Οι ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων είναι μυστήριες. Μερικοί από εμάς έχουν αρκετές εμπειρίες, άλλοι λιγότερες κι άλλοι περισσότερες. Όλοι έχουν παρελθόν. Τι και αν τώρα άλλοι είναι σε μόνιμη σχέση που μετράει χρόνια, άλλοι σε σχέση του μήνα, κάποιοι σε ερωτικά τρίγωνα, χωρισμένοι, φρεσκοερωτευμένοι, μόνοι από επιλογή, παντρεμένοι.
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μέσα απ’ τις ερωτικές σου σχέσεις γνωρίζεις εσένα τον ίδιο; Απ’ τα πιο απλά πράγματα που σκέφτεσαι και κάνεις καθημερινά, τα γούστα σου, μέχρι τις κρυφές σου ανησυχίες, τις σκέψεις, τα όνειρα και σχέδια για το μέλλον.

Για παράδειγμα, βλέποντας σε μια ταινία ένα love story που σου προκαλεί ενδιαφέρον, στην προσπάθειά σου να ταυτιστείς με την ιστορία, θα τη συνδυάσεις -βάσει της κατάστασης που βρίσκεσαι- με τον άνθρωπό σου, με τον έρωτα σου, τους πρώην, το απωθημένο σου. Το πιο πιθανό είναι να σου άρεσε η συγκεκριμένη ταινία γιατί πιάστηκες από εικόνες που έχεις βιώσει ή που θα ήθελες να βιώσεις στο μέλλον.

Θες κι άλλα παραδείγματα για να πειστείς; Για ποιο λόγο σου αρέσει εκείνο ερωτικό το κομμάτι, γιατί μελαγχολείς με μια συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου, γιατί σταμάτησες να περνάς από εκείνο το σοκάκι, γιατί άλλαξες τρόπο σκέψης σε ορισμένα θέματα; Όλα τα παραπάνω έχουν συνδυαστεί με πρόσωπα που σου άγγιξαν την καρδιά ή πλησίασαν μα δεν τα κατάφεραν.

Είναι αλήθεια πως μέσα απ’ τις σχέσεις σου, κυρίως τις ερωτικές, μαθαίνεις. Ο ένας καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του άλλου, πειραματίζεσαι, δοκιμάζεις κι αρχίζεις να καταλαβαίνεις τα όριά σου. Στο παθός σου, πάνω στην ένταση θα κάνεις πράγματα που στην καθημερινότητά σου δεν τα κάνεις με φίλους, συγγενείς, συνεργάτες.

Με τον σύντροφό σου εύκολα φτάνεις στα όριά σου όταν υπάρχει μια κατάσταση η οποία σε ενοχλεί, μια αντιπαράθεση, ένας τσακωμός. Εύκολα όμως μπορείς και να τα ξεπεράσεις, να επαναπροσδιορίσεις, να δεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις και τι αντέχεις. Συνήθως, έτσι γίνεται όταν το τιμόνι το κρατά το συναίσθημα.

Ακόμη κι από έναν άνθρωπο με τον οποίο μοιράστηκες μόνο μια νύχτα, ένα κρεβάτι κι ένα αντίο, μπορείς να λάβεις πληροφορίες για τον εαυτό σου. Πράγματα τα οποία δε γνώριζες μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή. Απ’ το τι θέλεις, τι δε θέλεις μέχρι και τα όρια που θέτεις. Οι εμπειρίες σου είναι εκείνες που σε καθορίζουν κι έχουν διαμορφώσει το ποιος ακριβώς είσαι τώρα.

Θυμήσου ότι με κάθε ερωτικό παρτενέρ σου το σεξ ήταν διαφορετικό. Ίσως με τον πρώτο σου έρωτα να κάνατε περισσότερη ανατομία -λίγο το νεαρό της ηλικίας, λίγο η άγνοια- ενώ με τον φοιτητικό σου να δοκιμάζατε τις αντοχές σας μετρώντας φορές και διάρκεια και με κάποιους άλλους να ήταν βαρετό, μέτριο, καλό ή δε θυμάσαι καν. Ό,τι κι αν είχες κάνει στο παρελθόν άσχετα αν το έχεις μετανιώσει εκ των υστέρων ή αν είσαι μια χαρά με τις επιλογές σου, κατά βάθος έχει σημασία. Εκείνα που έζησες, που πέρασες, όσα κράτησες κι όσα άφησες σε χαρακτηρίζουν.

Έτσι, με τον τωρινό σου έρωτα είναι όλα αλλιώς. Είναι σαν να έχεις βρει τη σωστή ποιότητα μαζί με την ποσότητα, το πάθος, την ένταση. Όλα αυτά που έψαχνες σε άλλες αγκαλιές πριν να τον συναντήσεις. Όσα νέα πράγματα ανακαλύπτεις ότι σου αρέσουν μαζί του, όσα δε γνώριζες, όσα δεν τολμούσες πριν.

Δεν ευθύνεται μόνο η τύχη κι η χημεία σας αν κάνετε γαμάτο κρεβάτι, αν ταιριάζετε κι αν νιώθετε αυτό το κάτι, το μοναδικό. Δέσατε κι είστε μαζί γιατί καταφέρατε μέσα απ’ την ερωτική σας σχέση να γνωρίσατε καλύτερα τους εαυτούς σας. Αυτό ισχύει και για τις δυο πλευρές.

Γι’ αυτό δεν είναι ωραίο να λέγονται φράσεις όπως : «Θέλω να διαγράψω το παρελθόν μου», «Μετανιώνω για την τάδε σχέση», «Τι ήθελα και ήμουν με εκείνον». Ακόμη δεν κατάλαβες ότι οι περασμένες σχέσεις μαζί με τα καλά τους και τα κακά τους σε προετοίμαζαν για τη βελτιωμένη σου προσωπικότητα;

 

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη