Δύσκολες και πονεμένες οι ανθρώπινες σχέσεις, τις οποίες έχουμε την τάση να τοποθετούμε μέσα σε κουτάκια και να κρίνουμε ό,τι στα μάτια μας φαντάζει περίεργο και διαφορετικό. Το φλερτ ξεκινάει συνήθως από μικρή ηλικία, όπου με γλυκά πειράγματα και όμορφα κοπλιμέντα προσπαθούν να βρουν οι άνθρωποι το νόημα και να μπλεχτούν μεταξύ τους. Μια ερωτική υγιής σχέση είναι πραγματικά δύσκολο να σχηματιστεί, πόσο μάλλον να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που οι επαφές τους ανέκαθεν έμοιαζαν πιο πολύ με φλερτ και παιχνίδι, παρά με μία ουσιαστική σχέση. Μέχρι που ήρθε κάποιος μετέπειτα να διαταράξει τη μέχρι τότε ηρεμία τους και να τούς γεμίσει συναισθηματικά.

Εάν βγεις σε έναν δρόμο και ρωτήσεις τους περαστικούς για το αν έχουν σχηματίσει κάποια ερωτική σχέση στο παρελθόν, οι περισσότεροι θα σού απαντήσουν θετικά. Υπάρχει όμως και η μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι για να σχηματίσουν κάποια σχέση βάζουν συγκεκριμένα κριτήρια και δύσκολα συμβιβάζονται με κάτι που δεν τούς αρμόζει. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν ένιωσαν ποτέ έτοιμοι. Άνθρωποι που δε βρήκαν το άλλο τους μισό και γι’ αυτό τον λόγο δε θέλησαν να δημιουργήσουν μια σχέση, μόνο και μόνο για να πουν ότι έχουν κάποιον να τους περιμένει σπίτι. Άνθρωποι, που δεν έβαλαν την επιβεβαίωση και την ανασφάλειά τους πάνω από τα πραγματικά τους θέλω. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Δεν έχει όμως πραγματικά σημασία η αιτία που κάποιος δε θέλησε να μοιραστεί τη ζωή του στο παρελθόν, σημασία έχει το ότι θέλει να το κάνει τώρα μαζί σου.

 

 

Ξεκινώντας μια τέτοια σχέση, γνωρίζοντας ότι είσαι η πρώτη του άλλου προσώπου ίσως σού γεννηθεί ανασφάλεια. Εσφαλμένη όμως, γιατί όταν ένας άνθρωπος επιλέγει να κάνει σχέση μαζί σου ενώ πιο πριν δεν ένιωθε την ανάγκη, σημαίνει ότι κάτι πάνω σου τον έκανε να θέλει να δώσει και να μοιραστεί μια δέσμευση. Ένιωσε έτοιμος επειδή λειτούργησε το μεταξύ σας, συγκεκριμένα. Πράγμα που ενδεχομένως να μην είχε συμβεί μέχρι τότε εφόσον δεν μπόρεσε ή δε θέλησε να δημιουργήσει μια σχέση με κάποιο άλλο άτομο. Έχει μεγάλη σημασία να είσαι η πρώτη επιλογή κάποιου. Δείχνει πως αισθάνθηκε μαζί σου κάτι διαφορετικό, κάτι που κανένας μέχρι τώρα δεν κατάφερε να τού το βγάλει.

Η έλλειψη εμπειρίας δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Στις ανθρώπινες και κυρίως στις ερωτικές σχέσεις, η εμπειρία είναι κάτι σαν το γλάσο στο γλυκό. Και να μην υπάρχει το γλυκό δε θα χάσει τη γεύση του. Κάποιος που δεν έχει δημιουργήσει σχέση έως τώρα δε σημαίνει ότι δε θα μπορεί να διαχειριστεί καβγάδες, ούτε ότι είναι συναισθηματικά ανίκανος να δεθεί και να δώσει. Είναι ακριβώς το ίδιο με σένα. Οι σχέσεις δε μαθαίνονται και το γεγονός ότι εσύ έχεις κάνει σχέση στο παρελθόν δε σημαίνει ότι είσαι περισσότερο έμπειρος. Ξεκινάς μία σχέση από το μηδέν και πάντα στον έρωτα θα είσαι άπειρος, μαθητούδι που θα γνωρίζει κάθε έκφανσή του από την αρχή.

Εάν το καλοσκεφτείς, ένας άνθρωπος που δεν έχει δημιουργήσει σχέση μπορεί να είναι και περισσότερο υπομονετικός ή ενθουσιώδης συγκριτικά με κάποιον που έχει μπλεχτεί στο παρελθόν σε τέτοια καλούπια. Δεν έχει μπουχτίσει από προηγούμενες απογοητεύσεις και δεν έχει μπει σε περίεργα ερωτικά μπλεξίματα, κατά πάσα πιθανότητα. Δε θα κουβαλάει μέσα του ανησυχίες από παρελθοντικές αγάπες και θα κρύβει ίσως αρκετή υπομονή στο να σε μάθει καλύτερα και να πειραματιστεί μαζί σου.

Στην αρχή μιας σχέσης συνήθως υπάρχει αβεβαιότητα και μια μικρή δόση ανασφάλειας για το πώς θα συνεχιστεί και θα συντηρηθεί, ούτως ή άλλως. Όμως η έλλειψη κάποιας προηγούμενης, δεν πρέπει να αποτελεί σκέψη και πρόβλημα όταν υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον. Για να κάνεις σχέση με κάποιο άτομο πρέπει να υπάρχουν συναισθήματα, τα οποία να σάς ενώνουν και να σάς κρατούν μαζί. Κι αυτό πολλές φορές αργεί να έρθει στον δρόμο σου.

Εξάλλου, οι πρώτες μας σχέσεις είναι εκείνες που μάς χαρίζουν εφόδια και τις θυμόμαστε για πάντα, σαν χρίσμα που ήρθε και μάς δόθηκε, διατάραξε τη ρουτίνα μας και γαλήνευσε το εσωτερικό μας. Άλλωστε μην ξεχνάς, δεν είναι λίγες οι πρώτες σχέσεις που διατηρήθηκαν μέσα στον χρόνο κι άντεξαν μαζί πράγματα που δε φαντάστηκαν ποτέ! Τι κι αν ήταν πρώτες, δεύτερες ή δέκατες τρίτες. Το θέμα είναι ότι ήταν μοναδικές.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αργυρώ Μπύρτα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου