Είναι στη φύση μας να δενόμαστε με ό,τι αγαπάμε. Μέλη της οικογένειάς μας δεν είναι μόνο οι γονείς και τα αδέρφια μας, αλλά (πολλοί από εμάς) συγγενείς μας αισθανόμαστε και τα κατοικίδιά μας, εκείνα τα τετράποδα (συνήθως) πλάσματα που γεμίζουν τις μέρες και τις ζωές μας, με αποτέλεσμα να τους έχουμε τρελή αδυναμία.

Τα κατοικίδιά μας, μπορεί να μη μιλάνε σαν εμάς, αλλά έχουν τόσα πολλά να μας πουν με το δικό τους τρόπο. Είναι η προτεραιότητά μας, τα νιώθουμε σαν παιδιά μας και τα φροντίζουμε με όλη μας την ενέργεια και την αγάπη. Εμείς, ως άνθρωποι, έχουμε πολλές έγνοιες, άγχη κι ανάγκες για να ζήσουμε, εκείνα έχουν μόνο μία: εμάς, αφού είμαστε όλος τους ο κόσμος.

Είναι, λοιπόν, η οικογένειά μας κι οι καλύτεροί μας φίλοι, που φυσικά εμπιστευόμαστε τυφλά. Όλοι έχουμε συμπάθειες κι αντιπάθειες. Συναισθήματα είναι, δεν μπορούμε να κρυφτούμε. Έτσι και τα ζώα, απ’ την πρώτη κιόλας φορά που βλέπουν κάποιον νιώθουν και διαισθάνονται αν αξίζει ή όχι την προσοχή τους. Καταλαβαίνουν αν ο άλλος τα φοβάται ή δεν τα χωνεύει κι αντιδρούν αντίστοιχα. Ό,τι τους δείξεις αυτό θα σου δώσουν πίσω.

Υπάρχει πιο όμορφη εικόνα στο μυαλό μας απ’ το κατοικίδιό μας να κάνει χαρές και χάδια στο σύντροφό μας; Αν υπάρξει αμοιβαία συμπάθεια θα φανεί απ’ τις πρώτες τους στιγμές. Θα δεις αγάπες μεταξύ τους κι οι δύο τους θα έρχονται κοντά, κυριολεκτικά αφού θα επιλέγει να αράζει πάνω του. Το κατοικίδιό σου θα ζητάει με τον τρόπο του την προσοχή και την αγκαλά του. Ο σύντροφός σου θα ανταποδίδει και θα το απολαμβάνει. Θα παίζουν, θα πηγαίνουν βόλτες, θα δεθούν.

Αν το κατοικίδιό σου συμπαθεί το σύντροφό σου, μην το προσπερνάς κι ούτε φυσικά να το θεωρείς αυτονόητο. Τα ζώα αισθάνονται, έχουν ισχυρή συναισθηματική νοημοσύνη κι αυτό όλοι το γνωρίζουμε, ασχέτως αν κάποιοι δε θέλουν να το παραδεχθούν. Ξέρουν να αγαπούν, μάλλον περισσότερο απ’ ό,τι ξέρουμε εμείς. Στεναχωριούνται εύκολα κι ενθουσιάζονται με το παραμικρό που μπορεί να κάνεις γι’ αυτά. Γιατί εκείνα με ένα πιάτο φαγητό, λίγο νερό και κάνα χάδι νιώθουν να τα ‘χουν όλα, πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα.

Αυτά τα πλασματάκια είναι ειλικρινή, δεν μπορούν να προσποιηθούν συμπάθεια αν δεν την νιώσουν. Γι’ αυτό, αν συμπαθεί το σύντροφό σου μην το θεωρήσεις μικρό πράγμα. Όταν το τετράποδό μας είναι ευτυχισμένο με το άλλο μας μισό, είμαστε κι εμείς διπλά ευτυχισμένοι, αφού ευχαριστιόμαστε δυο αδυναμίες μαζί. Λιγωνόμαστε και μόνο στην εικόνα του ανθρώπου μας αγκαλιά με το κατοικίδιό μας, ο τέλειος συνδυασμός.

Είναι, εξάλλου, γνωστό πως έχουν πάρα πολύ δυνατή διαίσθηση. Μπορούν να καταλάβουν αν ο άνθρωπος που μπήκε σπίτι τους για πρώτη φορά θέλει το κακό τους ή θέλει να γίνουν φίλοι. Μπορούν εξίσου να καταλάβουν αν αυτό το άτομο στενοχωρεί τον κηδεμόνα τους. Θα το νιώσουν αν παριστάνεις τον καλό μαζί τους ή παίζεις πραγματικά με την ψυχή σου και το διασκεδάζετε κι οι δύο. Μπορεί να μοιάζουν μικρά, χαριτωμένα κι αθώα, αλλά είναι καχύποπτα κι επιφυλακτικά για το καλό τους, γ’ αυτό κάτι περισσότερο θα ξέρουν.

Συνοδοιπόροι μας οι πιο έμπιστοί μας φίλοι, δε θα μας πρόδιδαν ποτέ, σε αντίθεση με ανθρώπους που παρίσταναν τους φίλους ή τους ερωτευμένους. Μας δίνουν όλη τους την αγάπη και μας προστατεύουν με κάθε τρόπο. Γ’ αυτό  όταν το κατοικίδιό σου δείξει αδυναμία στο σύντροφό σου, πάρ’ το για πολύ καλό σημάδι και κράτα τον δίπλα σου.

Συντάκτης: Δημητριάνα Μπόσκοβικ
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη