτά τα άτομα;

Καταρχάς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να μοιραστούμε μαζί τους την πιο ιδιαίτερη πλευρά μας. Παρ’ όλα αυτά είναι αρκετά ανακουφιστικό και ταυτόχρονα δίνει στο άλλο άτομο να καταλάβει μερικές συμπεριφορές μας που τότε δεν ήταν ξεκάθαρες. Φυσικά και δε μιλάμε για σχέσεις της μιας βραδιάς- αυτές δεν έχουν και καμία σημασία. Οι άνθρωποι με τους οποίους περάσαμε αρκετό χρόνο απ’ τη ζωή μας τότε, είναι αυτοί στους οποίους το coming out θα βοηθήσει να αποσαφηνιστεί λίγο το τοπίο, ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια. Δεν είναι θέμα κάθαρσης, περισσότερο είναι απάντηση σε ερωτήματα που τότε δεν ξέραμε γιατί προέκυπταν.

Επίσης, ένας σύντροφος, δεν είναι χαζός. Έχει μάτια και βλέπει ακόμη κι αν δε λέγονται κάποια πράγματα. Θα μπορούσε να ξέρει για μας από την αρχή που είμαστε μαζί κι όμως να εθελοτυφλούσε, όπως κι εμείς άλλωστε. Ή αυτός να ήταν και ο λόγος που χωρίσαμε- αν και σε αυτές τις σχέσεις το τέλος έρχεται συνήθως από μας που δεν μπορούμε να ανασάνουμε άλλο. Ταυτόχρονα, μια πρώην σχέση ξέρει ένα κομμάτι μας. Έχουμε μοιραστεί κάποια πράγματα και καλώς ή κακώς έχουμε περάσει και κάποιες καταστάσεις μαζί. Όλο αυτό σημαίνει ότι το άτομο που αποκαλούμε ως πρώην μάς ξέρει, αλλά δεν είναι και στη ζωή μας 24/7, άρα υπάρχει και η ασφάλεια της κοντινής μεν, απόστασης δε.

Ένα coming out σε πρώην βοηθάει στο να γίνει αυτή η διαδικασία πιο εύκολη για εμάς. Είναι ένα τεστ από εμάς για εμάς και μια πρώην σχέση βοηθάει στο να τεστάρουμε λίγο τα νερά πριν βουτήξουμε στα βαθιά. Είναι μια διαδικασία προσωπική που συχνά νιώθεις την ανάγκη, αφού το καταλάβεις εσύ για σένα, να το μοιραστείς και με το άτομο εκείνο που υπήρξε στη ζωή σου και ίσως μάλιστα να συνέβαλε στο να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Κι αν μοιραστήκατε κάποτε μια αγάπη, ίσως και να μπορεί να σε καταλάβει καλύτερα από τον καθένα.

 

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου