Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ο εαυτός σου, σ’ έναν κόσμο που σε θέλει κάτι πολύ συγκεκριμένο! Γεννιέσαι κι ο πατέρας σου κερνάει τον κόσμο για το βλαστάρι που ήρθε στον κόσμο. Σε ποιον μοιάζει, ποιανού τα μάτια πήρε, γαλανομάτικο το παιδί; Κουκλάκι! Άραγε θα γίνει ψηλό; Θα γίνει ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας γιατρός; Μήπως ν’ ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα, για να εξασφαλίσει ένα πιο σίγουρο οικονομικό μέλλον; Οι πολιτικές σου πεποιθήσεις· μην κάνεις το λάθος και διαφέρουν από εκείνες των προγόνων σου. Ακόμα κι η ομάδα σου. Είναι δυνατόν να φορέσεις πράσινα σε μια οικογένεια, βαμμένη κόκκινη;

Για το αν θα γίνεις «καλός άνθρωπος» ούτε λόγος. Ύστερα θα βρεις ένα καλό κορίτσι κι αντίστοιχα ένα καλό αγόρι να κάνει την τύχη σου, να κάνεις παιδιά, που θα σου μοιάζουν- κι έτσι το όνομα θα συνεχιστεί, το dna θα διαιωνίζεται. Αμ πώς, αυτό είναι το νόημα. Αλήθεια εσένα σε ρώτησε κανείς; Όχι φυσικά, εσύ είσαι μικρός, όταν μεγαλώσεις θα πάρεις τις δικές σου αποφάσεις, αφού πρώτα ολοκληρώσεις τον λόγο ύπαρξής σου, σύμφωνα με αυτά που σου επέβαλλαν βεβαίως-βεβαίως! Γιατί το να διαφέρεις θεωρείται ταμπού κι εσύ δε θα μπεις καν στη διαδικασία- άσε που θα τους στεναχωρήσεις, θα τους γκρεμίσεις τ’ όνειρο που χτίσανε για σένα, χωρίς εσένα.

Η ύπαρξή σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις, καθορίζεται από τόσα άλλα, εκτός από τα θέλω σου. Μη θαρρείς πως κάποιος έβαλε στόχο εσένα συγκεκριμένα και θέλησε να σου κάνει τη ζωή δύσκολη κι όλοι ένα μοτίβο ακολούθησαν κι ακολουθούν. Αυτά τους έμαθαν αυτά κάνουν. Ένας φαύλος κύκλος χωρίς τελειωμό.

Πώς να ξεστομίσεις λοιπόν, πως αυτό που ονειρεύτηκες δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που θέλουν εκείνοι να γίνεις; Κι άντε πες ότι το έκανες, θα τους πεις ποιον επέλεξες να έχεις στο πλευρό σου; Θα τους πεις πως κάθε άλλο από γάμους, παιδιά, σκυλιά, ονειρεύτηκες; Κι αν τελικά αυτά είναι που ονειρεύτηκες θα τους πεις με ποιον τρόπο τα θέλεις; Θα τους πεις για το πιο τρελό σου όνειρο, να φύγεις να ανοίξεις τα φτερά σου; Ν’ ακολουθήσεις τον πιο αβέβαιο δρόμο;

Όχι αν δε μοιάζει ο δρόμος αυτός με τον δικό τους, δε θα το πεις. Φυσικά κι έχουμε κάνει άλματα με τα χρόνια, σε πολλά επίπεδα, κανείς δεν το αρνείται αυτό. Όμως έχουμε ακόμα μπόλικη δουλειά. Δουλειά για τ’ αυτονόητα. Δουλειά για να είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς φόβο, με πάθος. Γαλουχηθήκαμε μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο και για συγκεκριμένο σκοπό. Δε μας ρώτησαν για να έρθουμε στον κόσμο, συνεχίζουν να μη μας ρωτάνε, τι θέλουμε ν’ απογίνουμε σε αυτόν τον κόσμο. Άδικο, δε νομίζεις;

Σε μια κοινωνία με συγκεκριμένα πρότυπα, με συγκεκριμένες σταθερές, αξίες και νόμους, πώς να γίνεις ο «επαναστάτης;». Το τόλμησαν πολλοί και πολλές κι ακόμη το τολμούν και πάντα κάποιοι θα τολμούν με το αντίτιμο να θεωρηθούν τα μαύρα πρόβατα. Θυμήσου όμως, πως δεν είναι το μαύρο πρόβατο διαφορετικό, τα άσπρα είναι όλα ίδια!

Ό,τι κι αν κάνεις θα κριθείς, εκτός κι αν δεν κάνεις τίποτα κι απραξία ακόμα θα θεωρηθεί μια πράξη ανικανότητας. Κάποια στιγμή θα βρεθείς σε ένα αδιέξοδο, θα αναρωτηθείς, ποιος ο λόγος ύπαρξής σου. Δε γίνεται να ήρθες σ’ αυτόν τον κόσμο για να εκπληρώσεις όνειρα άλλων, δε γίνεται να ήρθες για να είσαι δυστυχισμένος. Κάτι πάει λάθος. Ο ρομαντικός εαυτός σου, αυτός που μέσα σου βράζει, δε θα το δεχτεί αυτό κι έτσι θα ψάξεις βαθύτερα.

Δεν ήρθες να εκπληρώσεις επιθυμίες άλλων, ούτε η ύπαρξή σου είχε χρωστούμενα πριν καν δημιουργηθεί- είναι αστείο από μόνο του. Σκέφτηκες ποτέ πως ήρθες σ’ αυτό τον κόσμο για να γίνεις ευτυχισμένος; Δεν είναι εγωιστικό, κάθε άλλο, είναι ο βασικός λόγος για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Ποτέ δεν είναι αργά να το καταλάβεις, όταν γίνει όμως, βγες απ’ τα νερά σου, βγες από τα καλούπια που σου βάλανε. Ναι, αν χρειαστεί γίνε επαναστάτης. Γίνε όλα αυτά που θα σου προσάψουν και δείξε τον δρόμο σε κάποιον άλλο που ακόμη διστάζει.

Οτιδήποτε δημιούργησε ο άνθρωπος, έχει να κάνει κυρίως με τα θέλω του, τη βολή του, τα συμφέροντά του. Άρα δεν καταστρέφεις κάθε αξία, πας όλο και πιο κοντά στον σπουδαιότερο λόγο ύπαρξης. Κάνε αυτά που αγαπάς κι αγάπα αυτά που κάνεις- γίνε ευτυχισμένος. Αυτό το χρωστάς κάπου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Έλενα Γ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου