Οι παρέες σου είναι για πάντα, σαν φάροι που στέκουν αέναοι στο χρόνο ή μήπως οι φίλοι που έχεις κάνει κατά τη διάρκεια της ζωής σου, θα είναι πάντοτε οι ίδιοι χωρίς περιθώρια νέων γνωριμιών; Υπάρχει μια θεωρία που θέλει τον άνθρωπο να απομονώνεται κοινωνικά με το πέρας του χρόνου και να διατηρεί φιλικές σχέσεις μόνο με άτομα τα οποία είχε δίπλα του σε μικρότερες ηλικίες. Ευτυχώς αυτό είναι μόνο μία θεωρία, γιατί αλίμονο σε όποιον πιστεύει ότι το να κοινωνικοποιείσαι μεγαλώνοντας είναι λάθος!

Το βασικό πρόβλημα και ίσως το μοναδικό πάτημα στην πραγματικότητα που έχει η θεωρία αυτή βρίσκεται στα κοινωνικά πρέπει που όλο και αυξάνονται. Στην πορεία της ζωής του ο καθένας βομβαρδίζεται τόσο πολύ από στερεοτυπικούς κανόνες για το πώς πρέπει να φέρεται και να ζει, που κάθε παρέκκλιση από αυτή τη συμπεριφορά, προκαλεί κοινωνικό άγχος. Ακόμα και αν μιλάμε για ένα ανοιχτό και εξωστρεφές άτομο, σε ένα βαθμό η συμπεριφορά του είναι ευνουχισμένη από το κοινωνικό μοτίβο μέσα στο οποία υπάρχει. Τελικά, όμως, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα φιλία καθώς μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον που ίσως να μην την ευνοεί;

Επειδή, τα πάντα γύρω μας χρήζουν εξέλιξης έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε τις αλλαγές. Τα νέα άτομα που μπορούν να μπουν στη ζωή μας ως νέοι φίλοι, έχουν την ικανότητα να μας δώσουν τη φρέσκια οπτική που ο καθένας δεν μπορεί να την προσδιορίσει -καθ’ ότι άγνωστη- μέχρι να του χτυπήσει την πόρτα και να δώσει μια νέα πνοή στην καθημερινότητά του.

Όσο περνάει ο καιρός ο αυθορμητισμός που ίσως υπήρχε πολύ έντονος σε περιόδους όπως η εφηβεία ξεφτίζει σιγά σιγά. Μάλλον ήρθε η ώρα να πάρεις παράδειγμα από μια μικρότερη εκδοχή του εαυτού σου και να ξαναβρείς εκείνη τη δημιουργική ενέργεια που χρειάζεται για να προσεγγίσεις νέα άτομα γύρω σου. Γίνε πόλος έλξης διαφορετικών προσωπικοτήτων και ίσως μερικές από αυτές να σου κινήσουν το ενδιαφέρον ενδεχόμενων μελλοντικών φιλιών. Κι ο τρόπος είναι ένας.

Ουσιαστικά, χαλάρωσε και δες τα θετικά του να έχεις νέες παρέες στη ζωή σου. Ένα μεγάλο εμπόδιο στο να αφήσεις να εισχωρήσουν καινούρια άτομα στον περίγυρό σου, είναι οι άμυνες που έχεις χτίσει γύρω σου και που συνεχώς ενισχύονται με τα χρόνια, που σε κάνουν να προσέχεις περισσότερο τα άτομα με το οποία συναναστρέφεσαι και τον σκοπό της συναναστροφής αυτής. Φοβάσαι να μην πληγωθείς και βάζεις μπροστά παλιά τραύματα από φιλίες, έρωτες σκέφτεσαι ποια θα είναι ο άμεση συνέπεια προδικάζοντάς τη.

Μήπως, είναι ώρα να κάνεις περισσότερα πράγματα για εσένα; Βρες χρόνο για τον εαυτό σου και βάλε στο πρόγραμμά σου νέες δραστηριότητες. Όταν εντάσσεται κανείς σε μια ομάδα που έχει έναν σκοπό, γνωρίζει ευκολότερα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Ναι, νομίζω δε θα έρθει κανείς να σου πει «Γεια, θέλεις να γίνουμε φίλοι;» όπως θα γινόταν σε φάσεις προσχολικής ηλικίας, αλλά και πάλι γνωρίζοντας άτομα μέσα από αυτή την ομάδα μπορεί να αναπτυχθεί κάτι νέο. Με σταδιακά βήματα και με τον όποιο χρόνο χρειαστεί, αφού ο κάθε άνθρωπος θέλει το δικό του χρόνο να αφεθεί για να ζήσει την όποια νέα εμπειρία, το αποτέλεσμα ίσως δικαιώσει.

Παράλληλα, μην ξεχνάς το χώρο εργασίας σου. Με τα άτομα που δουλεύετε μαζί καθημερινά έχετε κοινά εργασιακά βιώματα και αυτό δημιουργεί πολύ πιο εύκολα θέματα συζήτησης. Όμως στον ελεύθερό σου χρόνο, φαντάζομαι, θες να ξεδώσεις από τη δουλειά και το άγχος της. Βρείτε, λοιπόν, μια κοινή μέρα στην οποία θα μπορείτε όλοι οι συνάδελφοι και βγείτε να χαλαρώσετε σε ένα συνοικιακό χαλαρό μπαράκι για μερικά ποτά. Δημιουργώντας όμορφες στιγμές, φτιάχνετε το εργασιακό κλίμα μεταξύ σας και ταυτόχρονα έρχεστε πιο κοντά ως άνθρωποι.

Συνεπώς, δεν έχει σημασία η ηλικία σου, αλλά το πόσο πρόθυμος είσαι να γνωρίσεις ένα νέο άτομο που θα το βάλεις στη ζωή σου και θα μοιραστείτε τους καρπούς της φιλίας. Το δύσκολο κομμάτι δεν είναι το να εμπιστευτείς τον πιθανό νέο φίλο, αλλά να ρίξεις τις άμυνές σου για να ζήσεις ό, τι σου επιφυλάσσει αυτή η γνωριμία.

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου