Σιγά-σιγά ο Μάρτιος μας αφήνει και μπαίνουμε στον Απρίλιο, το δεύτερο μήνα της άνοιξης και για πολλούς τον καλύτερο μήνα του χρόνου. Μπορούμε επομένως να πούμε με ασφάλεια ότι ο χειμώνας έφυγε. Λάθος! Ο χειμώνας έρχεται (winter is coming) κι η ημερομηνία άφιξής του είναι 24 Απριλίου.

Χρησιμοποιώντας ένα κινηματογραφικό κλισέ, υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Το πρώτο είδος είναι αυτοί που περιμένουν την άνοιξη για να βάλουν τα ανοιξιάτικα ρούχα τους, να ξεχυθούν στις εξοχές και στις πλατείες, με κορύφωση το Πάσχα με τα υπαίθρια φαγοπότια. Το δεύτερο όμως –όπου εν μέρει ανήκω κι εγώ– είναι αυτοί για τους οποίους θα σημάνει τη λήξη ενός ολόκληρου χρόνου αναμονής. Το πολυαναμενόμενο «Game of thrones» επιστρέφει με τον 6ο κύκλο του κι αυτό σημαίνει πολλά.

Καθώς το θέμα μας σήμερα είναι οι σειρές ως τρόπος ψυχαγωγίας, θεώρησα ως αυτονόητο να ξεκινήσω αναφερόμενη στο «Game of thrones» διότι δεν πρόκειται απλά για μια σειρά παρόμοια με όσες έχουμε παρακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μια σειρά φαινόμενο καθώς οι προηγούμενες 5 σεζόν αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη τηλεοπτική επιτυχία των τελευταίων ετών κι είναι κάτοχος μιας τεράστιας και συνάμα ετερόκλητης fan base.

Τo πρώτο τηλεοπτικό εγχείρημα τύπου «Lord of the rings» –αν κι οι μεταξύ τους διαφορές είναι πολύ μεγάλες– συνιστά την πιο τρανή απόδειξη ότι η χρυσή εποχή της τηλεόρασης συμβαίνει τώρα. Δε θα ‘θελα όμως να μιλήσω για τη συγκεκριμένη σειρά. Τι είναι αυτό που έχει ωθήσει μικρούς και μεγάλους σ’ αυτόν τον τρόπο ψυχαγωγίας; Γιατί κακά τα ψέματα όλοι λίγο ή πολύ έχουμε φάει τα κολλήματά μας με κάποια σειρά είτε με την παρέα μας, είτε με το σύντροφό  μας, ακόμα και μόνοι μας χαλαρώνοντας στο σπίτι.

Τι άλλαξε την τελευταία πενταετία; Καταρχήν ο οικιακός οπτικοακουστικός εξοπλισμός είναι πλέον αρκετός για να δημιουργήσει πολύ καλές συνθήκες θέασης. Μεγάλες οθόνες, HD ανάλυση, Dolby Surround ποιότητα ήχου. Αυτό ώθησε πολλούς καλλιτεχνικούς παραγωγούς να σταματήσουν να επενδύουν μόνο στη μεγάλη οθόνη και να αντιληφθούν ότι μπορούν να κερδίσουν το τηλεοπτικό κοινό μέσα από το ίδιο τους σπίτι. Κι όντως το ‘χουν κερδίσει σε μεγάλο βαθμό.

Παλιότερα το να καθίσεις σπίτι σου Σάββατο βράδυ με το ταίρι σου βλέποντας τηλεόραση ήταν εικόνα μιας μίζερης κατάστασης. Πλέον όχι. Υπάρχουν πάρα πολλά ζευγάρια που περιμένουν πώς και πώς το νέο επεισόδιο της αγαπημένης τους σειράς, όπου είτε το κατεβάζουν –παράνομο αλλά τι να κάνουμε– είτε με streaming από κάποιο site παραγγέλνοντας ή φτιάχνοντας τα απαραίτητα εδέσματα ποπ κορν, κρέπες, πίτσες και αγκαλιά στον καναπέ απολαμβάνουν το Σαββατόβραδό τους. Δε σημαίνει ότι το πάθος της σχέσης τους έχει κοπάσει απλά έχουν βρει έναν επιπλέον τρόπο να είναι στο σπίτι μαζί και να περνάνε καλά.

Για μια παρέα η πρόταση για σπίτι και ταινιούλα πάντα έπαιζε σαν τρόπος μάζωξης –κυρίως στα φοιτητικά χρόνια– αλλά αυτό παρουσίαζε ένα τέλμα. Μέχρι να βρεθεί η ταινία που όλη παρέα θα θελε να δει, θα είχαν περάσει αρκετές ώρες οπότε κι η διάθεση για ταινία μειωνόταν. Σε άλλον μπορεί να αρέσουν τα θρίλερ, σε άλλον οι περιπέτειες ή τα κοινωνικά. Κι όσο μεγαλύτερη παρέα τόσο δυσκολότερη η επιλογή της ταινίας.

Ακόμη κι αν είναι αποφασισμένο ποια ταινία θα δείτε, πόσες φορές τελειώνοντας έχετε όλοι το βλέμμα της απογοήτευσης για την πατάτα που μόλις είδατε; Κι εδώ είναι η διαφορά μεταξύ ταινίας και σειράς. Μια ταινία προσπαθεί να κερδίσει το κοινό της βραχυπρόθεσμα ενώ μια σειρά μακροπρόθεσμα. Από την αρχή καταλαβαίνεις αν μια σειρά σου ταιριάζει ή όχι. Το mood αγωνίας που σε βάζουν, ειδικά κάποιες κορυφαίες στο είδος τους όπως «Game of thrones», «House of cards», παλιότερα το «Breaking Bad» ή το «True detective» δύσκολα το βρίσκει κανείς σε μια ταινία.

Αξίζει να προσθέσουμε στις κορυφαίες το «Vinyl» που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, με Mick Jagger και Martin Scorcese στην παραγωγή, φαντάσου το αποτέλεσμα.

Αν οι παραπάνω σειρές σου φαίνονται κάπως βαριές και θα ήθελες κάτι πιο ανάλαφρο, με χιούμορ, σταμάτα να βλέπεις σε επανάληψη τα «Φιλαράκια» κάθε Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν κι άλλες αρκετές αξιόλογες σειρές με βάση την κωμωδία όπως: «Californication», «Two and a half men», «How I met your mother», «The big bang theory».

Οπότε δε χρειάζεται να ζητάς από φίλους και γνωστούς να σου προτείνουν καμιά «καλή ταινία» κι επένδυσε στην ψυχαγωγία σου ξεκινώντας με μια σειρά στα γούστα σου.

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη