Αν νομίζεις πως η ζήλια είναι αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο, τότε είσαι βαθιά γελασμένος. Ή, μέχρι στιγμής, δεν είχες την τύχη να έχεις για συντροφιά έναν τετράποδο φίλο. Μπορεί αυτό να σου ακούγεται παράλογο όμως είναι, πέρα για πέρα, αληθινό. Αν είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους, ανοίγοντας την πόρτα συναντούν μια υγρή μουσουδίτσα να τρέχει κατά πάνω τους με το ακαταμάχητο κέφι του, μπρίο και χαρά, τότε καταλαβαίνεις πολύ καλά τι σημαίνει να έχεις κατοικίδιο.

Έρωτας με την πρώτη ματιά είναι συνήθως τα κατοικίδιά μας. Που δε διαφέρουν σε τίποτα με ένα μωρό που χώνεται για πρώτη φορά στην αγκαλιά της μαμάς του. Μάλλον, διαφέρει. Το πλασματάκι αυτό παραμένει για πάντα μωρό και ως προς αυτά που νιώθει και ως προς όσα ζητάει. Αν και δε θα καταφέρει ποτέ του να εκφράσει με λόγια την ευγνωμοσύνη του, την πίστη και την αφοσίωσή του, την αγάπη του προς τον άνθρωπό του, ένα και μόνο βλέμμα αρκεί για να πάρεις την επιβεβαίωσή σου. Να μην  ξεχνάμε και τ’ αμέτρητα νάζια που σου χαρίζει και που δρουν με τρόπο βοηθητικό στην ψυχολογία σου. Κάπως έτσι, εγένετο η αδυναμία σου.

 

 

Τόλμησε τώρα να χαϊδέψεις ξανά, πόσο μάλλον, να φιλήσεις ή ν’ αγκαλιάσεις άλλο πλάσμα μπροστά στα μάτια του. Μια τέτοια πράξη για εκείνο αποτελεί μορφή απιστίας κι εσχάτη προδοσία. Είσαι δικός του, και μόνο δικός του. Τόλμησες να παραχωρήσεις στο ταίρι σου τη μεριά του στο κρεβάτι σας. Πήρες την έγκρισή του ή παίρνεις αυθαίρετες πρωτοβουλίες μόνος σου; Αγκαλιάζεσαι και φιλιέσαι με κάποιον άλλον και το αφήνεις να ξεροσταλιάζει μόνο του στο πουφ και κάτω στο κρύο πάτωμα; Νομίζω πως κάπου εδώ η σχέση σας περνάει σοβαρή κρίση. Αλλιώς τα είχατε συμφωνήσει. Τι πράγματα είναι αυτά; Θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Φυσικά και δε θα το αφήσει έτσι. Θα σε διεκδικήσει μέχρι τελικής πτώσεως.

Τα κατοικίδια ζώα δε βιώνουν τη ζήλια με την ανθρώπινη έννοια της λέξης. Αυτό το οποίο εμείς εκλαμβάνουμε ως ζήλια από πλευράς τους, κατά βάση, είναι η κτητική κι ενστικτώδης συμπεριφορά του ζώου κάθε φορά που θεωρεί ότι απειλείται η κυριαρχία του, ο χώρος του. Με μελέτη που πραγματοποιήθηκε κατά τη περίοδο του 2014 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, διαπιστώθηκε ότι τα σκυλιά  φανέρωσαν σημάδια ζήλιας όταν οι ιδιοκτήτες τους αλληλεπιδρούσαν μ’ ένα ψεύτικο σκυλί, χαϊδεύοντάς το και συμπεριφερόμενος σαν να ήταν αληθινό. Το ένα τρίτο των σκύλων προσπάθησε να μπει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες τους και τον ψεύτικο σκύλο, και το ένα τέταρτο απ’ αυτά κινήθηκαν εναντίον του ψεύτικου σκύλου. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιες εξαιρέσεις- εκείνα που δεν έδειξαν κάποιο σημάδι ζήλιας. Πιθανώς να είχαν αντιληφθεί ότι τα λούτρινα ζώα δεν ήταν αληθινά σκυλιά, ή δεν είχαν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους.

Μικροί μπελάδες που προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη κι αφοσίωση είναι τα κατοικίδιά μας. Κι από εμάς ζητούν ελάχιστα ως ανταπόδοση. Ίσως, μερικές φορές, να θεωρούμε υπερβολικές κάποιες αντιδράσεις τους, αλλά ας μην ξεχνάμε πως εμείς είμαστε όλος τους ο κόσμος. Και μην ξεγελιέσαι- δεν ήσουν εσύ αλλά εκείνο που διάλεξε εσένα συνοδοιπόρο στη ζωή του. Και θα διαλέγει εσένα κάθε φορά, ξανά και ξανά.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Λαμπρινή Νταβέλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου