Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου είναι ρευστή, εναλλάσσεται συνεχώς θέλοντας να φτάσει στο βέλτιστο σημείο της. Πολλές φορές ο άνθρωπος που ήμασταν 10 χρόνια πριν μοιάζει στα μάτια μας ξένος συγκριτικά με αυτόν που έχουμε γίνει σήμερα. Προσαρμοζόμαστε αναλόγως με τη φάση που βρισκόμαστε και συχνά τα χαρακτηριστικά μας εξαρτώνται από τις συγκυρίες και τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν τη δεδομένη στιγμή.

Σε κάποιους ίσως μας βγαίνουν περισσότερο όλα τα ελαττώματα και τα αρνητικά στοιχεία μας ενώ άλλοι έχουν την ικανότητα να ανοίγουν το μαγικό κλειδάκι μας και να εμφανίζεται ό, τι θετικό έχουμε κρύψει μέσα μας. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο που σε κάθε άνθρωπο βγάζουμε κι εμείς έναν διαφορετικό εαυτό, ο οποίος πολλές φορές εξαρτάται από την ενέργεια που βγάζει ο καθένας προς εμάς. Μέσα και από μία χειραψία ή μία ματιά μπορείς συχνά να καταλάβεις εάν αυτό το άτομο σε ελκύει ή σε απωθεί. Ακόμη και το λεγόμενο ένστικτο φέρει ευθύνη για την αλλαγή της συμπεριφοράς μας, το οποίο τις περισσότερες φορές δύσκολα θα πέσει έξω. Είναι ίσως η ανθρώπινη ενέργεια που έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μας.

Κάνε εικόνα, λοιπόν, ένα τραπέζι στο οποίο θα κάθονται όλες σου οι σχέσεις που έχουν περάσει από τη ζωή σου και θα συζητάνε για την εμπειρία τους μαζί σου και για την αύρα που τους άφησε η επαφή σας. Ξέρω, μοιάζει σίγουρα λίγο τρομακτικό και περίεργο, όμως θέλω να αναρωτηθείς, θα είχαν όλοι την ίδια άποψη για εσένα και την ίδια επίγευση από τη σχέση σας;  Δεν έχεις σίγουρα ούτε εσύ τα ίδια βιώματα και τις ίδιες εμπειρίες από κάθε σου επαφή. Έτσι και οι πρώην σχέσεις σου δεν έχουν σίγουρα όλοι την ίδια άποψη για εσένα.

Μπορεί να θεωρούν ότι είσαι ό, τι καλύτερο τους έχει τύχει ποτέ, ενώ κάποιοι να μη θέλουν ούτε να σε ξέρουν. Όπως είπαμε, ήσουν διαφορετικός σε κάθε αλληλεπίδρασή σου και έδειξες έναν άλλον εαυτό.  Άλλες σχέσεις σου άφησαν μία όμορφη και τρυφερή χροιά και τις θυμάσαι ως μια ηλιόλουστη και γεμάτη χαρά εποχή της ζωής σου. Κάποιες δε σου φέρθηκαν καλά και μέσα από εκείνες έμαθες ότι δεν είναι όλοι αυτό που δείχνουν πάντα και ξεχώρισες ποιους και γιατί να εμπιστεύεσαι. Βέβαια, υπήρχαν και οι άνθρωποι που πλήγωσες, ακόμα και αν δεν το ήθελες πραγματικά. Οι άνθρωποι σχηματίζουν μία εικόνα για εμάς, όπως κι εμείς γι’ αυτούς, αναλόγως με την εκδοχή που έρχεται στο φως. Και κάθε φορά δεν είναι η ίδια.

Ακόμα και αν το συναίσθημα ήταν πάνω κάτω το ίδιο, πάθος, έλξη, αγάπη και τα σχετικά, ο τρόπος που εσύ το διαχειρίστηκες και ο σύντροφος που είχες απέναντί σου διέφεραν. Μπορεί να είχες ξανά νιώσει στο παρελθόν παρόμοια συναισθήματα όμως τότε ίσως να είχες την ψυχική ηρεμία να το διαχειριστείς, με περισσότερη ωριμότητα και σύνεση από ό, τι σε κάποια άλλη σχέση. Σε κάποιες σχέσεις, κυρίως στις πρώτες μας, κάναμε περισσότερα λάθη, καθώς δεν ξέραμε πώς να ρυθμίσουμε τους εαυτούς μας και το πάθος που νιώθαμε τη δεδομένη στιγμή. Αφήναμε να μας κυριεύσουν όλα μας τα συναισθήματα και δε λογαριάζαμε καθόλου τη λογική μας. Μεγαλώνοντας, αλλάξαμε κάποιες καταστάσεις και θεσπίσαμε συγκεκριμένους κανόνες για μία ιδανική, κατά τα δικά μας θέλω, σχέση. Έτσι στις επόμενες διαφέραμε κατά πολύ και προσπαθήσαμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη τους παρελθόντος.

Ωστόσο, ο καθένας πάνω σε αυτό το πολυπόθητο τραπέζι θα είχε κάτι διαφορετικό να σου προσάψει ως μειονέκτημα αλλά και ως προτέρημα. Όχι μόνο επειδή θα ήσουν εσύ ανανεωμένος στην κάθε σου σχέση αλλά επειδή ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να κρίνει κάποιον βάζοντας μέσα στοιχεία από τη δική του προσωπικότητα. Κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι είσαι υπερβολικά εγωιστής ενώ κάποιος άλλος να θεωρεί ότι έκανες περισσότερες υποχωρήσεις. Όταν κρίνουμε κάποιον βάζουμε όλοι μια δόση δικών μας χαρακτηριστικών, τα οποία έχουν κι αυτά διαμορφωθεί από όλα όσα έχουμε ζήσει. Από το πώς συμπεριφερόμαστε εμείς στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις έτσι αξιολογούμε κι άλλους.

Ανάμεσα σε 7 δις ανθρώπους κανένας δεν είναι ίδιος με κανένα. Κάποιοι θα ταιριάξουν μεταξύ τους ενώ άλλοι από την πρώτη στιγμή θα εντοπίσουν μόνο αντιθέσεις. Οι σχέσεις, τις περισσότερες φορές, δημιουργούνται με ανθρώπους που βρίσκουν μεταξύ τους κάποια κοινά στοιχεία, όμως αφήνουν άλλη νότα στο τελείωμα τους, φτιάχνοντας ένα τραγούδι προσωπικό. Ας κρατάμε από τον καθένα αυτό που μας έμαθε διότι υπήρξε μια μελωδική γραμμή στο τραγούδι αυτό. Άλλωστε, ένα τραπέζι γεμάτο πρώην, τη χρειάζεται λίγη μουσικούλα, δε νομίζεις;

 

Συντάκτης: Αργυρώ Μπύρτα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου