xenia591

Το «σ’ αγαπώ» δεν είναι ποτέ εύκολο να ειπωθεί. Δε στο λένε όλοι και κυρίως δεν το λες σε όλους. Μα και πάλι, όταν βγαίνει απ’ τα χείλη σου δεν είναι πάντα αυτό που πρέπει να είναι. Πόσες και πόσες φορές πίσω από μια τόσο γλυκιά φράση δεν κρύβονται συναισθήματα διαφορετικά που απλά τους δώσαμε ένα πιο όμορφο περιτύλιγμα; Ίσως γιατί δεν ήμασταν αρκετά δυνατοί για να πούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Ίσως γιατί έχουμε έναν σκοπό που θέλουμε να πετύχουμε. Σε κάθε περίπτωση το «σ’ αγαπώ» μπορεί να κρύβει πολλά από πίσω του.

Στο poll της εβδομάδας σας ρωτήσαμε κατά πόσο το «σ’ αγαπώ» σας είναι απόλυτα ειλικρινές. Μήπως είναι απλά ένας τρόπος να δείξεις στον άλλον πόσο ανυπόφορα πολύ τον θέλεις; Μήπως το λες επειδή τον έχεις ανάγκη; Ή μήπως περιμένεις να το ακούσεις κι απλά βρήκες τον τρόπο για να «αναγκάσεις» τον άλλον να στο πει; Για να δούμε…

Στην τελευταία θέση, λοιπόν, με ποσοστό μόλις 3,18% κάποιοι εκεί έξω μας δηλώσατε πως λέτε το «σ’ αγαπώ» ελπίζοντας πως το ταίρι σας θα σας το πει πίσω. Εδώ έχουμε να κάνουμε με άτομα, μάλλον, εγωιστικά. Στη σχέση τους δεν υπάρχει το «εμείς», αλλά το «εγώ». Αγαπάτε τον εαυτό σας τόσο ώστε θέλετε να είστε σίγουροι πως κι άλλοι αισθάνονται ακριβώς το ίδιο. Απ’ την άλλη, ίσως, να έχουμε να κάνουμε με άτομα άκρως ανασφαλή. Χρειάζονται την επιβεβαίωση, τη σιγουριά πως είναι σημαντικοί για κάποιον. Σε όποιο απ’ τα δύο άκρα κι αν βρίσκεσαι το «σ’ αγαπώ» φαίνεται μια εύκολη λύση για να πετύχεις τον στόχο σου.

Αμέσως μετά, με μεγάλη διαφορά και ποσοστό 14,51% δηλώνετε ορθά πως το λέτε επειδή ο άλλος σας έχει πάρει το μυαλό για τα καλά. Δεν είναι περίεργο σε μια σχέση φρέσκια και ζουμερή από όλους τους χυμούς του έρωτα, ο ενθουσιασμός να σας παρασέρνει σε δηλώσεις τρομερές και φοβερές. Το πάθος κι ο αχαλίνωτος ερωτισμός σάς κάνει να μην ξεκολλάτε τα κορμιά σας. Οι ημέρες περνούν με εσάς αγκαλιά ολημερίς κι ολονυχτίς και το «σ’ αγαπώ» βγαίνει απ’ τα χείλη χωρίς να το σκεφτείτε και πολύ. Προσοχή, όμως! Γιατί ο ενθουσιασμός κάποια στιγμή αποχωρεί. Και τότε;

Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20.28% δηλώσατε πως το «σ’ αγαπώ» σας είναι ο τρόπος σας να πείτε στον άλλον πως τον χρειάζεστε. Η σκέψη και μόνο πως μπορεί να φύγει απ’ τη ζωή σας και να μείνετε και πάλι μόνοι σας πανικοβάλλει. Αυτού του είδους τα «σ’ αγαπώ» δεν πηγάζουν μέσα απ’ τα βαθιά σας συναισθήματα για τον άλλον. Μάλλον  περισσότερο σκέφτεστε τον εαυτό σας παρά εκείνον. Ανασφάλεια και φόβος σε συνδυασμό με μια απέραντη εσωτερική μοναξιά σας οδηγούν σε δηλώσεις μεγάλες ώστε να μη χαθεί η μόνη, όπως νομίζετε, σωτήρια λέμβος της ζωής σας. Μα, ποιο είναι το σημαντικό; Να αγαπάς τον άλλον επειδή τον χρειάζεσαι ή να τον χρειάζεσαι επειδή τον αγαπάς;

Φτάσαμε, λοιπόν, στην πρώτη επιλογή. Την πρώτη θέση αυτής της εβδομάδας με το σαρωτικό ποσοστό –νταν νταν νταααν– των 62.03% κέρδισε η ειλικρίνεια! Συγχαρητήρια, αγαπημένοι μου. Με  χαρά βλέπουμε πως οι περισσότεροι εκεί έξω γνωρίζουν κι υποστηρίζουν τη βαρύτητα των λεγόμενών τους. Ίσως φοβούνται να το πουν πρώτοι μήπως τους περάσουν για επιπόλαιους. Εξάλλου, είναι ένα τόσο μεγάλο βήμα για τη σχέση και θέλουν να είναι απόλυτα σίγουροι πως αυτό που λένε ισχύει. Μα όταν καταφέρνουν να το βγάλουν από μέσα τους ένας νέος κόσμος παρουσιάζεται μπροστά τους. Νιώθουν μια ελευθερία πρωτόγνωρη, ένα βάρος να γλιστρά απ’ την καρδιά τους. Κι αν ακούσουν τον άλλον να ανταποδίδει, εκεί να δεις χαρές! Μα δεν έχει και μεγάλη σημασία. Για να φτάσουν στο σημείο να το πουν σημαίνει πως τα συναισθήματά τους ξεχειλίζουν από παντού. Το «σ’ αγαπώ» ήταν απλά η επιβεβαίωση όσων τόσο καιρό έδειχναν με τις ίδιες τους τις πράξεις. Κι ύστερα; Η σχέση παίρνει μια τελείως διαφορετική διάσταση. Βλέπεις τον άνθρωπο απέναντί σου με άλλα μάτια κι είσαι ελεύθερος πια να κάνεις όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Όσο περνάει ο καιρός οι δύο μικρές λεξούλες βγαίνουν πιο εύκολα απ’ τα χείλη. Και στο τέλος κανείς απ’ τους δύο δε χορταίνει να το ακούει.

Έχουν γραφτεί άπειροι ύμνοι κι ωδές για αυτό το απέραντο συναίσθημα. Για τα «σ’ αγαπώ» που δεν είπαμε ποτέ. Για εκείνα που δε βρήκαν αντίκρισμα. Για όσα επιβεβαίωσαν τους κόπους και τις προσπάθειές σου.

Όπως και να ‘χει το συναίσθημα πίσω από αυτήν τη μικρή φρασούλα είναι σαρωτικό. Τα παίρνει όλα σβάρνα, καθηλώνει κορμιά και ψυχές σε μια ιστορία χωρίς γυρισμό, σε παρασέρνει σε έναν χείμαρρο συναισθημάτων. Τίποτε λιγότερο από αυτό δεν είναι αρκετό. Και τίποτε δεν είναι αρκετά αληθινό. Για αυτό την επόμενη φορά σιγουρέψου πριν το πεις.

Συντάκτης: Εβίτα Μαρασλή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!