Λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι κι αυτό καθόλου δεν πρόκειται να τ’ αμφισβητήσω.  Μην πάει όμως το μυαλό σου μόνο στα προφανή. Δεν είναι μόνο το φαγητό που σχετίζεται με το στομάχι και σου έρχεται σαν σκέψη ευθύς αμέσως. Είναι κι οι πεταλούδες που νιώθεις όταν αντικρίζεις αυτόν που έχεις ερωτευτεί ή πρόκειται να τον συναντήσεις, όταν λαμβάνεις μήνυμα ή ακούς τη φωνή του στο τηλέφωνο.

Κι ύστερα είναι και το στομάχι σου που πιάνεις απ’ τα γέλια, όταν τον ακούς να σου εξιστορεί τις ξεκαρδιστικές ιστορίες του ή να σου λέει κάποιο απ’ τα αστεία του. Ή να μη λέει καν κάτι αστείο, αλλά εσένα να σ’ έχει πιάσει νευρικό και να γελάς και μόνο που τον βλέπεις. 

Γιατί όταν είσαι ερωτευμένος γελάς και με τα μικρά, τα χαζά, τ’ αδιάφορα για άλλους. Δεν περιμένεις κάτι ξεχωριστό να γελάσεις. Βγαίνει από μέσα σου, δεν κρύβεται η χαρά που σε διακατέχει. Φαντάζεις χαζοχαρούμενος στα μάτια των άλλων ενώ πιάνεις εσένα τον ίδιο ώρες-ώρες να χαμογελάει μόνο του. Πάει, χάζεψες, λες στον εαυτό σου.

Αυτό το τελευταίο είναι, θαρρώ, απ’ όσα έχουν σχέση με το στομάχι και τον έρωτα, το πιο σημαντικό. Να σε κάνει ο άλλος να γελάς και να σε πιάνει το στομάχι σου απ’ τα γέλια. Να σε πιάνει απ’ τη χαρά.

Να υπάρχει κι αυτή η ανταπόκριση από σένα. Όταν σου λέει τ’ αστεία του, εσύ να μην τα προσπερνάς, να τ’ ακούς και ν’ αντιδράς. Να γελάς. Και πώς να μη γελάς; Αφού σε αυτή τη φάση όλα σε κάνουν να γελάς, όλα αποτελούν έναν λόγο για να γελάσεις.

Δεν είναι εύκολο να κρατήσεις χαλαρές αντιδράσεις, να μείνεις ήρεμος κι ήπιων τόνων αφού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μην εκφραστείς. Αυτά που νιώθεις χοροπηδάνε μέσα σου και παρακαλάνε να βγούνε, αν μπορούσαν να βγουν με φωνές, δυνατά και κραυγαλέα, έτσι θα ήθελαν να είχαν την τιμή να βγούνε. Με δόξα και τιμές, δίχως διακριτικότητες και δισταγμούς.

Έτσι και το γέλιο σου, δεν μπορεί παρά να είναι δυνατό, συνεχές και ασυγκράτητο μαζί του. Κι αν εκτιμάς το χιούμορ του και γελάς με τα αστεία του, πώς να μην του τραβήξεις την προσοχή; Πώς να μην πάρει το μήνυμα από σένα και να ανταποκριθεί με τη σειρά του στην προσοχή που του δίνεις;

Αν αισθανθεί ότι βρίσκει αντίκρισμα θα πάρει το έναυσμα για ακόμη περισσότερο χαβαλέ, θα ανέβει ψυχολογικά και θα νιώσει τόσο άνετα ώστε να έρθετε πιο κοντά.

Απ’ τη στιγμή λοιπόν που τα βρίσκετε σ’ αυτό τον τομέα, που γελάτε με τα ίδια πράγματα, που υπάρχει επικοινωνία κι επαφή, που πιάνεις τ’ αστεία του και ξεσπάς σε γέλια, που το αντιλαμβάνεται κι αυτός και το προκαλεί ολοένα και πιο πολύ, απ’ αυτό το σημείο είναι πια κοντά ο έρωτας.

Γιατί μπορεί εύκολα να σ’ ερωτευτεί εκείνος που έχει την ευχέρεια να εκφραστεί άνετα μαζί σου, να είναι ο εαυτός του και μάλιστα να τον χαίρεσαι και να τον απολαμβάνεις.

Απ’ αυτό το γέλιο που κρατάς το στομάχι σου περνάει ο έρωτας, είπαμε.

 

Επιμέλεια Κειμένου Σταυρούλας Βιτετζάκη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Σταυρούλα Βιτετζάκη