Οι ψυχολόγοι την έχουν παρομοιάσει με ένα πράσινο τερατάκι. Όλοι τη νιώθουμε συχνά σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό ως ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα που συγκαταλέγεται όμως στα αρνητικά. Μιλάμε για τη ζήλια που τόσο μας απασχολεί στην καθημερινότητά μας και ήρθε η ώρα να αναλύσουμε την αισθηματική της σκοπιά.

Τα κακά νέα: είναι μάλλον θέμα ανασφάλειας. Τα καλά νέα: μπορούμε να το δουλέψουμε αφού αφορά κυρίως τον εαυτό μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ας παραθέσουμε λοιπόν τους 10 συνηθέστερους λόγους ερωτικής ζήλιας κι ας βρούμε τη ρίζα του κακού.

 

1.Έντονη κοινωνικότητα του συντρόφου μας

Είναι μερικοί άνθρωποι που δίνουν αρκετή σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις κι ενδιαφέρονται πολύ να τις διευρύνουν σε κάθε ευκαιρία. Ξέρουν γιατί χώρισε ο μανάβης της γειτονιάς, το κινητό του courier γιατί έρχεται συχνά και είναι καλό παιδί, χαιρετάνε με θέρμη την κοπέλα της προωθητικής ενέργειας για τα τυριά στο σούπερ μάρκετ και ούτω καθ΄ εξής. Ε, αυτό μπορεί να προκαλέσει στους υπόλοιπους που δεν το συμμερίζονται κάποια, ας πούμε, αρνητικά συναισθήματα. Όμως οι δεύτεροι ταράζονται επειδή αισθάνονται την απειλή ότι θα βρει ο άνθρωπός τους τις νέες του παρέες πιο κοντά στα κοινωνικά του πρότυπα και θα τους θεωρήσει καλύτερη συντροφιά.

 

2. Φιγούρα

Όταν ο σύντροφός μας μοστράρει με πάθος το νέο του αυτοκίνητο, το καινούργιο χτένισμα ή κούρεμα που τόσο του πάει ή το σούπερ σέξι outfit σ΄όλα τα κοινωνικά δίκτυα, μάλλον πέτυχε διάνα το να μας εκνευρίσει. Ας αναλύσουμε βαθύτερα όμως: η ανάγκη του να έχει εκδηλώσεις θαυμασμού από τρίτους μας κάνει να ανησυχούμε μήπως και δεν του αρκεί η δική μας επιβεβαίωση.

 

3. Αίσθημα κατωτερότητας

Ωραίο να θαυμάζουμε το ταίρι μας που έχει όλα τα καλά. Όμως αυτός ο θαυμασμός μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ζήλια, εύκολη η παγίδα. Καθείς μπορεί να πέσει. Βέβαια το ξέραμε απ΄την αρχή, δεν το ξέραμε; Απλά ψάχνοντας το καλό, τονίσαμε στον εαυτό μας πόσο καλύτερο είναι από μας το θεωρούμε κι αυτό δε μας αρέσει. Sorry, δικό μας πρόβλημα.

 

4. Δε μας παρατηρούν

Αυτό κι αν το ζήσαμε όλοι! Όχι που πήραμε καινούργια παπούτσια ρε φίλε, αλλά από ξανθό έγινε σκούρο καστανό το μαλλί και πήραμε σχόλιο τύπου: άλλαξες κάτι στα μαλλιά σου; Με γνήσιο βλέμμα απορίας όμως! Εντάξει θα συμφωνήσω είναι κάπως βαρύ, αλλά την αλλαγή την κάνουμε για ΄μας. Εκτός κι αν το κάναμε για να μας παρατηρήσουν οι σύντροφοί μας.

 

5. Ελλιπείς πληροφορίες

Το ραπόρτο, η αλλιώς αναφορά, είναι κάπως τραβηγμένο σενάριο. Το να ενημερώσουμε απ΄την άλλη απλά κι ωραία το ταίρι μας ότι θα βγούμε μ΄ εκείνο τα παρεάκι απ΄τα παλιά προτού το δει στα social, είναι σωστή κίνηση πρόληψης ανεπιθύμητων φαινομένων. Απ΄την άλλη μεριά το να χρειαζόμαστε πλήρη εικόνα του συντρόφου μας, καλύπτει την αγωνία μας για το αν μας λέει τα πάντα και δεν κάνει κάτι παράνομο ως προς τη σχέση.

 

6. Παρανόηση

Μαθαίνουμε απ΄το συνάδελφο πως πέτυχε το ταίρι μας σε ζεστά ενσταντανέ με τρίτο πρόσωπο σε καφέ κι αφού έχουμε πάρει 32 τηλέφωνα ρίχνοντας κατάρες ώσπου να το σηκώσει τελικά ακούς από μέσα: αγάπη μου δε φαντάζεσαι ποιον πέτυχα εδώ, το ξαδερφάκι μου απ΄ το χωριό! Κατάποση από τη γη θα ήθελες; Ναι κι αυτό δικό μας θέμα είναι, έχουμε το σεναριάκι πλασμένο προτού ακούσουμε την άλλη μεριά.

 

7. Έλλειψη κοινού χρόνου

Σύγχρονη ζωή, πολλές ώρες δουλειάς, πολλές υποχρεώσεις και δε συζείτε κιόλας. Το αποτέλεσμα: ελάχιστος κοινός χρόνος. Νιώθουμε ότι δε θυσιάζει άλλες δραστηριότητες για να μας δει. Ή απλά θέλουμε να είμαστε προτεραιότητα για να νιώθουμε ασφαλείς. Σωστά;

 

8. Κενά στο κρεβάτι

Ευαίσθητο θέμα. Όταν βλέπουμε το πάθος του πρώτου καιρού να σβήνει και την ανάγκη για επαφή να έχει ξεθωριάσει, γεννιούνται έντονα ένστικτα ζήλιας πως κάτι άλλο μονοπωλεί το ενδιαφέρον του συντρόφου μας. Κοιτάξαμε όμως τη δική μας πλευρά; Τι κάνουμε εμείς και γιατί ρίχνουμε αλλού το φταίξιμο σε θέμα που αφορά δύο;

 

9. Έλλειψη τρυφερότητας

Η στοργή και η εκδηλωτικότητα της αγάπης είναι βασικά συστατικά της σχέσης για πολλούς κι όταν δε βλέπουμε αυτού του είδους την ανταπόκριση οι σκέψεις έρχονται κατά ριπάς: «γιατί δεν είμαστε δεμένο ζευγάρι», «τι κάνω λάθος;», «δεν αξίζω ν’ αγαπηθώ;». Βαθύτατα προσωπικά ζητήματα ανασφάλειας..

 

10. Θέματα εμπιστοσύνης

Ίσως το πιο σοβαρό ζήτημα απ΄όλα που δικαιολογεί ως ένα βαθμό τη ζήλια. Αν ο άνθρωπός μας –ή κάποιος παρελθοντικός σύντροφος- μας έχει προδώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι κομματάκι δυσκολότερο για εμάς να ξεπεράσουμε το αίσθημα ζήλιας που μας στοιχειώνει και μας σιγο-τρώει. Μπορεί να θέλει πιο πολλά κότσια αλλά έχει να κάνει με το να σβήσουμε την πεποίθηση πως θα επαναληφθεί η ιστορία για να μπορέσουμε να αφεθούμε ξανά.

Όποια ζήλια και να πιάσουμε, μικρή ή μεγάλη συνδέεται με τη σύγκριση. Σε κάποιο βαθμό, συγκρίνουμε αυτό που εμείς έχουμε με αυτό που έχουν οι πιθανοί ανταγωνιστές μας. Δεν είναι όμως μια κατηγορία που σε καθιστά ξεχωριστό στον άνθρωπό σου. Είναι ένα μείγμα πραγμάτων. Η ζήλια προέρχεται από το αίσθημα κατωτερότητας που οι ίδιοι δημιουργούμε στο κεφάλι μας. Αν νιώθουμε όμορφοι και ξαφνικά συναντήσουμε κάποιον το ίδιο όμορφο αλλά πιο ψηλό τότε θεωρούμε αυτόματα ότι μας έχει ξεπεράσει. Τέτοιοι εσωτερικοί διάλογοι υπάρχουν υποσυνείδητα και ούτε στον εαυτό μας δεν μπορούμε να το παραδεχτούμε. Οπότε ας δούμε τι φέρνουμε εμείς στο τραπέζι κι ας πάψουμε να εστιάζουμε στους άλλους. Αυτό που προκαλεί τα συναισθήματά μας είναι το μυαλό μας. Κανείς δεν ευθύνεται αν τα μετατρέπει σε αρνητικά ή θετικά. Μόνο εμείς.

Συντάκτης: Γεωργία Βλασερού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου