Λάμψη, υπερβολή, υπέρμετρο τσαγανό και οι πιο περίεργες περούκες είναι μερικά από τα στοιχεία που χρειάζονται για ένα καλό drag show. Τι είναι όμως το drag show; Καταρχάς, το βασικό συστατικό του σόου είναι οι drag queens (βασίλισσες της ντραγκ σκηνής), οι οποίες -και κάθε μια με το δικό της μοναδικό τρόπο- το κάνουν να ξεχωρίζει προσφέροντας ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα, με τραγούδι, κωμωδία, χορό, πόζα. Όπως καταλαβαίνεις για να προσεγγίσουμε το drag show πρέπει να εστιάσουμε σε αυτές τις εκκεντρικές περσόνες.

Συνήθως οι drag queens είναι άνδρες, οι οποίοι δημιουργούν και υποδύονται μια υπερβολική γυναικεία περσόνα. Η περσόνα αποτελεί πολλές φορές μια νέα οντότητα, με δική της ιστορία και τα δικά της υπερβολικά χαρακτηριστικά. Γενικά η υπερβολή είναι η λέξη που προσδιορίζει μια drag queen. Από το μακιγιάζ που τονίζει πάρα πολύ έντονα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου, στις περούκες με τις πιο τρελές κομμώσεις, μέχρι τις φανταχτερές αμφιέσεις, η υπερβολή σε συνδυασμό με το πληθωρικό χαρακτήρα των drag queens τις κάνει μοναδικές κι απολαυστικές στο κοινό.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι όταν μιλάμε για μια drag queen δεν αναφερόμαστε -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, υπάρχουν κι εξαιρέσεις- σε trans γυναίκες. Οι trans γυναίκες είναι γυναίκες οι οποίες έχουν κάνει διόρθωση φύλου. Οι drag queens αντίθετα, δημιουργώντας ένα εκκεντρικό λουκ, προσεγγίζουν μια γυναικεία περσόνα. Το να είσαι drag queen δε σε βάζει απαραίτητα στην LGBTQ+ κοινότητα, καθώς κάλιστα και στρέιτ άτομα μπορούν να κάνουν drag show -αν κι αυτά αποτελούν μειοψηφία.

Δε γίνεται να μιλάμε για drag queens και drag show χωρίς να αναφέρουμε τη σύγχρονη βασίλισσα της drag σκηνής RuPaul. Η RuPaul απαντά και στις δύο αντωνυμίες αρκεί να απευθύνεσαι στο πρόσωπό της. Είναι ένα από τα άτομα που ασκούν τεράστια επιρροή και φυσικά είναι μια μοναδική περσόνα που απολαμβάνεις σε κάθε της εμφάνιση. Ήρθε στον κόσμο στις 17 Νοεμβρίου του 1960 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και μεγάλωσε εκεί μέχρι την ηλικία των 15 ετών όπου και μετακόμισε στην Ατλάντα, μέρος που θα γινόταν η αρχή της καριέρας του. Η αναγνώριση και η καταξίωση άργησε αρκετά να έρθει, όμως το 1993 και κάτοικος της Νέας Υόρκης, πλέον, κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ και ο κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο γνωρίζει την περσόνα που σήμερα ξέρουμε ως Ru Paul.

Ένα χρόνο μετά γίνεται το πρόσωπο της MAC Cosmetic’s Viva Glam line. Η καριέρα της παίρνει μεγάλες διαστάσεις και η εκκεντρική περσόνα αγκαλιάζεται από το κοινό. Αυτό βέβαια δε θα κρατήσει για πάντα. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (συγκεκριμένα από το ‘04-’07) η καριέρα της φθίνει καθώς δε θεωρείται πια τόσο εμπορική, πράγμα που σημαίνει ότι παραγκωνίζεται από τα μίντια. Όμως ακόμη ο κόσμος δεν έχει δει το αστέρι να λάμπει στο ζενίθ του. Το 2009 ξεκινάει στην τηλεόραση το φαινόμενο RuPaul’s Drag Race.

Το RuPaul’s Drag Race, είναι ένα ριάλιτι στο οποίο οι παίκτες δημιουργούν τη δική τους drag περσόνα, περνάνε από διάφορες δοκιμασίες και όπως σε όλα τα ριάλιτι που σέβονται τον εαυτό τους, στο τέλος στέφεται νικητής που παίρνει τον τίτλο “America’s next drag superstar”. Το ριάλιτι έχει γνωρίσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα κι αυτό φαίνεται και στο μπάτζετ του από το πρώτο επεισόδιο μέχρι το τελευταίο. Μαζί όμως με την αναγνωρισιμότητα του ριάλιτι εκτοξεύτηκε και η καριέρα του RuPaul, ο οποίος έχει το ρόλο του παρουσιαστή- και άλλοτε τον βλέπουμε στη γυναικεία περσόνα του ενώ άλλοτε στην ανδρική.

Ο RuPaul είναι φαινόμενο και δίκαια έχει πάρει τον τίτλο της βασίλισσας του drag. Αυτό όμως δεν τον κάνει και μοναδικό του είδους του. Υπάρχουν και άλλες drag καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας δούμε μερικούς από τους σημαντικότερους:

 

Conchita Wurst 

Την Κοντσίτα τη γνωρίσαμε το 2014 όταν κέρδισε το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι Rise like a Phoenix, όπου εκπροσώπησε την Αυστρία. Η Κοντσίτα είναι Κολομβιανής καταγωγής και είναι η περσόνα του Τόμας Νόιβιρτ. Πριν κερδίσει το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και γίνει γνωστός στο ευρύτερο κοινό, ο Νόιβιρτ συμμετείχε σε τάλεντ σόου της Αυστρίας (Starmania) όπου και κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Λίγο μετά το Starmania, γεννήθηκε η Κολομβιάνα Κοντσίτα. Ο Νόιβιρτ αυτοπροσδιορίζεται ως cis gay άντρας και χρησιμοποιεί αρσενικές αντωνυμίες ενώ η Κοντσίτα χρησιμοποιεί θηλυκές αντωνυμίες.

 

Boulet Brothers

Όπως και ο RuPaul έτσι και οι Boulet Brothers έχουν το δικό τους drag ριάλιτι στο οποίο στέφεται νικητής η καλύτερη drag περσόνα της χρονιάς. Το ιδιαίτερο με το σόου τους είναι ότι οι διαγωνιζόμενοι βάζουν στις αμφιέσεις τους στοιχεία από ταινίες τρόμου, φτιάχνοντας τα δικά τους μοναδικά τέρατα τα οποία δεν παύουν να είναι λαμπερά κι εκθαμβωτικά, άλλωστε το ριάλιτι τους ακολουθεί το έργο των Boulet Brothers στην drag σκηνή.

 

Lady Bunny

Η Lady Bunny είναι γνωστή για το χιούμορ της. Μια ιδιαίτερη περσόνα που τη χαρακτηρίζουν οι καμπύλες και οι τεραστίου μεγέθους περούκες. Πολύ καλή φίλη του RuPaul με τον οποίο και μοιράστηκαν ένα διαμέρισμα όταν πρωτοπήγαν στη Νέα Υόρκη. Η Lady Bunny εκτός από καταξιωμένη drag queen είναι κωμικός αλλά και Dj. Έχει προσφέρει πολλά στην κοινότητα των drag ενώ παράλληλα έχει υπάρξει πρότυπο για νέους καλλιτέχνες που ψάχνουν να βρουν τη φωνή τους μέσω της έκφρασης της τέχνης αυτής.

 

Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές drag queens παγκόσμιας φήμης και μη, εκτός της βασίλισσας RuPaul και των τριων που αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο. Στην Ελλάδα έχουμε τις δικές μας drag queens οι οποίες αν και περιορίζονται στο μικρό κοινό της χώρας, κάνουν τη δική τους καριέρα. Μια πολύ γνωστή drag queen, που κάνει καριέρα στη χώρα μας, είναι η Daglara με τη χαρακτηριστική γατίσια της αμφίεση και μακιγιάζ, η Devi Dharma με ένα πιο νουάρ και 30s λουκ, η Julia Glitter με το καυστικό της χιούμορ και τη girl power προσέγγισή της στα πράγματα κι άλλες τόσες ξεχωριστές κυρίες που έχουν δώσει το στίγμα τους στην ελληνική drag σκηνή. Η Holly Grace είναι μια περσόνα, ίσως η πρώτη, που παρακολουθούμε στις οθόνες μας μεταδίδοντάς μας το καλλιτεχνικό της στίγμα μέσω του τραγουδιού, ενώ ως “Mother” διατηρεί και το Haus of Grace, μια αδελφότητα στην ουσία, μια πνευματική στέγη στην οποία υπάγονται κι άλλα άτομα που θέλουν να κάνουν ντραγκ βρίσκοντας εκεί την οικογένειά τους (πράγμα πολύ διαδεδομένο στην ντραγκ κοινότητα). Και φυσικά κανείς ποτέ δε θα ξεχάσει τη Zackie Oh· η αύρα της θα μας συντροφεύει πάντα κι ο βίαιος χαμός της θα μας θυμίζει πως το δικαίωμα στη διαφορετικότητα θα πρέπει να είναι τόσο φυσικό όσο κι η αναπνοή.

Από τις αίθουσες του ballroom, το σώμα των προσωπικοτήτων που επέλεξαν το ντραγκ κι υποστηρίζουν την ανάγκη για ελευθερία έκφρασης μέχρι και σήμερα, δημιουργεί μια μορφή τέχνης εξέχουσας σημασίας.  Έχουν επηρεάσει τον χώρο της μουσικής, της μόδας, έχουν ξεκινήσει τάσεις κι έχουν φωνάξει όταν ο πλανήτης σιωπούσε μπροστά στη διαφορετικότητα. Είναι τα δωδεκάποντα που ηχούν με δύναμη, μπροστά στις μαύρες αρβύλες των σκοτεινών βουλών. Είναι το γκλίτερ που, κοίτα να δεις, μπορεί και να αλλάξει τον κόσμο, κάνοντάς τον και πάλι να φωτίσει. Και γι’ αυτό τις ευχαριστούμε.

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου