Σαν παιδιά κι εμείς, τρελαινόμαστε για τις εκπλήξεις και φυσικά, όλες τις εκδοχές που μπορούν να έχουν. Καθημερινές, αυθόρμητες, γενεθλίων, Αγίου Βαλεντίνου, επετείων και πολλές άλλες εορταστικές και μη. Εκπλήξεις απ ‘τα άτομα που έχουμε δίπλα μας κι αγαπάμε, μας κάνουν να νιώθουμε επιβεβαίωση και μια απέραντη ευχαρίστηση. Γιατί με το να δέχεσαι τέτοιες προσφορές στη ζωή σου απρόσμενα σημαίνει ότι κάποιος θέλει να σε κάνει ευτυχισμένο και να σου ομορφύνει λίγο περισσότερο την ημέρα.

Όμως, σήμερα όλα έχουν χάσει την ουσία και την μοναδικότητά τους. Και οι άνθρωποι ξεχνάνε να κάνουν εκείνον που αγαπάνε καθημερινά χαρούμενο. Μόνο όταν βλέπουν από μακριά το τέλος να έρχεται θυμούνται πως πρέπει να δράσουν και να σώσουν τη μη ανατρέψιμη κατάσταση. Τότε μόνο προσπαθούν να δείξουν τέλειοι κάνοντας εκπλήξεις κι όμορφες πράξεις. Πράξεις που ποτέ ξανά δεν επιχείρησαν να τολμήσουν, έτσι ώστε να δώσουν ζωντάνια στον δικό τους άνθρωπο. Ξέρετε, με τις λεπτομέρειες είναι ή που χάνουμε ή που κερδίζουμε στο τέλος.

Οι άνθρωποι αγαπάνε τις εκπλήξεις. Είτε μικρές είναι αυτές κι αυθόρμητες, είτε το «έγκλημα» είναι ομαδικώς οργανωμένο μέρες πριν. Το “ξαφνικό” είναι αυτό το στοιχείο που συναρπάζει τον δέκτη και τον κάνει να αισθάνεται ξεχωριστά. Να τονιστεί πως οι αληθινές εκπλήξεις δεν αποδέχονται τιμές. Δεν έχει ουδεμία σημασία τι θα δώσεις και πόσο κόστισε αλλά η κίνηση είναι αυτή που αξίζει όλα τα λεφτά του κόσμου. Ένα λευκό τριαντάφυλλο μπορεί να μην κοστίζει τίποτα αλλά η προσφορά του να είναι μεγάλης σημασιολογικής αξίας.

Να σας πω ένα μυστικό; Οι «μικρές» εκπλήξεις είναι εκείνες που κάνουν την διαφορά. Τι πιο ωραίο απ ‘το να ξυπνάς και να σου φέρνουν πρωινό στο κρεβάτι μ’ ένα πλατύ χαμόγελο; Ή, εκεί που δεν το περιμένεις, να χτυπήσει η πόρτα και πίσω της να βρίσκεται κάποιος φίλος κρατώντας στα χέρια του ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί. Εκείνες οι στιγμές κάνουν τη ζωή ν ‘αξίζει λίγο περισσότερο και μας απομακρύνουν έστω και για λίγα λεπτά απ’ τη μουντή καθημερινότητά μας.

Απλά πράγματα. Όταν έχεις φαντασία μπορείς πραγματικά να μεγαλουργήσεις και να προσφέρεις αισθήματα αλλιώτικα, τα οποία μένουν χαραγμένα παντοτινά στις καρδιές και στις μνήμες εκείνων που τα δέχονται. Μια βραδιά στη θάλασσα με κεριά κι όμορφη μουσική μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό συνάμα ρομαντικό και ιδανικό για όλους. Στην πραγματικότητα, όμως, ποιοι το κάνουν? Η απάντηση είναι «ελάχιστοι». Δε θέλει κόπο, θέλει μόνο τρόπο! Α, θέλει και μαγκιά.

Οι άνθρωποι φαίνονται στις πράξεις τους κι όχι στα λόγια. Τα λόγια καλό είναι να ειπωθούν αργότερα, στο τέλος, μετά τις πράξεις. Θέλουμε εκπλήξεις, πολλές εκπλήξεις! Μας αρέσουν πολύ όταν γίνονται χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Χωρίς έμμεσα να πραγματοποιούνται για κάποιους απώτερους σκοπούς, χωρίς να πρέπει να μας αποδείξετε κάτι αλλά πρωτίστως, για να μας επιβεβαιώσετε τα αισθήματα σας και να μας κάνετε να νιώσουμε πως διαφέρετε από τον κοινό παρονομαστή!

Να κάνετε πάντα στα μοναδικά και ξεχωριστά για εσάς άτομα εκπλήξεις και κινήσεις βγαλμένες από παραμύθια. Μη ζείτε μέσα στην μιζέρια και την αλαζονεία του σύγχρονου κόσμου! Να προσπαθείτε περισσότερο μέρα με την μέρα ώστε να μην φτάσετε στο σημείο να κάνετε εκπλήξεις για να σας συγχωρέσει ή να σας δεί με καλύτερο μάτι ο άνθρωπος αυτος.

Να είστε κάθε μέρα ο εαυτός σας, να τον σέβεστε και παράλληλα να σέβεστε τις επιλογές σας και να τις τιμάτε όπως τους αξίζει. Καλύτερα να γινόμαστε κτητικοί πολλές φορές παρά να βουλιάζει ο εγωισμός μας και να απορρίπτουμε τα θέλω μας χωρίς καμία προσπάθεια. Εκπλήξεις και όμορφες πράξεις συνέχεια λοιπόν!  Α, και πολλά χαμόγελα!

 

Επιμέλεια κειμένου Ευαγγελίας Μικέ: Ελευθερία Παπασάββα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ