Είναι πράγματι δύσκολο να αρνηθούμε προτάσεις που μας γίνονται, αφού ξέρουμε πως το όχι δεν είναι και η πιο γοητευτική απάντηση. Ακόμα πιο δύσκολο όμως είναι να θες να πεις στο πρόσωπο που έχεις απέναντί σου κάτι που είσαι σίγουρος πως δε θα του αρέσει, χωρίς να τον πληγώσεις με τα λόγια σου. Αυτό πολλές φορές μοιάζει αναπόφευκτο, όσο κι αν ψάχνεις το κατάλληλο timing να ξεστομίσεις όσα έχεις στο μυαλό σου και τις κατάλληλες λέξεις για να φανεί πιο εύηχο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που διστάζεις να μιλήσεις, επειδή ξέρεις πως θα προκαλέσεις πόνο. Έτσι, αναβάλεις για αργότερα αυτό που έχεις να πεις, σκεπτόμενος μήπως είναι καλύτερα να το κρατήσεις για σένα απ’ το να πληγώσεις κάποιον με την αλήθεια σου. Στις ερωτικές σχέσεις, αναπόφευκτα έχουμε στεναχωρήσει ανθρώπους που δε θέλαμε, επειδή οι καταστάσεις τα έφεραν έτσι, επειδή δεν μπορούσαμε να τους προσφέρουμε αυτά που περίμεναν ή μας ζητούσαν. Το να εκφράζεσαι ανοιχτά για όσα έχεις στο κεφάλι σου κάποια στιγμή θα εκτιμηθεί, ακόμα κι αν αργήσει αυτή η στιγμή.

Όταν δεν είσαι ξεκάθαρος, ο άλλος μπορεί να σε κατηγορήσει πως έπαιξες μαζί του, ενώ εσύ να φτάσεις σε σημείο να καταπιέζεσαι προκειμένου να υποστηρίξεις την υπάρχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να μην κάνεις στην άκρη αυτά που πραγματικά θες και να μην αρκείσαι σε λιγότερα. Αν θέλεις σχέση, μη φοβάσαι να το παραδεχτείς. Αν πάλι προτιμάς κάτι πιο χαλαρό, να είσαι ξεκάθαρος τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους ανθρώπους που σε πλησιάζουν.

Μια αλήθεια είναι πάντα καλύτερη από ένα βολικό ψέμα. Είναι προτιμότερο να πληγώσεις κάποιον επειδή ήσουν ξεκάθαρος εξαρχής παρά να πληγωθεί εκ των υστέρων την ίδια στιγμή που εσύ χαλιέσαι καθημερινά. Σίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να ξέρεις πως η στάση σου θα φέρει κάποιον σε μια θέση που δε θες καθόλου να βρεθεί. Από την άλλη όμως του δίνεις την ευκαιρία να ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται, να βρει ισορροπίες και ηρεμία στη ζωή του.

Η αλήθεια απελευθερώνει και επιτρέπει σε κάποιον να ωριμάσει. Στις σχέσεις καλό θα ήταν να μην υπάρχουν ψέματα και σιωπές. Όλοι είμαστε ευάλωτοι, όμως θα προτιμούσαμε να μας πουν μια αλήθεια που θα πονέσει παρά να μας αφήσουν να ζούμε στο συννεφάκι μας για να μη μας στεναχωρήσουν όσα ακούσουμε.

Να είσαι, λοιπόν, αρκετά γενναίος να παραδέχεσαι την αλήθεια σου. Να στέκεσαι μπροστά στον άλλον με θάρρος και να του λες πώς έχουν τα πράγματα. Το πώς θα διαχειριστεί όσα θα μάθει είναι δικό του θέμα. Η μεγαλύτερη δυσκολία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθώς μεγαλώνουμε είναι να αποδεχόμαστε τις ευθύνες μας και τις συνέπειες των πράξεών μας. Μέσα από την όλη διαδικασία, όσο επίπονη κι αν είναι, παίρνουμε μαθήματα και βγαίνουμε πιο δυνατοί.

Είτε είσαι αυτός που πρέπει να μιλήσει για την αλήθεια του είτε ο αποδέκτης μιας αλήθειας που δεν αρέσει, να σκέφτεσαι πως μόνο σε καλό μπορεί να βγει. Η αλήθεια και ο πόνος είναι δύο εραστές σε συνεχόμενη διαμάχη που στο τέλος της μέρας ενώνουν τα χέρια και κοιμούνται πλάι πλάι γαλήνια. Να είσαι περήφανος αν τα ψέματα δεν είναι σύμμαχός σου και να ‘σαι σίγουρος πως όσο κι αν πονά το να ‘σαι ειλικρινής είναι πάντα η καλύτερη επιλογή σου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Σωτηροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.