Ανάμεσα στα αιώνια ερωτήματα που δεν έχουν βρει ακόμη μία και μόνο ξεκάθαρη απάντηση είναι και το εξής. Μετά το τέλος μιας σχέσης ή ενός έρωτα, μπορούν δύο άνθρωποι να έχουν φιλικές σχέσεις ή έστω να κρατάνε κάποια επαφή; Κι αν ναι, αυτό τι δείχνει για τα αισθήματα που τρέφουν ακόμη ο ένας για τον άλλο;

Κάθε περίσταση είναι, βέβαια, διαφορετική, ανάλογα και με τον τρόπο που κάτι τελειώνει. Όταν ο ένας από τους δύο πληγωθεί ανεπανόρθωτα τότε είναι πολύ δύσκολο, ακόμη κι αν το θέλει, να κρατήσει κάποιες επαφές με το άτομο που κάποτε εμπιστευόταν κι αγαπούσε, γιατί πλέον δε θεωρεί ότι αυτό υπάρχει με τα νέα δεδομένα που είχε μπροστά του ή επειδή έχει ακόμη αισθήματα και δεν μπορεί να τον βλέπει φιλικά.

Κάποιοι το έχουν ως φιλοσοφία ζωής να κόβουν κάθε επαφή με προηγούμενες τους σχέσεις για να μπορούν να βγουν μπροστά, αφήνοντας πίσω καταλύματα του παρελθόντος τους. Ειδικά, όταν προχωρούν σε μία νέα σχέση, δε θέλουν να έχουν καμία επαφή με προηγούμενους έρωτες, που πιθανόν να προκαλέσουν ανούσια προβλήματα με τον νέο τους σύντροφο.

Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που μετά από ένα χωρισμό κρατάνε φιλικές σχέσεις, είτε επειδή το επιδίωξε ο ένας από τους δύο, είτε και οι δύο. Αν δε μιλάμε για την περίπτωση όπου οι δύο αυτοί άνθρωποι είναι γονείς και είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν καλές σχέσεις, τότε τι παίζει μεταξύ τους;

Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια που βρίσκονται στα δύο αντίθετα άκρα. Το ένα σενάριο είναι αυτό που θέλει τα δύο αυτά άτομα να μην έχουν νιώσει ποτέ τίποτα ουσιαστικό ο ένας για τον άλλο, οπότε δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να συνεχίσουν να είναι φίλοι, χωρίς να υπάρχει σεξ και χωρίς οι πράξεις του άλλου να επηρεάζουν το παρόν τους και τον συναισθηματικό τους κόσμο. Το άλλο σενάριο είναι αυτό που θέλει τα δύο άτομα να αγαπήθηκαν τόσο πολύ, που δεν μπορούν να μην υπάρχουν ο ένας στη ζωή του άλλου, ακόμη κι αν η σχέση τους τέλειωσε. Ή που πολύ απλά έχουν ακόμη αισθήματα ο ένας για τον άλλον.

Η περίπτωση βέβαια του δεύτερου σεναρίου είναι ψυχοφθόρα για τους δύο πρωταγωνιστές και φέρνει πισωγυρίσματα και προβλήματα στο παρόν τους. Κι επειδή η νέα, πλέον, αυτή σχέση μεταξύ τους είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή από φίλους και νέους συντρόφους (αν υπάρχουν), συνήθως διατηρείται μυστική. Ανταλλαγή μηνυμάτων ή τηλεφωνημάτων, κρυφές συναντήσεις για καφέ ή ακόμη και κάποιες βραδιές πάθους, αν και το σεξ δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει.

Αυτή η ιστορία μπορεί να κρατήσει για μήνες ή και χρόνια, αν όμως οι δύο τους δεν καταλήξουν να είναι ποτέ ξανά μαζί, τότε σίγουρα θα έλθει η στιγμή που κάποιος από τους δύο δε θ’ αντέξει και θα γραφτεί το τέλος.

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να διατηρηθούν φιλικές σχέσεις μετά από μία θυελλώδη και δυνατή σχέση. Πάντα ο ένας θα έχει αισθήματα και θα είναι στο χέρι του άλλου να δώσει ένα τέλος για το καλό και των δύο. Όσο σκληρό κι αν φαίνεται στην αρχή, τόσο λυτρωτικό γίνεται με το πέρασμα του χρόνου.

 

Επιμέλεια κειμένου Πράξιας Αρέστη: Ελευθερία Παπασάββα.

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη