Φαντάζομαι πως σε όλους σας θα έχει συμβεί ένας ξαφνικός τσακωμός με το άλλο σας μισό μια χαλαρή μέρα στο σπίτι. Φωνές, διαφωνίες και πολλά απρόσμενα λόγια παίρνουν ξαφνικά χώρο στο τραπέζι.  Υποχωρήσεις δεν υπάρχουν μπροστά σε δύο ισχυρογνώμονες χαρακτήρες, μήπως όμως μπορούν να υπάρξουν για χάρη τρίτων προσώπων;

Όλα τυχαία ή και μη, συμβαίνουν στη ζωή μας. Γ’ αυτό σίγουρα εκεί που τσακώνεστε με το ταίρι σας, για κακή ή καλή σας τύχη, θα θυμηθείτε ότι είστε καλεσμένοι στους γονείς σας ή σε φίλους σας.  Βήμα πίσω δεν κάνει κανείς την ώρα του θυμού, η συζήτηση δεν τελειώνει ποτέ κι ο καυγάς μένει ένα ανοιχτό βιβλίο.

Ξέρετε πως δεν είναι στις επιλογές σας το να το ακυρώσετε την τελευταία στιγμή, κάτι που υποσχεθήκατε να παρευρεθείτε. Έτσι με καθόλου όρεξη και με βαριά καρδιά θα πρέπει να ετοιμαστείτε για να παίξετε ένα θεατράκι. Θα είστε σύμμαχοι, γιατί κανείς δε θα πρέπει να καταλάβει ότι κάτι έχει συμβεί μεταξύ σας, όμως θα είστε κι αντίπαλοι, γιατί η έντονη συζήτηση σας δεν έχει λήξει, απλά την αφήσατε στην άκρη για χατίρι των ματιών του κόσμου, όχι επειδή υποχωρήσατε.

Ξέρετε πολύ καλά να μιλάτε με τα βλέμματά σας, ειδικά με διακριτικό τρόπο μπροστά σε άλλους. Ρίχνουν μαχαιριές.  Γιατί όσο και να το παίζετε μέλι-γάλα στα μάτια του κόσμου, εσείς οι δύο ξέρετε πολύ καλά πόσο θυμό ή λύπη μπορεί να έχετε εκείνη τη στιγμή μέσα σας κι ας μην το βλέπει κανείς. Στο τραπέζι προσπαθείτε να δείξετε πως όλα είναι εντάξει, πως ζείτε μια ευτυχισμένη στιγμή ενώ νιώθετε πολύ άβολα.

Την ώρα που το χαμόγελό σας είναι τόσο όμορφο προς όλους τους υπόλοιπους, με κλεφτές ματιές βλέπετε το ταίρι σας και θέλετε να πείτε «δεν τελείωσε η συζήτηση». Δεν κάνετε πίσω, δε βάζει κάποιος τόσο εύκολα νερό στο κρασί του.  Αλίμονο εξάλλου, ποιο ζευγάρι δε τσακώνεται ή δεν έχει ζήσει κάτι τέτοιο;

Καλώς ή κακώς, δεν είναι εύκολο να δείχνετε καλά μπροστά σε κόσμο.  Ο κόσμος, ο κάθε άνθρωπος γύρω σας δε φταίει για να ακούει τους τσακωμούς σας, τις ειρωνείες και τις διαφωνίες σας.  Αν το σκεφτείτε κι αλλιώς όμως, δεν το κάνετε μόνο για τα τρίτα μάτια, αλλά κι ως ένδειξη σεβασμού προς τους γύρω σας.  Εξάλλου, όλοι ξέρουμε πως το κάθε ζευγάρι τσακώνεται, δεν είναι κάτι καινούριο.

Πάνω από όλα μη μένετε με το παράπονο.  Αν δεν υπήρχε και το μαύρο στο άσπρο δε θα τρελαινόσασταν ότι κάτι πάει λάθος; Ένας τσακωμός πού και πού κάνει καλό, σπάει τη ρουτίνα κι ενώνει.  Να ανησυχούσατε αν όλα ήταν μια ευθεία χωρίς να πέφτουν οι παλμοί ή να ανεβαίνουν ξαφνικά.

Κακά τα ψέματα και οι δύο ξέρετε, πως θα υπάρξουν πολλές νύχτες που ίσως να μην είναι οι κατάλληλες για να βγαίνετε να πίνετε και να γελάτε με άλλους. Ξέρετε, ότι σπίτι σας περιμένει μια συζήτηση για να συνεχιστεί, μια πρόταση με κόμμα.  Γ’ αυτό βάλτε μια άνω τελεία για τα μάτια του κόσμου και αργότερα στο σπίτι εσείς ξέρετε πώς να λήξετε τη συζήτηση με μια οριστική τελεία.

Συντάκτης: Δημητριάνα Μπόσκοβικ
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου