Είναι πολύ λεπτή λένε η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον έρωτα και τη φιλία. Αγάπη υπάρχει και στα δύο. Όπως και φροντίδα και κατανόηση και τα λοιπά και τα λοιπά. Αυτό που κάνει τη διαφορά για άλλη μια φορά είναι το σεξ. Αυτή η καθαρή κι ωμή πράξη μεταξύ δύο ανθρώπων.

Το must λοιπόν της εποχής είναι η συγχώνευση αυτών των δύο. Γνωστό ως “friends whith benefits”, ή αλλιώς, φίλοι με προνόμια. Αγάπας το φίλο σου, είναι εκεί όποτε τον χρειάζεσαι, είσαι εκεί όποτε σε χρειάζεται, γελάτε συνέχεια, κλαίτε μαζί, γίνεστε μαζί ρεζίλι, τα πίνετε μέχρι πρωίας, συμβουλεύετε ο ένας τον άλλο σε σημείο ψυχολογικής ανάλυσης και τι σας λείπει; Ναι, σωστά καταλάβατε. Το σεξ. Είναι το μόνο που δεν υπάρχει.

Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει και σας έχω νέα. Αυτό είναι το must που έλεγα πιο πάνω. Μετά απ’ όλα αυτά, μετά απ’ το τόσο γέλιο και τις τόσες συμβουλές, ρίχνεις κι ένα σεξάκι, έτσι για να ολοκληρωθεί η όλη φάση. Αλλά μη μπερδεύεστε. Αυτό δε σημαίνει πως αποκτήσατε και σχέση. Μίλησα για σεξ, για ζωώδη ένστικτα. Δεν υπάρχουν καρδούλες κι αγκαλίτσες στο τέλος.

Είναι απλώς ένα ξέσκασμα. Ένα άγχος που αποβάλλεις, λίγο τεστοστερόνη που σου περισσεύει και κάπου πρέπει να τη διοχετεύσεις. Γιατί όχι σ’ ένα φίλο σου; Μ’ ένα δικό σου άνθρωπο. Ξέρεις τι παίρνεις! Δεν είναι ίδιο με το σεξ που θα κάνεις μ’ έναν τελειώς άγνωστο άνθρωπο. Όλα κι όλα!

Άσε που πόσο πιο χαλαρός είσαι με το φίλο σου, το έχετε σκεφτεί; Δε θα κωλώσεις να του πεις τι θες. Εντάξει, ένα τρακ, ένας μικρός πανικός, λίγο άγχος την πρώτη φορά, εννοείται πως θα υπάρχουν κι επιβάλλεται στην τελική, έτσι για τους τύπους. Με το φίλο που ξέρεις τόσα χρόνια θα πας, όχι με τον τυπά ή τη γκόμενα που μόλις ψώνισες στο μπαράκι της γειτονιάς. Είναι όμως διαφορετικά. Δεν έχεις τα ίδια ταμπού. Βέβαια, θα μου πείτε, εξαρτάται!

Δε θα διαφωνήσω. Όντως, πολλές φορές εξαρτάται. Με το δικό σου άνθρωπο μπορεί να κολλήσεις λίγο, να μην είσαι τόσο αυθόρμητος όσο με κάποιον που σήμερα γνώρισες κι αύριο δε θα ξαναδείς, πιθανότατα. Αλλά κατά γενική ομολογία, με το φίλο σου θα είσαι πιο άνετα. Θα πεις αυτό που θες να σου κάνει και τέλος. Θα γελάσεις και λίγο και θα κυλήσει το πράγμα.

Φυσικά και το γέλιο δεν είναι για όλες τις στιγμές, το ξέρουμε αυτό, αλλά τι πειράζει λίγο γέλιο κατά την πράξη; Περισσότερη χαλάρωση. Γιατί αυτός δεν είναι ο λόγος που το κάνεις; Αν θέλεις ζουζουνίσματα και λουλούδια, βρίσκεις κάποιον άκυρο και προσπαθήσεις να κάνεις μια νορμάλ σχέση.

Με τη φίλη ή το φίλο, κάνεις απλώς ένα τηλεφώνημα. Τη μία θα πας σινεμά, την άλλη για μπίρα ή καφέ, ε και πλέον, μιας κι είναι της μόδας όπως είπα, θα βρεθείτε και στο ίδο κρεβάτι. Και πλέον όχι απλώς για έναν απλό και ξενέρωτο ύπνο. Θα πάρουν φωτιά τα σεντόνια και τα στρώματα. Και μόλις τελειώσετε, ο καθένας σπίτι του, να δείτε ο καθένας την αγαπημένη του σειρά κι όλα καλά. Κι όποτε οι κάψες κι οι καύλες ξανάρθουν, χτυπάτε μόνο ένα τηλέφωνο. Τι είναι ένα τηλέφωνο; Αφού έτσι κι αλλιώς θα καλούσατε. Τώρα έχετε κι άλλον ένα λόγο. Τόσο απλά.

Είναι όμως κι η άλλη οπτική, που σίγουρα θα ήθελα ν’ αναλύσω. Ως γνωστόν, έχει δύο πλευρές κάθε νόμισμα. Λέω τόση ώρα πως η όλη φάση είναι ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Όλα απλά και χωρίς περίπλοκες καταστάσεις. Είναι όμως πραγματικά έτσι ή μήπως τελικά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας;

Αν μέσα απ’ αυτήν την ωμή, σαρκική πράξη γεννηθεί αυτό το κάτι, αυτό το μικρό σπίρτο που βάζει φωτιά στις καρδιές κι αντί για κάτι ωμό θέλουμε ρομαντισμούς κι όλες τις φανφάρες; Τότε τι συμβαίνει; Πού πάει αυτή η φιλία; Αυτός ο άνθρωπος που είχες ως στήριγμα, όποτε ήθελες. Γιατί αν το συναίσθημα είναι αμοιβαίο, όλα καλά. Το πάτε παρακάτω και λένε πως η σχέση που θα δημιουργηθεί ανάμεσα σε δύο φίλους θα είναι η καλύτερη, η πιο σταθερή, αφού είναι σίγουρο πως ταιριάζουν.

Αν όμως τα συναισθήματα δεν είναι ίδια ,αλλά είναι μονόπλευρα; Τι κάνεις τότε; Συνεχίζεις και κάθε φορά που θες αυτήν την αγκαλίτσα στο τέλος, με κόπο σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι και τρέχεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μη φανεί το δάκρυ που τρέχει; Ή απλώς κόβεις κάθε επαφή; Γιατί να μείνετε απλοί φίλοι, να γυρίσετε σ’ αυτό που ήσασταν, είναι πραγματικά αδύνατο.

Αν είναι ήδη μια φορά δύσκολο δυο άγνωστοι που έκαναν σεξ να γίνουν φίλοι, φανταστείτε δύο φίλοι. Θέλει γερά κότσια, για να μην πω κάτι πιο βαρύ. Πράγμα ακραίο και σπάνιο. 

Η απόφαση είναι δύσκολη και θέλει σκέψη. Μη βιαστείς να ξεκινήσεις μια τέτοιου είδους σχέση. Σκέψου αν αξίζει. Μήπως η εύθραυστη καρδούλα σου σπάσει σε χίλια κομμάτια κι άντε να την κολλήσεις μετά; Γιατί και το φίλο σου θα χάσεις και τον έρωτα που θα έχεις νιώσει.

Αν είναι όμως σίγουρο πως αντέχεις κάτι τέτοιο, είσαι σίγουρος πως κι ο άλλος αντέχει, τότε, why not? Βουρ στον πατσά, γιατί ξέρετε τι λένε. Στα φιλικά μπαίνουν τα καλύτερα γκόλ! Αντέχετε όμως να παίξετε σε τέτοιο γήπεδο;

 

Επιμέλεια κειμένου Στέλλας Τσομόρα: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Στέλλα Τσομόρα