Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση ενός ερωτικού διλήμματος είτε μία φορά στη ζωή μας είτε περισσότερες. Είτε έτσι, είτε αλλιώς μιλάμε για μια δύσκολη κατάσταση η οποία σε πολλούς από εμάς μας χάρισε απλόχερα ανάμικτα συναισθήματα. Ένοχές που μας συμβαίνει κάτι τέτοιο, ταυτόχρονα όμως ιντριγκάρισμα που μας βγάζει από τη βαρετή μας φούσκα και μας κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα! Γιατί όμως να αναμιγνύονται στην παλέτα μας αυτά τα δύο συναισθήματα; Μήπως ξαφνικά δημιουργούνται δύο διαφορετικά στρατόπεδα στο κεφάλι μας, που παλεύουν ανάμεσα στο «σωστό» και σε αυτό που πραγματικά θέλουμε;

Είναι η αίσθηση της πολιορκίας που μας γεννά μια αίσθηση αλλιώτικη, νιώθουμε ξαφνικά πιο ζωντανοί, ίσως πως ακόμα μετράμε. Ξαφνικά το «εγώ» τρέφεται και δίνει ικανοποίηση, όμως το ενοχικό συναίσθημα είναι εκεί και κάνει την εμφάνισή του υπενθυμίζοντας μας πως η εγωιστική μας πλευρά μπορεί να πληγώσει άτομα που ήδη έχουν επενδύσει σε εμάς. Συχνά ένα νέο ερωτικό ενδιαφέρον, ένα όμορφο και αναζωογονητικό φλερτ, έρχεται για να δώσει την τέλεια αφορμή στον έναν σύντροφο να φύγει από μια σχέση που ουσιαστικά ήταν συναισθηματικά ή ακόμη και ερωτικά, τελειωμένη. Κι ας το γνώριζε αυτό μονάχα ο ένας. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ένα άτομο εμπλέκεται ή σκέφτεται να εμπλακεί σε μια παράλληλη σχέση; Ή όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα άλλο ερωτικό δίλημμα; Πώς μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να επιβιώσει ψυχολογικά μέσα από αυτό;

 

 

Η εμπλοκή σε μια παράλληλη σχέση ενδέχεται να βιώνεται ως ένα μεταβατικό στάδιο που οδηγεί στο χωρισμό λίγο πιο ομαλά και ουσιαστικά διευκολύνει τον αποχωρισμό και το τέλος μιας συναισθηματικής επένδυσης. Όμως τι συμβαίνει όταν ένα νέο, έντονο και ανεξέλεγκτο ερωτικό ενδιαφέρον εισβάλλει στη ζωή μας όταν ήδη βρισκόμαστε σε μια σχέση που νιώθαμε ότι μας γεμίζει και την οποία δεν επιθυμούμε να τερματίσουμε; Είναι αυτή η στιγμή που το ερωτικό δίλημμα βιώνεται έντονα, με αντικρουόμενα συναισθήματα και ένα μεγάλο «γιατί».

Συχνά ένα άτομο που βρίσκεται μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα προσπαθεί να καταλάβει τι το οδήγησε στο να εμπλακεί σε μια κατάσταση που ίσως άλλοτε κατέκρινε και σκέφτεται μήπως λείπει κάτι από τη σχέση που είχε όλον αυτόν τον καιρό. Αναρωτιέται μήπως δεν ξέρει πραγματικά τι θέλει και τι ζητάει από την προσωπική του ζωή. Ακόμη, μέσα στη συναισθηματική δίνη που βρίσκεται σκέφτεται πως ρισκάρει πολλά χωρίς συνήθως να ξέρει τι προσδοκά.

Για πόσο όμως αντέχει κανείς να ζει δύο ζωές; Να προσποιείται, να πληγώνει και να πληγώνεται, να αφήνεται στο πιο όμορφο συναίσθημα και να νιώθει άσχημα για αυτό, να μάχεται ανάμεσα σε ένα αβέβαιο και συχνά επιπόλαιο πάθος και σε μια στέρεα αγάπη; Αργά ή γρήγορα τα ερωτήματα αυτά θα ζητήσουν απαντήσεις και η μαγεία του ερωτικού διλήμματος θα δώσει τη θέση της στην πραγματικότητα. Θα βρεθεί το άτομο στο σημείο που θα νιώθει εγωιστής, ανάξιος ίσως και των δύο ιστοριών που ζει την ίδια στιγμή.

Κατά πόσο όμως αυτή η κατάσταση είναι προειδοποιητική; Ένα κόκκινο σηματάκι που μας στρέφει την προσοχή στην κανονική σχέση και μας δείχνει τι πάει λάθος; Γιατί ας μη γελιόμαστε, κάνεις που είναι ερωτευμένος και καλυμμένος αληθινά από τη σχέση του δεν μπλέκεται σε ερωτικά διλήμματα. Δεν έχει χρόνο για κάτι τέτοιο, καθώς αφιερώνει το χρόνο του στον σύντροφο που έχει επιλέξει να αφιερώσει συναίσθημα. Άρα για να υπάρξει κάποιος εκεί, κάτι δεν πάει καλά στα γνώριμά του μονοπάτια και στα δεδομένα του.

Αξίζει να πούμε πως αυτός που βιώνει το ερωτικό δίλημμα είναι τόσο βυθισμένος σε αυτό, που συχνά αδυνατεί να βγει από την κατάσταση που ζει έστω και για λίγο. Για αυτόν το λόγο, δεν μπορεί να δει με καθαρά μάτια τα όσα του συμβαίνουν ενώ αφήνεται στα συναισθήματά του δίχως να γνωρίζει πού μπορεί να τον οδηγήσουν. Ο χρόνος που μπορεί να πάρει κάποιος τη δεδομένη στιγμή είναι προς όφελός του εν τέλει, για να καταλάβει που πραγματικά ανήκει.

Πολλές φορές έρχονται τα πάνω κάτω, όμως τελικά ό,τι είναι δικό μας και ανήκουμε σε αυτό πάντα βρίσκει το δρόμο του κι εμείς τον δικό μας προς αυτό! Κανείς δεν αξίζει να μένει σε βολεμένες καταστάσεις μόνο και μόνο για να μη νιώθει ενοχές. Ενοχές πρέπει να νιώθουμε όσο αφήνουμε τον εαυτό μας να καταπιέζει συναισθήματα και καταστάσεις. Ο δρόμος όμως που θα επιλέξουμε είναι και αυτός που στο τέλος θα καθορίσει αν η θέα θα αξίζει ή όχι ολόκληρη τη διαδρομή που έχουμε διανύσει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Σωτηροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη