Ίσως έχει γίνει λίγο τρεντ το να δημιουργούμε μέρες αφιερωμένες σε πράγματα περίεργα, που δε θα φανταζόμασταν πως κάποιος θα ήθελε να τιμήσει. Πολλές εμπνευσμένες από στερεότυπα, κυρίως μεταξύ των φύλων, όπως είναι η μέρα μαγειρικής από τους άντρες. Άλλες θα έλεγε κανείς πως είναι και λιγάκι ανούσιες, έτσι απλώς για να γελάσουμε. Μέρες αφιερωμένες σε διάφορα φαγητά, καταστάσεις, αντικείμενα. Εκατοντάδες τέτοιες μέρες υφίστανται εν έτι 2020. Αν θες να δεις ποιες είναι μερικές από αυτές, πάμε μαζί να μιλήσουμε για μια αντίστοιχη σε κάθε μήνα.

 

1. 1η Ιανουαρίου– Διεθνής Μέρα Hangover

Η συγκεκριμένη μέρα δεν έχει τυχαία τοποθετηθεί σ’ αυτήν την ημερομηνία. Σκοπός της είναι να περιθάλψει όλα τα πονοκεφαλιασμένα παιδάκια, που ίσως λίγο να τα τσούξαμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν σε ένα εστιατόριο έπεσε κουβέντα για διεθνείς μέρες. Όταν τα άτομα που εμπλέκονταν στη συζήτηση συνειδητοποίησαν ότι ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας με τις λιγότερες ξεχωριστές μέρες, αποφάσισαν να πρσθέσουν σε αυτόν άλλη μία. Κάπως έτσι γεννήθηκε η μέρα του hangover, για να ‘χει να μας θυμίζει πόσο μεθυσμένα μας μπήκε η χρονιά.

 

2. 15η Φεβρουαρίου– Μέρα Εκτίμησης των Singles

Μερικοί από εμάς εκνευριζόμαστε τόσο πολύ κάθε χρόνο όταν το ημερολόγιο θα δείξει 14 Φεβρουαρίου. Μας τη δίνει όλος αυτός ο ντόρος γύρω από τη μέρα των ερωτευμένων, λέμε πως όλα είναι μέρος ενός πολύ καλού μάρκετινγκ- και πιθανόν να έχουμε και δίκιο. Είναι όμως πολλές φορές κι η αφορμή του μπακουριού, αυτού που και να μην πίστευε πως αυτή η μέρα είναι ψεύτικη, δε θα είχε κάποιον για να τη γιορτάσει μαζί του. Για όλους αυτούς, έχει φροντίσει η επόμενη μέρα. Η 15η Φεβρουαρίου είναι η πιο αντι-ερωτική μέρα, εκείνη που τιμάει τα ελεύθερα πουλιά. Γιατί να έχουν δικαίωμα να γιορτάσουν οι ερωτευμένοι και να μην έχουν οι singles δηλαδή;

 

3. 8η Μαρτίου– Μέρα Επιμέλειας Γραπτού Λόγου

Και ναι! Υπάρχει μια μέρα αφιερωμένη στα σπασικλάκια, όλους εμάς που πονάνε τα ματάκια μας να βλέπουμε ορθογραφικά λάθη και θέλουμε να μπούμε μέσα στην οθόνη για να χαστουκίσουμε εκείνον που τόλμησε να παράξει ένα τέτοιο τερατούργημα. Που ίσως να μην είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα, όμως πολλοί είναι αυτοί που εκνευρίζονται με τα typos, τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη. Μη μου αγχώνεσαι! Στις 8 Μαρτίου θα βγούμε στους δρόμους με ντελάλη και θα το διαδώσουμε παντού! Αυτή είναι η μέρα, είναι η ευκαιρία μας για να διαβάσουμε και δεύτερη φορά αυτό που γράφουμε πριν το δει κι ένα ξένο ζευγάρι μάτια.

 

4. 9η Απριλίου– Αυτοβαφτίσου!

Μη μου πεις πως ποτέ δε σκέφτηκες ότι είναι μεγάλη αδικία που δεν είχες λόγο στην επιλογή του ονόματός σου. Που κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για σένα, γιατί ήσουνα μικρό και ίσως να σου έδωσαν και ένα όνομα που δε θα διάλεγες για σένα. Άσε, σου ‘χω τη λύση! Στις 9 του Απρίλη, μπορούμε να δώσουμε ένα άλλο όνομα στον εαυτό μας, ένα που μπορεί να το προτιμούσαμε αντ’ αυτού που μας δώσανε και μας είπαν «πάρ’ το». Ας το δοκιμάσουμε για μια μέρα και μετά κανείς δεν ξέρει, ίσως πάμε για ένορκο δήλωση στο τέλος!

 

5. 3η Μαΐου– Μέρα Διαφορετικών Χρωμάτων στα Παπούτσια

Πολλοί συνηθίζουμε να φοράμε διαφορετικό χρώμα κάλτσες, ή τέλος πάντων κάνουμε τις ενδυματολογικές επιλογές μας με βάση τον παράγοντα αποφυγής βαρεμάρας. Ίσως αυτή να ήταν και η αιτία ίδρυσης της μέρας αυτής, όπου με σκοπό να ξεχωρίσουμε από το πλήθος, φοράμε παπούτσια που έχουν διαφορετικό χρώμα το ένα από το άλλο. Πιθανόν πολλοί να μην το τολμούσαμε, φαντάσου να πας στη δουλειά έτσι. Όμως αν το καλοσκεφτείς, είναι προτιμότερο να δούμε τη διασκεδαστική πλευρά του θέματος. Με το να φοράμε διαφορετικά παπούτσια εκείνη τη μέρα εκφράζουμε τη μοναδικότητά μας και την εκτίμησή μας προς όλους τους ξεχωριστούς ανθρώπους στη ζωή μας.

 

6. 6η Ιουνίου– Μέρα Γιο-γιο

Η μέρα αυτή δεν είναι τόσο ανούσια όσο ακούγεται. Είναι μέρα δόξας και τιμής ενός ιστορικού παιχνιδιού, καθώς το γιο-γιο υπάρχει στη βιομηχανία παιχνιδιών από τον περασμένο αιώνα. Μάλιστα πιστεύεται ότι αρχικά κατασκευάστηκε στην αρχαία Ελλάδα, καθώς σε ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο, εικονίζεται ένα αγόρι που παίζει με το γιο-γιο του. Έτσι, η μέρα αυτή, ορίστηκε με σκοπό να προσφέρει χαρά και διασκέδαση και να μας θυμίσει ένα παιχνίδι που όλοι αγαπήσαμε και που οι πλείστοι δυσκολευτήκαμε να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά. Τι, όχι;

 

7. 14η Ιουλίου– Μέρα Γυμνισμού

Τι νόμιζες; Δε θα είχαμε και τις πιο τζούσι μέρες μας; Εκείνες μάλιστα που είναι τόσο, που ενθαρρύνεται η απομάκρυνση οποιουδήποτε είδους ρουχισμού. Η μέρα αυτή σκοπό έχει να αποδείξει την ωφελιμότητα του γυμνισμού και της υιοθέτησης ενός πιο φυσικού τρόπου ζωής, χωρίς τεχνητά μέσα, όπως είναι τα ρούχα. Εάν απολαμβάνεις μια βουτιά χωρίς το μαγιό σου, αυτή είναι η μέρα για να το κάνεις σε κοινή θέα και να δηλώσεις έτσι πως γιορτάζεις!

 

8. 17η Αυγούστου– «Αγαπώ τις πατούσες μου!»

Μην το πάρεις στραβά, δεν την καθόρισε κάποιος περίεργος αυτή τη μέρα! Καλά, δεν ξέρω στ’ αλήθεια, αλλά ο σκοπός της είναι να μας κάνει να εκτιμήσουμε και λιγάκι τα ποδαράκια μας. Η μέρα αυτή, έχει στόχο να μας θυμίσει πως τα πόδια μας είναι το κύριο μέσο μεταφοράς μας, με αυτά περπατάμε, τρέχουμε, πηδάμε, κολυμπάμε. Έτσι, η 17η Αυγούστου μας υπενθυμίζει την αξία της υγιεινής και της περιποίησης των ποδιών μας, εφόσον αυτά μας μεταφέρουν μια ζωή.

 

9. 5η Σεπτεμβρίου– «Καθυστέρησε στα ραντεβού σου»

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σ’εσένα που μπορεί να δυσκολεύεσαι να είσαι τυπικός στις συναντήσεις σου. Ναι, εσένα λέω, τον «σε 5 είμαι έτοιμος» και μπαίνεις για μπάνιο. Που οι φίλοι σου ξεροσταλιάζουν περιμένοντάς σε έξω απ’ το σπίτι σου. Η μέρα αυτή, θέλει να μας βγάλει έξω απ’τα κουτάκια του προγράμματός μας, να μας κάνει να χαλαρώσουμε, να κοιμηθούμε λίγο περισσότερο. Κι ας περιμένει ο άλλος στην πόρτα, χαλάλι!

 

10. 7η Οκτωβρίου– Μέρα Φραπέ!

Ω, ναι! Υπάρχει μέρα που εξυμνεί το δημιούργημα ετούτο! Τι κι αν μάθαμε όλοι πια να πίνουμε τα φρέντα τα εσπρέσα και τα καπουτσίνα. Τι κι αν γίναμε γαλαζοαίματοι, το παλιό καλό φραπέ, ποτέ δε χάνει την αξία του. Η μέρα αυτή σκοπό έχει να γιορτάσει ένα ρόφημα που δέχεται πολλές παρεμβάσεις και που πίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Στο εξωτερικό δε, μπορείς πολλές φορές να προσθέσεις σαντιγί ή παγωτό. Όπως κι αν επιλέξεις να το πιεις, είναι ένα, είναι μοναδικό και κυρίως διαρκεί για ώρες!

 

11. 23η Νοεμβρίου– Παγκόσμια Μέρα Χαιρετισμού

Όχι τόσο περίεργη, αλλά πιο πολύ χρήσιμη η συγκεκριμένη μέρα. Είναι εκείνη η μέρα που μας υπενθυμίζει πως οι ανθρώπινοι δεσμοί είναι υψίστης σημασίας και πως ένα «Γεια» ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Μια μικρή λεξούλα, στοιχειώδες χαρακτηριστικό καλών τρόπων κι ευγένειας. Κι όμως πολλές φορές ξεχνάμε ή αποφεύγουμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Στις 23 Νοεμβρίου, μη χαιρετίσεις μόνο τους γνωστούς σου, ας χαιρετίσουμε αγνώστους στο δρόμο κι ας μας κοιτάξουν παράξενα.

 

12. 16η Δεκεμβρίου– Επικάλυψη Σοκολάτας Παντού

Ύμνος προς τη σοκολάτα. Μικροί πανηγυρισμοί, συγκίνηση κι ένα μικρό πάρτι που γίνεται μέσα μας. Αυτή τη μέρα παίρνουμε το κουτάλι και περιχύνουμε σοκολάτα σε ό, τι μπορούμε να φανταστούμε, σε οτιδήποτε φαγώσιμο. Βουτάμε σε φοντού, σο-κόλαση σου λέω! Είναι η μέρα που η υπερβολική δόση σοκολάτας θα φτάσει τα επίπεδα ζάχαρης του οργανισμού στο κόκκινο χωρίς τύψεις!

 

Αυτές και άλλες πολλές μέρες καθιερώθηκαν για να τιμήσουν οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Για κάθε γούστο, για κάθε προτίμηση. Αγαπάς κάτι και θέλεις να υπάρχει μέρα αφιερωμένη σε αυτό; Με μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο ίσως και να μάθεις πως ήδη υπάρχει μια τέτοια μέρα. Εάν με όσα αναφέραμε πιο πάνω, οι δικές σου ξεχωριστές αδυναμίες δεν έχουν καλυφθεί, ψάξ’το και ίσως από φέτος να γιορτάζεις άλλη μία-ή και περισσότερες-από το καθιερωμένο σου, μέρες!

 

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου