%ce%b86

Απωθημένο. Μία λέξη, ένας άνθρωπος, χιλιάδες συναισθήματα. Η γνωριμία σας, οι αναμνήσεις των όσων προλάβατε να ζήσετε παρέα ή όσων θα θέλατε να ζήσετε, βασανίζουν το μυαλό σου. Ίσως, να είναι και μία ιστορία που δεν είχε ποτέ της ούτε αρχή, αλλά ούτε και τέλος. Δεν πεθαίνει,  ζει πάντα βαθιά μέσα μας. Το’ χουμε θάψει σε μια γωνίτσα της καρδιάς μας, σαν ένα επτασφράγιστο μυστικό.

Ο χρόνος περνάει κι η ανάμνηση θολώνει. Εσύ έχεις προχωρήσει τη ζωή σου. Θαρρείς πως ξέφυγες από τα δεσμά του. Κι εκείνο, σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, επιστρέφει και σου χτυπά τη πόρτα. Τραγική ειρωνεία, ε;

Εσύ νόμιζες πως θα γλιτώσεις; Σε γελάσανε. Όλοι επιστρέφουν. Εκείνος ο άνθρωπος που έφυγε από τη ζωή σου άδοξα, είτε γιατί δεν του έκανες, είτε γιατί το μυαλό κι η καρδιά του ήταν δοσμένα κάπου αλλού. Ρόδα είναι και γυρίζει, λένε. Κι εσύ τι θα κάνεις τότε; Θα τα παρατούσες όλα γι’ αυτόν τον άνθρωπο;

Παιχνίδι μεταξύ λογικής και συναισθήματος. Η λογική σου λέει να κάτσεις στ’ αυγά σου. Στη πρώτη ευκαιρία, με την πρώτη δυσκολία θα σβήσει η φλόγα που μετά βίας άναψε ξανά. Άντε εσύ μετά να μαζέψεις και πάλι τα κομμάτια σου. Η παρόρμηση, όμως, προστάζει να το ζήσεις. Να το ζήσεις κι ας τελειώσει και πάλι. Γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να έχουμε απωθημένα. Στη μάχη αυτή, λοιπόν, ποιος πιστεύεις πως θα κερδίσει;

Ο πειρασμός σίγουρα είναι μεγάλος και δελεαστικός. Είναι ο άνθρωπος που έχεις πλάσει ως το ιδανικό ταίρι στο μυαλό σου. Εκείνο που θα συγκρίνεις με κάθε νέα γνωριμία στη ζωή σου. Είναι εκείνος ο έρωτας που πήρες μόνο μία μικρή γεύση. Εκείνος ο έρωτας που δεν κατάφερες ν’ αγγίξεις ποτέ σου, όμως στη φαντασία σου τον έπλασες ολοκληρωτικά και μέχρι τέλους.

Σ’ αυτή του την επιστροφή, σημαντικότερο ρόλο παίζει η φάση που θα σε πετύχει. Αν είσαι μόνος σου ή αν πορεύεσαι με κάποιον άλλον άνθρωπο στο πλευρό σου. Στην πρώτη περίπτωση, άφησε τη λογική στην άκρη. Πέσε με τα μούτρα στο συναίσθημα κι ας σου βγει κι σε κακό. Εξάλλου, δεν έχεις να χάσεις και τίποτα. Αντίθετα, θα κερδίσεις. Λίγες στιγμές ακόμη απ’ αυτόν τον άνθρωπο που σ’ έχει παιδέψει για πολύ καιρό, που εδώ και τόσες νύχτες και μέρες μένει στη μνήμη σου ανεξίτηλα και δε λέει να βγει. Ίσως, κατά την διαδρομή σας αυτή καταφέρεις να τον απομυθοποιήσεις. Βλέπεις, καμία φορά η εικόνα και η άποψη που έχουμε για έναν άνθρωπο που επιθυμούμε, όταν βρεθεί μέσα στο δρόμο μας και πορευτούμε μαζί του, αλλάζει. Αλλάζει όταν καταφέρουμε να γνωρίσουμε καλύτερα κάθε στοιχείο του. Η ιδανική εικόνα καταρρίπτεται κι καταφτάνει το ξενέρωμα. Ή ο απόλυτος έρωτας. Κανείς δεν ξέρει.

Στη δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα. Αξίζει να χάσεις αυτό που έχεις για ένα απωθημένο; Αν η κατάληξη είναι και πάλι η ίδια, θα πληγωθείς ακόμα πιο βαθιά. Πιθανώς να έχεις αφήσει να φύγει από τη ζωή σου κι ένας άνθρωπος που χτίζατε κάτι ειλικρινές από την αρχή, χωρίς γκρίζες ζώνες, χωρίς τον διαρκή φόβο μιας τυχούσας απομάκρυνσης.

Η καρδιά όμως, είναι απρόβλεπτη. Ή θα ρισκάρεις και θα κερδίσεις, ή θα ρισκάρεις και θα χάσεις, μα το ότι θα ρισκάρεις, είναι βέβαιο. Ίσως να το αφήσεις στην άκρη, να το θάψεις μέσα σου, να το προσπεράσεις. Αφήνοντας τα δεδομένα να γίνουν ζητούμενα. Η απόφαση δική σου.

Συντάκτης: Λαμπρινή Νταβέλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Προχώρα μπροστά κι άσε το παρελθόν πίσω σου!

Υπάρχει τρόπος!