Article of the day: Γνωρίστε τη νέα pillowfighter Δέσποινα Ζαρπίδου στο πρώτο της άρθρο. Διάβασέ το εδώ!

photo-1564451321440-fbc362e79d76

Πράγματι, ποιος δεν έχει απατήσει ή δεν έχει απατηθεί ποτέ μέσα σε μια σχέση; Η προδοσία μπορεί να έχει πολλές μορφές. Δε χρειάζεται να συναναστραφείς ερωτικά με κάποιον άλλον για να απιστήσεις απέναντι στο ταίρι σου, ακόμη και η συναισθηματική απιστία μετράει. Σκέψου, μπορεί να μην έχει υπάρξει ερωτική επαφή όμως μόνο που υπάρχουν συναισθήματα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Όλα, άλλωστε, στη ζωή έχουν στάδια. Η συγχώρεση, σε περίπτωση που ανήκεις στην απατημένη πλευρά, είναι το μεγάλο στοίχημα, που πολλοί χάνουν. Όμως γιατί μια ζωή να ρίχνουμε όλοι κάπου ευθύνες και να μην αναλάβουμε τις δικές μας; Σκέφτηκες εσύ κι εγώ και ο καθένας τι λάθος μπορεί να έκανες και πώς έφτασε το ταίρι σου σε αυτό το σημείο; Τίποτα στη σχέση δεν είναι ευθύνη του ενός. Η συναισθηματική απόσταση, η απάθεια, η απουσία τρυφερότητας, η υποτίμηση, είναι όλες παθητικές βίαιες συμπεριφορές που συμβάλλουν στο να υπάρξει μια απιστία.

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση όταν δε μας αρκεί αυτό που περνούμε από έναν άνθρωπο να ζητάμε κι άλλα. Κι όταν δεν τα περνούμε κι αυτά εκεί, είναι η ώρα να φύγουμε. Θυμάσαι την ημέρα που σου έκανε παράπονα κι εσύ βιαζόσουν να πας στη δουλειά; Είναι εκείνη η μέρα που σε είχε ανάγκη κι εσύ δεν ήσουν εκεί γιατί έτρεχες στη δική σου καθημερινότητα αδιαφορώντας για τις δικές του ανάγκες. Καμιά φορά ο χρόνος απλώς δε φτάνει, δε φταίει πάντα κάποιος, ίσως από προτεραιότητα η σχέση να έγινε κομπάρσος στην παράσταση, ίσως να ήταν πολύ το φορτίο ή να έγινε στην πορεία.

Ας σταματήσουμε να κατηγορούμε πάντα τους άλλους για όλα, καθώς όλοι έχουμε ευθύνη για ότι συμβαίνει στις σχέσεις μας. Αν αναγνωρίσουμε την ευθύνη μας ή τη ροή των πραγμάτων ενίοτε, τότε μπορούν να αλλάξουν όλα. Η απιστία, η προδοσία αυτό το συναίσθημα που σου ανεβάζει τους παλμούς τις καρδιάς και νιώθεις ότι δε σε εκτίμησαν, ότι σου φέρθηκαν άτιμα ότι δε σου αξίζουν όσα υφίστασαι, είναι αποτέλεσμα και δικών σου χειρισμών και του συντρόφου σου.

Την επόμενη φορά που θα σου ζητήσει να συζητήσετε, παρατήρησε την τάση που σού δημιουργείται. Είσαι στην άρνηση; Κι αν ναι, γιατί; Μήπως αυτό δείχνει κάτι για την πορεία της σχέσης σου; Ξέρεις, αυτό κάνουμε λάθος οι άνθρωποι. Έχουμε την εντύπωση πως ό, τι και να γίνει οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας θα μείνουνε για πάντα εκεί, γιατί το συμφωνήσαμε κι εμείς κι αυτοί. Πως ακόμη κι αν δεν τους δίνουμε τόσο σημασία γιατί σήμερα ήταν μια κακία μέρα στη δουλειά εκείνοι θα μείνουν και θα περιμένουν στωικά. Δεν είναι έτσι όμως γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Όπως εσύ έφυγες από εκείνη τη σχέση που είχε γίνει μια μίζερη επαναλαμβανόμενη ρουτίνα. Όπως έληξες μια φιλία που δεν συνεννοούσουν για τίποτα. Όπως παραιτήθηκες από μια δουλειά που δε σε σεβάστηκαν. Όπως δεν αφήνεις τον εαυτό σου να αναλώνεται και να σπαταλάει τον εαυτό του και τον χρόνο του σε λάθος άτομα. Και την απιστία κάτι λείπει για να το ψάξει κάποιος αλλού. Και γι’ αυτό φταίνε και οι δυο. Ανάλαβε λοιπόν την ευθύνη σου.

 

Συντάκτης: Αργυρώ Μπύρτα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου