gv-dsvcs

Εάν είσαι απ’ αυτά τα τυπάκια που σου λένε να γυρίσεις να δεις διακριτικά και το κεφάλι σου κάνει τη γνωστή στροφή σαν το κοριτσάκι από τον Εξορκιστή, τότε ίσως τα παρακάτω τιπς σε βοηθούσαν. Άπειρες φορές απορούμε αν το αντικείμενο του πόθου μας ενδιαφέρεται έστω να μας ρίξει ένα βλέφαρο. Αναρωτιόμαστε και ξεροσταλιάζουμε αναμένοντας ένα σημάδι, ένα κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της προσοχής του ανθρώπου αυτού. Χωρίς όμως να βάλεις κι εσύ το χεράκι σου, καμία πόρτα δεν ξεκλειδώνεται μόνη της. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταλάβεις αν το άτομο που σε ενδιαφέρει σε βλέπει ερωτικά ή φιλικά. Τρόποι διακριτικοί, χωρίς να καρφωθείς και αποφεύγοντας οποιαδήποτε άβολη θέση σε περίπτωση που τα συναισθήματα δεν είναι αμοιβαία.

 

1. Ανοίγεις συζήτηση για τα ερωτικά

Εφόσον γνωρίζεις αρκετά καλά το άτομο αυτό το οποίο σου γεννάει ερωτικό ενδιαφέρον, έχεις και την ανάλογη άνεση για να μιλήσεις μαζί του περί ερωτικών ζητημάτων. Ανοίγεις λοιπόν κουβέντα -κι ο Θεός βοηθός- για το αν παίζει κάτι στη ζωή του αυτό το διάστημα. Εάν η απάντηση που θα πάρεις είναι θετική, τότε δύο είναι τα ενδεχόμενα που παίζουν. Είτε λέει την αλήθεια και συνεπώς καλό θα ήταν να κάνεις πίσω, είτε όμως δεν υπάρχει κάτι άλλο στη ζωή του και απλά το λέει αυτό γιατί δεν είναι στη διάθεσή (σου) ερωτικά. Και στις δύο περιπτώσεις ιδανικά εσύ αλλάζεις ιδέα και πλέεις προς άλλα νερά.

 

2. Αποφεύγεις συζήτηση για τα ερωτικά

Φάσκοντας κι αντιφάσκοντας ίσως συμφωνήσεις πως δεν είναι τυχαία η αντίθεση. Το να κάθεσαι σ’ ένα τραπέζι με ένα άτομο το οποίο σε ελκύει και το μόνο που έχεις να συζητήσεις είναι οι πρώην σχέσεις σου, οι κατακτήσεις σου και οι ερωτικές σου εμπειρίες, ίσως να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Το άλλο άτομο πιθανόν να νιώσει απειλή, αλλά και αβεβαιότητα για το αν το μυαλό και τα αισθήματά σου βρίσκονται τοποθετημένα στο παρόν ή ίσως σε μια κατάσταση του παρελθόντος σου ακόμα. Ίσως θεωρήσει πως δεν έχεις ξεπεράσει κάποια προηγούμενη σχέση, ή πως αρέσκεσαι στο να είσαι αιτία διεκδίκησης για πολλούς άλλους ανθρώπους. Έτσι ίσως δειλιάσει και δεν εκφραστεί προς το πρόσωπό σου ακόμα κι αν – υποθετικά – το θέλει. Αποφεύγοντας λοιπόν τέτοιες κουβέντες, αφήνεις ελεύθερο έδαφος προς εξερεύνηση.

 

3. Επιδιώκεις κεκαλυμμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση

Σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεις τον εαυτό σου να κοιτάς με άλλο μάτι άτομο που ‘χεις γνωρίσει από μια κοινή παρέα. Φορά τη φορά λοιπόν, παρατηρείς κι άλλα πράγματα που σου αρέσουν πάνω στον άνθρωπο αυτό. Ποιο το πρόβλημα σε αυτή την εξίσωση; Ότι το άθροισμα βγαίνει μεγαλύτερο του επιθυμητού, καθώς πάντα βρίσκεστε μαζί με την κοινή αυτή παρέα. Και τι να καταλάβεις λοιπόν, όταν κι άλλα άτομα είναι παρόντες στις συναντήσεις σας; Προσπάθησε λοιπόν να επιδιώξεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Τίποτα τρομακτικό και υπερβολικό. Απλώς να, πρότεινε ένα χαλαρό καφεδάκι χωρίς τους υπόλοιπους, ή ακόμα και μια βόλτα. Αν το αποφύγει, μην το ξαναπροτείνεις. Εάν όμως δεχτεί, ίσως να το ξαναδοκιμάσεις και δεύτερη και τρίτη φορά. Κάποια απ’ αυτές ίσως να ‘ναι η τυχερή.

 

4. Αποζητάς συχνότερη επαφή

Ακόμα κι όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να συναντηθείτε, τότε υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι για να διατηρείτε μια συχνή επαφή, μέσα από την οποία πιθανόν να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. God bless the internet, λοιπόν κι εσύ μη χάνεις ευκαιρία για να στείλεις ένα μήνυμα ή ακόμα να πάρεις ένα τηλέφωνο. Προσοχή εδώ, η υπερβολική χρήση της παραπάνω δυνατότητας μπορεί να θεωρηθεί και ως άσκηση πίεσης προς το άλλο άτομο και ίσως φέρει τα ανάποδα από τα επιθυμητά, αποτελέσματα. Όσο σχοινί σου δώσει το άλλο άτομο, τόσο να το τραβάς, όχι περισσότερο. Αν τώρα οι συζητήσεις σας δεν έχουν τελειωμό και ξημερoβραδιάζεστε πάνω από τα τηλέφωνα και τα μέσεντζερ, δε νομίζω να θέλει να γίνετε κολλητάρια.

 

5. Ρωτάς έναν έμπιστο κοινό σας φίλο

Όπως προείπαμε, συχνά καταλήγουμε να νιώθουμε έλξη για άτομα από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Άτομα που γνωρίσαμε από κοινές παρέες και συναναστρεφόμαστε συχνά. Εάν λοιπόν υπάρχει η υπόνοια, ή ακόμα κι αν έχει ειπωθεί κάτι περί της μεταξύ σας σχέσης κι ότι θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από φιλική, αυτό είναι κάτι που εύκολα θα μπορούσες να μάθεις. Χρειάζεσαι μόνο το κατάλληλο άτομο, το οποίο θα μπορείς να εμπιστευτείς. Εάν υπάρχει άτομο στην παρέα το οποίο θα μπορούσε να ψαρέψει, ή γνωρίζει εάν υπάρχουν συναισθήματα από την άλλη πλευρά, τότε αυτό ίσως έριχνε λίγο φως στο τούνελ, όμορφα και διακριτικά.

 

6. Αλλάζεις τη στάση σου απέναντί του

Πες το ανασφάλεια, πες το ντροπή, αλλά είναι γεγονός πως τείνουμε άλλα να λέμε κι άλλα να εννοούμε απέναντι σε κάποιον που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Όταν είστε στον ίδιο χώρο λοιπόν, μην προσπαθείς να συμπεριφέρεσαι κουλ μήπως και καρφωθείς. Μην προσπαθήσεις με όλα τα διαθέσιμα μέσα να γίνεις το φιλαράκι του. Μην ανοίξεις συζητήσεις για γκόμενους και γκόμενες απλώς για να φανείς υπεράνω. Το μόνο που θα πετύχεις είναι αυτό που με τη στάση σου επιδίωξες. Το να σε θεωρήσει φιλαράκι. Εκεί που θα το καταλάβεις θα είναι όταν θα αρχίσει και αυτός ο άνθρωπος αντιστοίχως να σου συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Τότε όμως θα ‘ναι αργά.

 

7. Καλείς το άτομο στην παρέα σου

Στην περίπτωση λοιπόν που αυτό το άτομο δεν το γνωρίζεις από κοινή παρέα, ίσως αυτό λειτουργήσει ως θετικό για σένα. Εάν καλέσεις το κρας σου σε μια συνάντηση με τη δική σου παρέα και χωρίς να γνωρίζει κανέναν άλλον εκτός από εσένα, έρθει, τότε σίγουρα έκανε το βήμα μόνο και μόνο για σένα. Τώρα αν το έκανε επειδή γουστάρει εσένα ή απλώς γουστάρει να σε κάνει παρέα, αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στο χέρι σου για να το αντιληφθείς. Επτά τρόπους έχουμε ήδη πει, κάνε και κάνα συνδυασμό!

 

8. Διατηρείς οπτική επαφή

Ναι, το ξέρω το χειρότερο που μπορεί να σου κάνει κάποιος είναι να σε βάλει να κοιτάς στα μάτια κάποιον που σε ελκύει. Νιώθεις άβολα, ντρέπεσαι σαν δεκατριάχρονο. Όλοι συχνά τείνουμε να μην μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια αυτόν που μας ενδιαφέρει. Μας μιλάει και το βλέμμα μας τριγυρνάει στο δωμάτιο. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι ίσως ένας καταλυτικός τρόπος για να διαβάσεις το βλέμμα κάποιου. Εάν αποφεύγει να σε κοιτάει στα μάτια τότε ίσως να νιώθει το ίδιο άβολα όπως κι εσύ. Από την άλλη αν σε κοιτάει κατάματα χωρίς δισταγμό, πάει να πει πως νιώθει υπερβολικά άνετα μαζί σου. Τόσο, όσο δύο πολύ καλά φιλαράκια.

 

9. Η άτιμη η γλώσσα του σώματος

Άφθονα άρθρα και έρευνες μιλούν για σημάδια που σου δίνουν να καταλάβεις πως κάποιος διατηρεί ερωτικό ενδιαφέρον για σένα. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιούσες αυτά τα σημάδια προς όφελός σου; Προσπάθησε ν’ αγγίξεις τον άλλο άνθρωπο τρυφερά, αλλά όχι πρόστυχα. Να έχεις το σώμα σου γυρισμένο προς το μέρος του όταν του μιλάς, έτσι που να φαίνεται πως έχει την αμέριστη προσοχή σου. Να ενδιαφέρεσαι γι’ αυτά που λέει και να γελάς με τα αστεία του. Να του κάνεις ερωτήσεις και να ακούς καλά τι σου λέει. Όσο κι αν οι λέξεις μπορούν να κρυφτούν, οι χειρονομίες προηγούνται της γλώσσας μας. Εάν ανταποδίδει τότε να χαρείς, εάν δεις πως τραβιέται, τράβα κι εσύ για νέα μονοπάτια.

 

10. Να τονίζεις τα κοινά σας σημεία

Για να σου άρεσε το άτομο αυτό, δεν μπορεί κάτι θα είδες με το οποίο συμφωνείς. Θα ΄χετε ίσως κοινά ενδιαφέροντα κι απόψεις. Ή θα συμπεριφέρεστε με παρόμοιο τρόπο σε μερικές περιστάσεις. Φρόντισε να του το δείξεις, ή να του το θυμίζεις αν το ξεχνάει. Εάν ο άνθρωπός αυτός το εκμεταλλευτεί, εάν επιδιώξει να το τονίσει, τότε ίσως να το κάνει για τον ίδιο λόγο που το κάνεις κι εσύ. Απ΄ την άλλη, μπορεί να μην το έχει προσέξει καν κι έτσι να του δώσεις πάσα.

Άτιμες που ‘ναι οι λέξεις όταν δε μας επιτρέπεται να τις αρθρώσουμε όπως τις έχουμε στο μυαλό μας. Το καλό είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση ξεκινούν να παίζουν μπαλίτσα τα υπονοούμενα και οι χειρονομίες. Εκεί γινόμαστε ευρηματικοί και χρησιμοποιούμε κι άλλα μέσα προς κατάκτηση του στόχου μας. Χρησιμοποίησε λοιπόν τη δημιουργικότητά σου διακριτικά και χωρίς πολλά πολλά και κατευθύνσου προς το στόχο σου με σιγουριά. Que sera sera!

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!