Έρωτας ίσον τρέλα. Έρωτας σημαίνει χάνω κάθε ίχνος λογικής, ειρμού και κυρίως εγωισμού. Δείξε μου έναν ερωτευμένο που κράτησε το πείσμα του πάνω από εικοσιτετράωρο, που δεν έσπασε τα τηλέφωνα, που δε χτύπησε κουδούνια μέσα στη νύχτα, που δε βρήκε κάθε δυνατό κι αδύνατο τρόπο να επικοινωνήσει με το ταίρι του. Σε διαβεβαιώ κι είμαι απόλυτη σε αυτό, δεν υπάρχει ουδείς. Γιατί όποιος το έκανε, απλά δεν είναι ερωτευμένος. Ίσως να ψιλογουστάρει, να μην τον χαλάει να σε βλέπει όταν βολεύει, όμως αν δεν τρελαίνεται για εσένα. Αν δεν ψάχνει τρόπο να σε δει σε κάθε ευκαιρία, σίγουρα δεν είναι ερωτευμένος.

Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Ανέτρεξε λίγο στο παρελθόν σου και θα το δεις καθαρά. Οι άνθρωποι που σε ερωτεύτηκαν, δε σου έκαναν κανενός είδους τσαλιμάκια. Άντε, ίσως λίγα, σαν παιχνιδάκια στην αρχή, καθώς έρωτας δίχως πείσματα δεν έχει νοστιμάδα, όπως λέει και ο σοφός λαός. Ως εκεί όμως που παραμένει χαριτωμένο. Σε καμιά περίπτωση δείγματα αδιαφορίας, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, δεν προετοιμάζουν ένα μεγάλο έρωτα. Αντίθετα, προετοιμάζουν μια ωραιότατη χυλόπιτα, που έρχεται να προστεθεί στη συλλογή μας.

Στο κάτω-κάτω της γραφής, τι να τους κάνουμε τους νερόβραστους έρωτες; Αν μπορεί να κάνει ο άλλος χωρίς εσένα, να μη σώσει να κάνει μαζί σου. Εμείς θέλουμε τον άλλο να τρελαίνεται, να αφηνιάζει, να μας αρπάζει από το μαλλί, γιακά, μανίκι –όπως βολεύεται ο καθένας– και να μας λέει «δεν έχεις να πας πουθενά, είσαι δικός μου». Θέλουμε έναν άνθρωπο που δε θα σταματά να μας διεκδικεί με κάθε τρόπο. Να λες του ανθρώπου σου «φύγε» -με την ψυχή στο στόμα βέβαια, μην πάει και φύγει στα αλήθεια- και να σου λέει «δεν πάω πουθενά, σε θέλω». Πώς να μη λιώσεις μετά από αυτό, μου λες; Οι μεγάλοι έρωτες σου δίνουν να καταλάβεις τι πραγματικά θες αλλά και τι θέλουν αυτοί, δε σε αφήνουν ποτέ με την αμφιβολία στο χέρι.

Τα πήγαινε-έλα προκαλούν καψουρέματα και παροδικά πάθη, σε καμία περίπτωση αληθινό έρωτα. Αντίθετα, προκαλούν συναισθήματα που όμως ξεθωριάζουν σύντομα, γιατί προκαλούν λύπη και κανένας άνθρωπος δε θέλει να είναι λυπημένος κατά βάθος. Το να βλέπεις όμως το σύντροφό σου να εκδηλώνει τα συναισθήματά του, να σε διεκδικεί, να εξαλείφει κάθε ανασφάλεια που μπορεί να νιώθεις, είναι το μόνο που μπορεί να σε κρατήσει μαζί του σε βάθος χρόνου και να σου δώσει αυτό που δε θα ρίσκαρες ποτέ να χάσεις.

Γι’ αυτό να τη ζητάς την τρέλα στη σχέση σου, να τη θέτεις ως όρο απαράβατο. Όταν θα νιώσεις πόσο γλυκιά είναι η τρέλα από έρωτα, δε θα αρκεστείς ποτέ ξανά στα μέτρια και στα χλιαρά. Τι νόημα έχει να σε θέλει ο άλλος ακολουθώντας την πεπατημένη του χαρακτήρα του; Το ζητούμενο είναι να παραβλέψει αυτό που ορίζει ο χαρακτήρας κι η λογική του και να παραδοθεί σε ό,τι ορίζει η καρδιά.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή