Και ποιος δεν ξέρει και δεν έχει ακούσει τα «Δεύτερα Κλειδιά» σε στίχους της Sunny Μπαλτζή και μουσική του Γιώργου Καραδήμου, από την υπέροχη φωνή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Κι όπως γίνεται με τα μεγάλα τραγούδια, μπορείς να κάνεις την ιστορία του δική σου και να το τραγουδήσεις από την πρώτη ακρόαση, από το πρώτο play που θα πατήσεις. Ένα τραγούδι μελωδικό, που από πίσω του κρύβει έναν κόσμο, μια αφήγηση, διαφορετική για τον καθέναν μας, που θα την ερμηνεύσει με τον τρόπο που ο ίδιος βιώνει την απόρριψη, την ήττα. Ένα κομμάτι που μιλάει για στήριξη, γι’ αγάπη απαράμιλλη, για όλους εκείνους τους φίλους που πορεύονται πλάι μας και στα πολύ δύσκολά μας.

Τα δεύτερα κλειδιά είναι τα αντικλείδια του καθενός, είναι εκείνα που δίνεις σε όποιον αισθάνεσαι πως μπορεί να κάνει στον χώρο σου σχεδόν ό,τι κι εσύ. Για το τραγούδι, είναι μια αφιέρωση στον μεγάλο έρωτα που αποδεικνύεται φρούδος κι απατηλός. Για όλους εμάς που αφήσαμε ένα κλειδί του εαυτού μας σε κάποιον άνθρωπο κι αυτός το έχασε. Για όλους αυτούς που εμφανίζονται στη ζωή μας κι εξαφανίζονται.

 

 

Στο τέλος όμως, μένουν οι δικοί μας άνθρωποι, εκεί, σε μια γωνιά να μας σηκώσουν πάλι. «Φίλη μου έχω στην καρδιά μου βέλος» λέει ο στίχος, διότι ο έρωτας πολλές φορές διαπερνάει το στέρνο, τρυπάει όσο δέρμα διαθέτουμε κι ύστερα φεύγει, αφήνοντας το σημάδι του. Κι είναι οι φίλοι εκεί, να σηκώσουν το σώμα μας το κουρασμένο, το πληγωμένο.

Για εκείνους που μένουν στο τέλος δίπλα μας να μας βοηθήσουν να σηκωθούμε από την αρχή είναι το τραγούδι αυτό, για όλους αυτούς που τους δίνουμε δεύτερα κλειδιά και τους εμπιστευόμαστε να μας σηκώνουν όταν πέφτουμε. Ένα τραγούδι-ύμνος στον όρο της φιλίας κι ορόσημο για όλους τους έρωτες που μας άφησαν να πέσουμε από τον γκρεμό.

Στο βίντεο κλιπ, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη υποδύεται μια γυναίκα η οποία μόλις χώρισε από τον σύντροφό της. Η τραγουδίστρια μπαίνει κλαίγοντας σε ένα ταξί, στέλνει μήνυμα στην κολλητή της ότι δεν είναι καλά, ενώ μέσα στον βαρύ συναισθηματικό της κόσμο δεν έχει δώσει σημασία στον ερχομό ενός άντρα, ο οποίος μόλις έκατσε στη δίπλα θέση. Ο άντρας, βλέποντάς την να κλαίει, της προσφέρει ένα χαρτομάντιλο, ενώ η Ελεωνόρα τον ευχαριστεί και στη συνέχεια τους βλέπουμε να κάνουν βόλτα σ’ ένα πάρκο. Παράλληλα, η φίλη της τραγουδίστριας προσπαθεί να βρει την Ελεωνόρα η οποία δεν έχει πλέον μπαταρία στο κινητό της, ενώ η πρωταγωνίστρια αποφασίζει να πάει με τον γοητευτικό άντρα για μια μπίρα, με εμφανώς αλλαγμένη διάθεση, με τη φίλη της να την ψάχνει καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο κλιπ.

Η ιστορία αυτή διακόπτεται ξαφνικά και βλέπουμε την πρωταγωνίστρια μόνη της στο ταξί, όπως ήταν στην αρχή, να ξυπνάει από τη φωνή του ταξιτζή. Μπαίνοντας στην πολυκατοικία, συνειδητοποιεί πως έχει ξεχάσει τα κλειδιά της, ενώ πλησιάζοντας προς την πόρτα σηκώνει το βλέμμα της και βλέπει έκπληκτη τα κλειδιά της πάνω στην κλειδαρότρυπα. Η κολλητή της είχε φροντίσει ήδη να μπει σπίτι με τα «δεύτερα κλειδιά» που της είχε δώσει.

Πόσες φορές άραγε οι φίλοι μας οι καρδιακοί μας έχουν προσέξει σαν τα μάτια τους και μας αγαπάνε όταν γινόμαστε τόσο κομμάτια, όσο κι εγωιστές για έναν έρωτα. Αχ αυτός ο έρωτας, έχει μια δική του θεωρία πάντα να πει κι ένα αποτύπωμα να αφήνει πάνω μας. Ευχή και κατάρα για όλους αυτό το συναίσθημα, που μέσα του χάνεις το μυαλό σου και δεν ξαναγυρνάς ποτέ ο ίδιος. Όσο για τους φίλους, τα δεύτερα κλειδιά μας, είναι εκεί όταν ούτε εμείς δεν μπορούμε για τους εαυτούς μας. Σε άλλη μία ήττα.

 

Κράτα με είμαι χάλια με έπιασε λιποθυμιά
Δώσ’ μου απ’ το τσιγάρο σου μια ακόμη ρουφηξιά
Άνοιξε την τσάντα μου έχω δεύτερα κλειδιά
Εσύ να τα έχεις

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Σωτηροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου