Οι περισσότεροι θα προτιμήσουν τη φράση «στη βράση κολλάει το σίδερο» κι όχι το «δώσε χρόνο και χώρο στην κατάσταση», με αποτέλεσμα η εξέλιξη ενός βραδιού να είναι η εξής: άπειρες ώρες πάνω από το κινητό, με τα χαρτομάντιλα από δίπλα, off για όλους τους υπόλοιπους, κλειστή πόρτα και καμία περίσπαση διότι εκτελείς τρομερό έργο. Η επακόλουθη ερώτηση είναι: Η επιλογή του να στείλεις τεράστια μηνύματα το ίδιο βράδυ του τσακωμού κάνει την κατάσταση καλύτερη ή χειρότερη;

Πολλοί, έπειτα από έναν τσακωμό με το ταίρι μας, σκεφτόμαστε πως τώρα που είναι ακόμα ζεστός ο τσακωμός, πρέπει να ειπωθούν όλα.  Πρέπει να βγουν παλιά κολλήματα στη φόρα, να έρθουν στην επιφάνεια ανασφάλειες και να μη ξεχάσεις να υπενθυμίσεις πως στον προηγούμενο τσακωμό, είχε βγει λάθος άρα και σ’ αυτόν έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι λάθος παρά σωστός.

Παρ’ολ’ αυτά, υπάρχει και η άλλη λύση που λίγοι και καλοί έχουν την ωριμότητα να επιλέξουν, η οποία είναι να μην μιλήσεις έως και καθόλου με το ταίρι σου ακριβώς μετά τον τσακωμό. Αντιθέτως, να αποχωρήσεις, να κλείσεις το τηλέφωνο, να αποσυνδεθείς από το κινητό σου και να κάνεις κάτι να ηρεμήσεις. Να πας μια βόλτα, να σκεφτείς, να κοιμηθείς αν είναι 12 το βράδυ προκειμένου να καθαρίσει το μυαλό σου. Άλλωστε, ένας καλός ύπνος σε κάνει να σκέφτεσαι με τρομερή διαύγεια και σε διευκολύνει στο να λύσεις τα προβλήματά σου πιο εύκολα.

Το θέμα είναι πως εάν επιλέξουμε την πρώτη οδό, είναι πολύ πιθανόν να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Διότι όταν ο άλλος κι εμείς βρισκόμαστε εν βρασμώ, είναι αποδεδειγμένο πως θα πούμε πράγματα και λόγια που ίσως δε θα σκεφτόμασταν με καθαρό μυαλό, μπορεί να προσβάλλουμε τον άλλο χωρίς να το θέλουμε και να επαναφέρουμε στην επιφάνεια πληγές από το παρελθόν που καλύτερα να παρέμεναν στο κουτί των αναμνήσεων. Διότι, αν το σκεφτούμε καλύτερα, αν από το ένα θέμα που αρχικά ξεκίνησε ο τσακωμός, ξεδιπλώσουμε και τσακωθούμε για άλλα 15 που θα βγουν στην επιφάνεια, στο τέλος θα πρέπει να επεξεργαστούμε και να σκεφτούμε και τα 15 ενώ ουσιαστικά ξεκινήσαμε από ένα!

Επομένως, σε ενδεχόμενους τσακωμούς με το ταίρι μας είναι καλύτερο να αφήνουμε χρόνο να ηρεμούμε κι οι δύο, να σκεφτούμε πιο καθαρά και να επανέλθουμε όταν πια θα έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα.  Αντί, λοιπόν, να πούμε «στη βράση κολλάει το σίδερο«, ας πούμε «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει!» πριν πατήσουμε αποστολή στο τεράστιο μήνυμα που έχουμε γράψει.

 

Συντάκτης: Αλκμήνη Γιαννή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου