Ήταν μια μέρα που χαζεύοντας στο facebook έπεσε στην αντίληψή μου ένα βίντεο με τίτλο: η ωραιότερη ομιλία που ακούσατε ποτέ. Με μεγάλη περιέργεια λοιπόν είδα ένα τύπο ονόματι Gary Yourofsky να εισάγει την έννοια του veganισμού. Λοιπόν ήταν πραγματικά διαφωτιστικός. Εκτός της επεξήγησης του πώς το κίνημα αφορά μη κατανάλωση οτιδήποτε ζωντανού αλλά και των παραγώγων του, παρέθετε όλα τα οφέλη που αποκομίζεις για την υγεία και διατύπωνε με ακρίβεια ότι ο σκοπός του δεν ήταν τόσο επιφανειακός κι εγωιστικού τύπου αλλά κουβαλούσε μια βαθύτερη φιλοσοφία. Θα μου πεις, υπάρχει και η χορτοφαγία που απλά δεν τρως κρέας κι όλα καλά. Σεβαστό και υπέροχο. Όμως αυτό δε σταματάει τον βασανισμό των ζώων. Όλο το παιχνίδι παίζεται στα περιφερειακά.

Ας μιλήσουμε για την αγελάδα. Το συμπαθέστατο αυτό θηλαστικό που τόσο μας έχει συνδυαστεί στο μυαλό με εικόνες ανεμελιάς σε λιβάδια με χαμογελαστά παιδάκια που θρέφονται από το γάλα της και τα κάνει ψηλά και δυνατά. Η αληθινή συνθήκη λοιπόν της αγελάδας είναι η εξής: Ένα μοσχαράκι που γεννιέται μέσα σε μια κτηνοτροφική μονάδα, έχει συγκεκριμένη μοίρα:  Αν είναι αρσενικό χάνει τη ζωή του είτε σχεδόν αμέσως- βλέπε μοσχαράκι γάλακτος- είτε λίγο πιο μετά για να δώσει περισσότερο κρέας.

Αν είναι θηλυκό, μπαίνει σε μία μονάδα παραγωγής γάλακτος. Εκεί με μια απάνθρωπη διαδικασία επιταχύνεται η ανάπτυξή του για να κυοφορήσει και να αρχίσει η παραγωγή γάλακτος. Ναι, μόνο αν κυοφορεί παράγει γάλα μια αγελάδα. Τη διασωληνώνουν στη συνέχεια, για να αντλούν το γάλα που ποτέ δε θα χρησιμοποιηθεί για το πλάσμα που προορίζεται. Μόλις γεννήσει, το μοσχαράκι απομακρύνεται άμεσα από τη μητέρα του η οποία πενθεί απαρηγόρητη. Τολμήστε να googlάρετε βίντεο αποχωρισμού των δύο. Η αγελάδα δακρύζει, θρηνεί πραγματικά ως γνήσιο θηλαστικό. Δε συζητάμε συνθήκες διαβίωσης. Είναι κι αντιμετωπίζονται σαν προϊόντα. Κι αυτή είναι η ζωή της αγελάδας, του πιο άτυχου ζώου στον πλανήτη.

Τώρα κάνε εικόνα τα μεγέθη. Σκέψου το γάλα που καταναλώνεται στο σπίτι σου, στη γειτονιά σου, στην πόλη σου, στη χώρα σου, στην Ευρώπη, στον πλανήτη. Σκέψου επίσης τις διάφορες μορφές και υποπροϊόντα: κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, βούτυρο, παγωτά κτλ. Κάνε τον υπολογισμό πόσες αγελάδες χρειάζεται να περάσουν την προαναφερθείσα δοκιμασία για να υλοποιηθεί αυτό. Έκανες κάποια πρόχειρη ανάλυση; Ωραία, συνυπολόγισε τώρα τις κότες με τα αυγά τους, τα πρόβατα με το μαλλί τους, τα γουρούνια, τις πάπιες, τα θαλασσινά και κάθε είδους βρώσιμο ή εκμεταλλεύσιμο ζώο, σε ποσότητες για να καλυφθεί όλος ο πλανήτης. Επίσης όλα αυτά τα ζωντανά για να αναπαραχθούν να σιτιστούν και να εκμεταλλευθούν χρειάζεται μια παγκόσμια, φυσικά τρομερά επικερδής, βιομηχανία που τα κατάλοιπά της θα επιβαρύνουν με πολλούς τρόπους τον πλανήτη. Νερό, απόβλητα, άνοδος της θερμοκρασίας, φαινόμενο του θερμοκηπίου και τροφές από σιτηρά που θα μπορούσαν να θρέψουν κάθε πεινασμένο στη γη.

Όμως ο veganισμός δε στέκεται μόνο στη διατροφή. Επεκτείνεται σ’ έναν καθολικό τρόπο ζωής σεβασμού προς τα ζώα και το περιβάλλον θεωρώντας δεδομένο το σεβασμό προς την ανθρώπινη φύση πάνω απ΄όλα. Αποχή από δερμάτινα είδη, μάλλινα, καλλυντικά που κάνουν πειράματα σε ζώα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του. Και θα βγουν τώρα διάφοροι, όπως πάντα, για να εναντιωθούν και να παρατάξουν απορίες ή δικαιολογίες που θα διαδίδουν πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από τη φύση για να τρώει κρέας, ο Χριστός ήταν ψαράς, το δερμάτινο παπούτσι χρειάζεται για την υγεία των ποδιών, αν δε φάω κρέας θα έχω χαμηλό σίδηρο, το γάλα χρειάζεται στην ανάπτυξη των παιδιών μου κι άλλα πολλά. Με χαρά σας ανακοινώνω πως έχουν όλα απαντηθεί πατώντας σε βάσιμα στοιχεία κι έρευνες καλύπτοντας ακόμα και τον πιο επιφυλακτικό υποψήφιο. Μια ερώτηση σε ειδικό διατροφολόγο θα σας πείσει.

Είναι δυστυχώς ευρέως γνωστό πως οι ρυθμοί της σύγχρονης κοινωνίας μας έχουν στρατολογήσει στην υπερκατανάλωση των πάντων δίχως ίχνος κριτικής σκέψης. Πολλοί ακολούθησαν το veganισμό σαν τάση, μόδα κτλ. Αυτοί όμως που ενστερνίζονται τις απόψεις του, έχουν βαθύτατο και ιερό σκοπό. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, θέλει αποφασιστικότητα και αυτοκυριαρχία να αλλάξεις εκ βαθέων όλη τη στάση ζωής σου πέραν απ’ την προφανή διατροφή σου. Έστω κι ένας να αλλάξει, είναι κέρδος.

 

Συντάκτης: Γεωργία Βλασερού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου