Περάσανε αρκετοί μήνες από εκείνο το απόγευμα που έβαλες ένα τέλος σε εκείνη τη σχέση που τόσο πολύ σε ταλαιπώρησε. Δηλώνεις έτοιμος πλέον να ξετρυπώσεις ακόμα και το τελευταίο αρνητικό συναίσθημα που σου άφησε η σχέση αυτή και να ξαναεμπιστευτείς κάποιον άλλον -ή έστω να το προσπαθήσεις.

Κι αφού τα λόγια, αν δε συνοδεύονται απ’ τις ανάλογες πράξεις, δεν έχουν καμία απολύτως αξία, ξεκινάς έμπρακτα πια, την προσπάθεια αντικατάστασης του παρελθόντος στην καθημερινότητά σου -γιατί, μεταξύ μας, το συμβόλαιο που έχει με το μυαλό σου θα κάνει καιρό ακόμα για να λήξει.

Μετά από μέρες ή μάλλον νύχτες έρευνας και σκληρής προσπάθειας για την ανακάλυψη του τέλειου συντρόφου αντιλαμβάνεσαι επιτέλους ότι αν συνεχίσεις να πιέζεις και να πιέζεσαι τόσο πολύ, η αλλαγή που τόσο περιμένεις στη ζωή σου δε θα σου κάνει τη χάρη να φανεί. Αποφασίζεις να ηρεμήσεις και να μη βάζεις δύσκολα στον εαυτό σου, γιατί μετά την πλήρη συναισθηματική απραξία κοντεύεις να πάθεις υπερκόπωση με την τόση κοινωνικοποίηση, ούτε για δήμαρχος να κατέβαινες τόσες νέες γνωριμίες.

Έτσι μια μέρα, που στην αρχή φαινόταν όπως όλες οι άλλες, γνωρίζεις έναν άνθρωπο διαφορετικό απ’ τους υπόλοιπους και το πολυαναμενόμενο «κλικ» δεν αργεί να κάνει το μπαμ του στο μυαλό σου. Μέχρι που ένα μικρό καρδιακό επεισόδιο ταράζει τον ενθουσιασμό σου. Το όνομα αυτού; Ακριβώς το ίδιο με του πρώην σου, όχι, δεν παράκουσες.

Η υπερανάλυση ξεκινά, οι σκέψεις εναλλάσσονται ανά δευτερόλεπτο. Απ’ το να ξαναγυρίσεις σε εκείνον, γιατί κοτζάμ σύμπαν σας θέλει μαζί και σου στέλνει σημάδια, μέχρι να αρχίσεις να τρέχεις για το σπίτι σου μαζεύοντας όλες τις γάτες που θα συναντήσεις στη διαδρομή, γιατί πλέον αυτές θα αποτελούν τη μοναδική συντροφιά σου.

Καλές κι οι γατούλες, δε λέω, αλλά λίγη παραπάνω επικοινωνία καλώς ή κακώς όλοι μας την χρειαζόμαστε. Το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε σε μια τέτοια σύμπτωση που μοιάζει σενάριο αισθηματικής ταινίας, είναι να δούμε τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα και να μην κάνουμε κινήσεις εν βρασμώ.  Ας μην το βαφτίσουμε λοιπόν κακό οιωνό, προτού κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο, αυτόν που ψάχνει να βρει αν εκτός απ’ το όνομά έχει πάρει και τη χάρη του κάποτε ανθρώπου σου.

Αν, τελικά, δε μοιάζουν μόνο στο όνομα, όλα είναι ξεκάθαρα, φεύγεις και πας για άλλα. Αν πάλι σου φαίνεται εντάξει άνθρωπος και περνάς καλά μαζί του, μην επιτρέπεις σε ένα φόβο ντυμένο με το όνομα μιας δήθεν ένδειξης να σε εμποδίσει από το να ‘σαι μαζί του. Και στο κάτω-κάτω, σκέψου χαρές που θα έκανε ο πρώην αν το μάθαινε, μόνο για τα μούτρα του αξίζει μια ευκαιρία ο συνονόματός του.

Ούτε υποσυνείδητη έλξη λόγω ονόματος και συνειρμών, ούτε το σύμπαν έχει βάλει στόχο να σας τα ξαναβρεί -κι αυτός σας το υπογράφει κάποια που όχι μόνο έπεσε πάνω στο ίδιο όνομα αλλά και σε κοινή ημερομηνία γέννησης. Δες το σαν μια απλή σύμπτωση, ίσως και λίγη τύχη, αφού έτσι δεν πρόκειται να μπερδέψεις τα ονόματα και να φωνάξεις σε κανέναν καβγά τον νυν με το όνομα του πρώην -έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες.

Θέλει τσαγανό κι υπομονή να αρχίζεις απ’ το μηδέν μια σχέση μετά από έναν επώδυνο χωρισμό.  Είναι άδικο πρώτα για εμάς που κάναμε τόση δουλεία με τον εαυτό μας κι έπειτα για αυτόν που τον εντάξαμε στη μαύρη λίστα απ’ το «χαίρω πολύ», πριν καν προλάβουμε να τον γνωρίσουμε, εξαιτίας ενός ονόματος.

Μπορεί στην τελική να μην τα βρείτε, μπορεί όμως και να γίνει ο άνθρωπός σου, δε θα το μάθεις ποτέ άμα δε δοκιμάσεις. Αντέχεις να ζήσεις με την απορία; Αν όχι τόλμησέ, το σύμπαν βοηθά τους τολμηρούς.

 

Συντάκτης: Ελένη Μάρκου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη